taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» step by step to order product from taj motoshop
Tue Jan 24, 2017 12:03 pm by ihsanecan

» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2017
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Calendar Calendar


tips pemanduan selamat

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

tips pemanduan selamat

Post by mrakzar on Thu May 05, 2011 7:06 pm

salam...teman ingin meminta bantuan semua otai-otai,bro-bro fz ntuk share info atau ape2 tentang tips pemanduan yang selamat terutama RIDER FZ..dari semua aspek..teknikal ke,penunggang ke,motor tu ker...ape2 la...cara long distance ke,short distance ke...atas jalan biase ke,highway ke....as we know FZ ni goyang sikit bile atas highway..semoga semua rider2 selamat pergi &balik....safety first...



(maklum ler..otai2 nih byk xperient...so mintak sangat di sharekan info@ilmu)..
avatar
mrakzar

Posts : 21
Join date : 2011-05-01

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by RoachJMP7850 on Thu May 05, 2011 7:10 pm

nak jalan jauh,first skali check petrol ada ke x..kalu x mcm mana nak jalan..yg lain nnti aku bgtau..nak main futsal..dada...haha
avatar
RoachJMP7850

Posts : 793
Join date : 2011-02-25
Age : 97
Location : bee pee

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by adamzafuan on Thu May 05, 2011 8:56 pm

From my experience, kalau d highway, fz ni goyang perkara normal... mcm sy buat, handle diketatkan+turun fork sikit so bila cornering or lalu celah2 kereta time kt higway bila traffic jammed pnjang, handle motor jd stabil n boleh kita control dgn lebih baik..but masa awal2 tu nak kena biasa2kan dulu la bawak dgn handle yg dah diketatkan ni sb klo salah skill, mmg xboleh control.. so ade double side effect..apa2pun jgn lupa bg isyarat..kang susah pulak org dok myumpah time kita bawak moto...bahaya2..

kalau jalan dalam town, sy mmg suka mnyelit2 ni tapi nk kena tgok jugak keadaan jalan n kereta.. tgok simpang.. sb jln kt area rumah sy ni, kbnykkannya terdiri drpd org2 yg berusia...so mmg xterkejut kalau tiba2 dorg drive ke kiri ke kanan or belok sesuka hati je tanpa bg isyarat..nak kena measure speed dorg gak..prinsip dia senang.. kalau kita kdg2 xlanggar org,kdg2 org akan langgar kita..so jgn lupa la bace doa sbelum ride yek hehe

tapi apa2pun, xkiralah jalan town or highway, safety comes first... riding gear nak kena ada la at least mcm open face helmet,jaket yg ada padding,glove, riding boot..kalau ada knee&elbow pad lg best..

yang paling penting, kita must know 100% keadaan kenderaan kita... brapa kelajuan&kemampuan dia masa memotong, guna gear berapa, RPM brapa..riding position mcmmana..last servis bila...smua penting..mcm nk makan nasi lemak la bak kata bro zulf..hehehe

bak kata roach, minyak petrol mmg kena pandai bajet2 la utk prjalanan tu, xkira long or short distance... kalau meroket, minyak hitam kena check sebelum dan selepas, sb based on my experience, 4 stroke ni mmg nk kena jaga..kalau kering je.. macam2 hal.. so, duit pun kena bayo lebih la..kn huhuhu...

last but not least.. fz ni bukan dicipta utk speeding.. utk saving je.. so kalau da modi, lain cerita la.. kalau standard,insyaAllah enjin tahan lebih lama.. hehehe bak kata bro wewe, Standard Tetap Power (STP) lol! lol! lol!
avatar
adamzafuan

Posts : 222
Join date : 2010-11-28
Age : 28
Location : MuO

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by RoachJMP7850 on Thu May 05, 2011 9:45 pm

panjangnye karangan kau buat..

anyway,EXCELLENT info..
avatar
RoachJMP7850

Posts : 793
Join date : 2011-02-25
Age : 97
Location : bee pee

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by adamzafuan on Thu May 05, 2011 9:57 pm

RoachJMP7850 wrote:panjangnye karangan kau buat..

anyway,EXCELLENT info..

sepatah dua kata drpd pengalaman aku bro huhuhu
avatar
adamzafuan

Posts : 222
Join date : 2010-11-28
Age : 28
Location : MuO

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by RoachJMP7850 on Thu May 05, 2011 10:00 pm

tu bkn sepatah dua kata..ni dah berpatah-patah kata setelah kau berkata-kata..haha
avatar
RoachJMP7850

Posts : 793
Join date : 2011-02-25
Age : 97
Location : bee pee

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by adamzafuan on Thu May 05, 2011 10:02 pm

hahaha kalau dah start ngeteh tu, faham2 jela bro.. smua nk kuar.. hahaha
avatar
adamzafuan

Posts : 222
Join date : 2010-11-28
Age : 28
Location : MuO

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by mrakzar on Thu May 05, 2011 10:57 pm

info yang berguna bro...semua org boleh apply....harap otai2 lain leh share info....so far info yg superb.....................
avatar
mrakzar

Posts : 21
Join date : 2011-05-01

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by adamzafuan on Thu May 05, 2011 11:02 pm

jangan lupa warm up pg2 and dptkan rest yg secukupnya before long distance.. kalau ade yang ajak berlumba, undur diri jela ye.. think yg terbaek.. we're not rempit.. we're rider .. peace! Very Happy
avatar
adamzafuan

Posts : 222
Join date : 2010-11-28
Age : 28
Location : MuO

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by RoachJMP7850 on Thu May 05, 2011 11:12 pm

huh!!aku rasa bersemangat..bersemangat nak meroket..haha
avatar
RoachJMP7850

Posts : 793
Join date : 2011-02-25
Age : 97
Location : bee pee

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by zulf on Fri May 06, 2011 12:16 am

bukan berpatah2...petah si Adam nie...
emm..'Nasi Lemak?' ader makna tu...hehehe

anyway..good review Wink
avatar
zulf

Posts : 585
Join date : 2010-12-28
Age : 39
Location : Bandar Tun Hussein Onn, Cheras

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by adamzafuan on Fri May 06, 2011 12:48 am

hahaha laju ja dgr nasi lemak.. haihhhh malam jumaat ni mcm2 hahaha

bro zulf tambah la lg...hehe
avatar
adamzafuan

Posts : 222
Join date : 2010-11-28
Age : 28
Location : MuO

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by wanzikri on Fri May 06, 2011 1:58 am

wanzikri wrote:cadangan: ape kate kita jmput otai2 meleper wat kursus riding..hehe
sy nmpk agak ramai rider2 baru yg msih trkial2 nk meleper dan ade yg meleper tnpa mengetahui teknik yg betul untuk ambil corner. Jarak selamat untuk ambil corner beramai2-ramai serta posisi atas moto ketika meleper. Braking when cornering n suitable gear..sume ni kat riding school blh beriban kna bayor..hihi

da post kat topic laen,nmpknya kna repost kat cni plak..hehe
avatar
wanzikri

Posts : 258
Join date : 2010-04-12
Age : 31
Location : Besut,Ganu - Shah Alam

View user profile http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1474867835

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by AdiEDes on Fri May 06, 2011 1:58 am

dr. aspek pnunggang
~
Kopi mmg bkesan nk tahan mengatuk taim nk bwa moto.mne bwa open face+angin sepoi2 mmg kuyu je mata taim tu...

kopi yg ade tmbahan tongkat ali tu mmg power..tp klo dh tlebih dos n tido xckup mmg jd mayat hidop.

alkisah join 1st gath.tdo kurang sejam dri 24jam, & pkene plak 2 kopi latte n 1 kopi cmpuran tngkat ali..mmg mate trangkat.tp otak jem..bahye kot

p/s- tido cukup + kopi , terasa segar nnt & jgn gagahkn diri klo xlarat..skian~pndapat 1 sen dri sye
avatar
AdiEDes

Posts : 218
Join date : 2011-02-06
Age : 28
Location : Kajang & Sepang

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by adamzafuan on Fri May 06, 2011 2:01 am

AdiEDes wrote:dr. aspek pnunggang
~
Kopi mmg bkesan nk tahan mengatuk taim nk bwa moto.mne bwa open face+angin sepoi2 mmg kuyu je mata taim tu...

kopi yg ade tmbahan tongkat ali tu mmg power..tp klo dh tlebih dos n tido xckup mmg jd mayat hidop.

alkisah join 1st gath.tdo kurang sejam dri 24jam, & pkene plak 2 kopi latte n 1 kopi cmpuran tngkat ali..mmg mate trangkat.tp otak jem..bahye kot

p/s- tido cukup + kopi , terasa segar nnt & jgn gagahkn diri klo xlarat..skian~pndapat 1 sen dri sye

haha patut ang dok sblh aku layu je haha oke la tu.. penat bkerja nie haha
avatar
adamzafuan

Posts : 222
Join date : 2010-11-28
Age : 28
Location : MuO

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by wanzikri on Fri May 06, 2011 2:18 am

diciptakan sebuah fz150i adalah untuk ditunggang secara tegak,maka footrestnya dibuat ke bawah berbanding moto yg sewaktu dengannya..sesiapa yang ingin meleper ngan fz kena la beringat tang footrest dan saiz tayar yg diguna..tayar belakang asal 90/90 adalah tidak sesuai untuk meleper melebihi 50 darjah memandangkan bunga tepi pada tayar tersebut tidak mampu memberi cengkaman pada permukaan jalan..teknik tunggangan yg ekstrem memerlukan keadaan moto yang mampu menampung keperluan pada tahap tersebut..contohnya, menunggang di lebuhraya perlukan kestabilan handle jd perlulah diketatkan sedikit mengikut citarasa penunggang. tunggangan yg kerap di selekoh memerlukan tayar belakang yang lebih lebar untuk lebih cengkaman di setiap sudut selekoh yang diambil. apapun,gunalah safety gear yg sesuai lebih2 lagi yang memerlukan kelulusan sirim seperti helmet anda
avatar
wanzikri

Posts : 258
Join date : 2010-04-12
Age : 31
Location : Besut,Ganu - Shah Alam

View user profile http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1474867835

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by adamzafuan on Fri May 06, 2011 2:19 am

wanzikri wrote:diciptakan sebuah fz150i adalah untuk ditunggang secara tegak,maka footrestnya dibuat ke bawah berbanding moto yg sewaktu dengannya..sesiapa yang ingin meleper ngan fz kena la beringat tang footrest dan saiz tayar yg diguna..tayar belakang asal 90/90 adalah tidak sesuai untuk meleper melebihi 50 darjah memandangkan bunga tepi pada tayar tersebut tidak mampu memberi cengkaman pada permukaan jalan..teknik tunggangan yg ekstrem memerlukan keadaan moto yang mampu menampung keperluan pada tahap tersebut..contohnya, menunggang di lebuhraya perlukan kestabilan handle jd perlulah diketatkan sedikit mengikut citarasa penunggang. tunggangan yg kerap di selekoh memerlukan tayar belakang yang lebih lebar untuk lebih cengkaman di setiap sudut selekoh yang diambil. apapun,gunalah safety gear yg sesuai lebih2 lagi yang memerlukan kelulusan sirim seperti helmet anda

bro wan, buley la ang buka klas meleper ekekeke
avatar
adamzafuan

Posts : 222
Join date : 2010-11-28
Age : 28
Location : MuO

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by wanzikri on Fri May 06, 2011 2:21 am

ak bukak klas,tp org laen yg kna mengajornye..ak xde lesen ngajo ride SBK..hehe
ni lg 1,bnyk tips yg ak tau hnya utk tunggangan ekstrem,lyn corner..fz stendet kilang ak xtau tipsnye..
avatar
wanzikri

Posts : 258
Join date : 2010-04-12
Age : 31
Location : Besut,Ganu - Shah Alam

View user profile http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1474867835

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by bye5070 on Fri May 06, 2011 2:26 am

u all riders memg terbaik la..p nk tny ckit,ap sbnrny function button merah kat belah throttle tu ek?mcm xd gne j..leh terangkan dgn sepanjang dan slebar mcm bro adam yg dtg dr jauh tu x?hahahaha confused confused confused
avatar
bye5070

Posts : 45
Join date : 2011-05-05
Location : sg buloh

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by AdiEDes on Fri May 06, 2011 2:27 am

adamzafuan wrote:
AdiEDes wrote:dr. aspek pnunggang
~
Kopi mmg bkesan nk tahan mengatuk taim nk bwa moto.mne bwa open face+angin sepoi2 mmg kuyu je mata taim tu...

kopi yg ade tmbahan tongkat ali tu mmg power..tp klo dh tlebih dos n tido xckup mmg jd mayat hidop.

alkisah join 1st gath.tdo kurang sejam dri 24jam, & pkene plak 2 kopi latte n 1 kopi cmpuran tngkat ali..mmg mate trangkat.tp otak jem..bahye kot

p/s- tido cukup + kopi , terasa segar nnt & jgn gagahkn diri klo xlarat..skian~pndapat 1 sen dri sye

haha patut ang dok sblh aku layu je haha oke la tu.. penat bkerja nie haha

smangat lbih nk join ktekn.. What a Face
avatar
AdiEDes

Posts : 218
Join date : 2011-02-06
Age : 28
Location : Kajang & Sepang

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by AdiEDes on Fri May 06, 2011 2:33 am

bye5070 wrote:u all riders memg terbaik la..p nk tny ckit,ap sbnrny function button merah kat belah throttle tu ek?mcm xd gne j..leh terangkan dgn sepanjang dan slebar mcm bro adam yg dtg dr jauh tu x?hahahaha confused confused confused

butang merah tu kire emengency button la..kot2 lampu enjin nyala.apa2 rase emengency pd moto, tuan moto x dikire la..brenti n cepat2 off suis merah.n cek kondisi moto..tkut blaku litar pintas @ apa bkenan motor..

p/s - btul ke nih?agak2 je What a Face

nk lebih detail? serahkn yg pakar..sye newbies jeh..
nk karangan serahkn kt adam..haha


Last edited by AdiEDes on Fri May 06, 2011 2:35 am; edited 1 time in total
avatar
AdiEDes

Posts : 218
Join date : 2011-02-06
Age : 28
Location : Kajang & Sepang

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by wanzikri on Fri May 06, 2011 2:34 am

bye5070 wrote:u all riders memg terbaik la..p nk tny ckit,ap sbnrny function button merah kat belah throttle tu ek?mcm xd gne j..leh terangkan dgn sepanjang dan slebar mcm bro adam yg dtg dr jauh tu x?hahahaha confused confused confused
ni kes maleh bace abes post taj sblm ni la ni..da agak lame da persoalan ni ye..butang merah tu sebenarnye adalah safety engine kill button bertujuan untuk mematikan moto di waktu kecemasan seperti moto trbalik ke, kemalangan ke(minta dijauhkan ye), bila switch on tp butang tu x off masih xblh start enjin kan,fungsi lebih kurang mcm immobiliser cuma xde remote control..bro taj penah pesan dlm post beliau sebelum ni supaya kurangkan penggunaan butang tu untuk menjaga hayat enjin..peace
avatar
wanzikri

Posts : 258
Join date : 2010-04-12
Age : 31
Location : Besut,Ganu - Shah Alam

View user profile http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1474867835

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by bye5070 on Fri May 06, 2011 2:56 am

oo..gtu k..ad gak dgr safety kill tp xbrape nk phm..tq eh der..minat moto lu der..mcm kuda putih polis..hehe
lg satu,ad k ekzos yg mcm superbike pny bunyi leh sarung kat fz?minat la dgr bnyi cam R1 k..cmane ek?
avatar
bye5070

Posts : 45
Join date : 2011-05-05
Location : sg buloh

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by wanzikri on Fri May 06, 2011 3:09 am

bye5070 wrote:oo..gtu k..ad gak dgr safety kill tp xbrape nk phm..tq eh der..minat moto lu der..mcm kuda putih polis..hehe
lg satu,ad k ekzos yg mcm superbike pny bunyi leh sarung kat fz?minat la dgr bnyi cam R1 k..cmane ek?
tq bro..psl ekzos tu,jwpnnye sememangnya xde..nk sgt bunyi tu,beli la moto enjin inline 4 yg btol,bru full system..kita 1 silinder je,sistem pun da laen. tuka nob1 with db killer ok gak klu nk bunyi besar n seketul2..pnh dgr org psg speaker sound sbk full system x?owner tu lc jer..tah mane tah diorg beli tp sgt2 la tidak digalakkan coz hanya mnjatuhkn maruah owner fz yg laen
avatar
wanzikri

Posts : 258
Join date : 2010-04-12
Age : 31
Location : Besut,Ganu - Shah Alam

View user profile http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1474867835

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by AdiEDes on Fri May 06, 2011 3:16 am

bye5070 wrote:oo..gtu k..ad gak dgr safety kill tp xbrape nk phm..tq eh der..minat moto lu der..mcm kuda putih polis..hehe
lg satu,ad k ekzos yg mcm superbike pny bunyi leh sarung kat fz?minat la dgr bnyi cam R1 k..cmane ek?

byk dh nk bnyi ala2 sbk tp payah mlainkan bli sbk je..tp nk ikut kn lari dh dri tips pmaduan selamat sbb riso kene tahan ke tepi jln jeh..klo kne saman?xslamat dh tue..
avatar
AdiEDes

Posts : 218
Join date : 2011-02-06
Age : 28
Location : Kajang & Sepang

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum