taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» step by step to order product from taj motoshop
Tue Jan 24, 2017 12:03 pm by ihsanecan

» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
February 2017
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     

Calendar Calendar


tips pemanduan selamat

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by wanzikri on Fri May 06, 2011 3:21 am

AdiEDes wrote:
bye5070 wrote:oo..gtu k..ad gak dgr safety kill tp xbrape nk phm..tq eh der..minat moto lu der..mcm kuda putih polis..hehe
lg satu,ad k ekzos yg mcm superbike pny bunyi leh sarung kat fz?minat la dgr bnyi cam R1 k..cmane ek?

byk dh nk bnyi ala2 sbk tp payah mlainkan bli sbk je..tp nk ikut kn lari dh dri tips pmaduan selamat sbb riso kene tahan ke tepi jln jeh..klo kne saman?xslamat dh tue..

btol sgt la tu..nk bunyi full system pkai sbk trus,lyn corner pon best..

wanzikri

Posts : 258
Join date : 2010-04-12
Age : 31
Location : Besut,Ganu - Shah Alam

View user profile http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1474867835

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by mirul69 on Fri May 06, 2011 3:22 pm

nk tanya skit..apa maksud ketatkan handle tu?ketatkan skru yg pegang handle tu ke?maaf la aku xbrapa pandai sangat pasai moto ni...perkataan meleper tu pun bru 1st time aku kenal dlm forum ni...hehehe..i'm sorry... What a Face

mirul69

Posts : 104
Join date : 2010-10-05
Age : 31
Location : Puchong

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by johhny_perk on Fri May 06, 2011 3:42 pm

klu x salah la... maksudnye ketatkan bearing tengkok mtr... tp ble corner kne lyn badan lebey cket la...sbb handle dh ketat...

johhny_perk

Posts : 98
Join date : 2011-04-04
Age : 30
Location : kajang/shah alam

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by zulf on Fri May 06, 2011 4:04 pm

Cornering?
• Memerlukan posisi badan yang betul.
• Mengetahui pusat graviti dgn tepat.
• Posisi kepala, tangan, pinggang, pinggul dan kaki di tempat yang betul.
• Pengambilan selekoh (Slow in Fast out)
• IN / OUT tehcnique
• Body balance/knee lay down/head position
• Kondisi motosikal (suspension, tayar dsbnya)
• Safety Riding gear

*itu adalah teori asas..bagaimana dgn praktikal?... Wink
jom pegi track subang elite.. Wink

zulf

Posts : 585
Join date : 2010-12-28
Age : 38
Location : Bandar Tun Hussein Onn, Cheras

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by RoachJMP7850 on Fri May 06, 2011 4:14 pm

mirul69 wrote:nk tanya skit..apa maksud ketatkan handle tu?ketatkan skru yg pegang handle tu ke?maaf la aku xbrapa pandai sangat pasai moto ni...perkataan meleper tu pun bru 1st time aku kenal dlm forum ni...hehehe..i'm sorry... What a Face
ketatkan skru kat bahagian tengkuk motor tu..bile belok kat selekoh tajam,kuranglah goyang motor..kalu x nak goyang terus,pakai handle kips,tzm ke x pon handle hks yg bro taj jual tu..

RoachJMP7850

Posts : 793
Join date : 2011-02-25
Age : 96
Location : bee pee

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by mirul69 on Fri May 06, 2011 4:18 pm

RoachJMP7850 wrote:
mirul69 wrote:nk tanya skit..apa maksud ketatkan handle tu?ketatkan skru yg pegang handle tu ke?maaf la aku xbrapa pandai sangat pasai moto ni...perkataan meleper tu pun bru 1st time aku kenal dlm forum ni...hehehe..i'm sorry... What a Face
ketatkan skru kat bahagian tengkuk motor tu..bile belok kat selekoh tajam,kuranglah goyang motor..kalu x nak goyang terus,pakai handle kips,tzm ke x pon handle hks yg bro taj jual tu..

oh..itu ke maksud dia..bru aku tau..haha..thanks for the info roach... Very Happy

mirul69

Posts : 104
Join date : 2010-10-05
Age : 31
Location : Puchong

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by wanzikri on Fri May 06, 2011 4:44 pm

zulf wrote:Cornering?
• Memerlukan posisi badan yang betul.
• Mengetahui pusat graviti dgn tepat.
• Posisi kepala, tangan, pinggang, pinggul dan kaki di tempat yang betul.
• Pengambilan selekoh (Slow in Fast out)
• IN / OUT tehcnique
• Body balance/knee lay down/head position
• Kondisi motosikal (suspension, tayar dsbnya)
• Safety Riding gear

*itu adalah teori asas..bagaimana dgn praktikal?... Wink
jom pegi track subang elite.. Wink

hehe..btol tu,bab praktikal paling susah sbb kna tau riding profile masing2 dlu,ape riding line dia dsb

wanzikri

Posts : 258
Join date : 2010-04-12
Age : 31
Location : Besut,Ganu - Shah Alam

View user profile http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1474867835

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by zulf on Fri May 06, 2011 6:39 pm

kalau tak nak pegi track takper...
11 tahun yg lepas aku blajar kat parking lot yang besar dan lapang...

aku layan lap kat situ...buat cornering bulatan...tgk braper leper dan teknik boleh buat...jatuh mmg sure jatuh... bangun angkat moto..tgk kondisi tk efek moto aku blasah corner lagi...so sekarang kalau nk layan lap pi jer track...tak yah moto laju pon..kiter nk tau teknik yg betul biler layan corner...cikgu aku pon dh tua...
moto pon just pakai cruiser jer...tp ilmu dier berbaloi aku timba...
terima kasih kat abang aku dan instructor (Uncle Suhaimi and Uncle Ah Chai).. Wink

zulf

Posts : 585
Join date : 2010-12-28
Age : 38
Location : Bandar Tun Hussein Onn, Cheras

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by bye5070 on Fri May 06, 2011 9:51 pm

wanzikri wrote:
bye5070 wrote:oo..gtu k..ad gak dgr safety kill tp xbrape nk phm..tq eh der..minat moto lu der..mcm kuda putih polis..hehe
lg satu,ad k ekzos yg mcm superbike pny bunyi leh sarung kat fz?minat la dgr bnyi cam R1 k..cmane ek?
tq bro..psl ekzos tu,jwpnnye sememangnya xde..nk sgt bunyi tu,beli la moto enjin inline 4 yg btol,bru full system..kita 1 silinder je,sistem pun da laen. tuka nob1 with db killer ok gak klu nk bunyi besar n seketul2..pnh dgr org psg speaker sound sbk full system x?owner tu lc jer..tah mane tah diorg beli tp sgt2 la tidak digalakkan coz hanya mnjatuhkn maruah owner fz yg laen


ahahaha,,jwb cm mrh j der..orait2..ak xpasang eh..hihi..la n nk blaja meleper plk..tp tayar pe yg bgs..aritu ak tukar duro,cm melayang j belakang..awatny ek?

bye5070

Posts : 45
Join date : 2011-05-05
Location : sg buloh

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by zulf on Fri May 06, 2011 10:21 pm

tukaq rim lebar ngan tayar lebar...insyaallah takdaq la moto hang melayang.. Wink
dan..monoshock standard terlalu lembut sememangnyer membuai bila bawak...

zulf

Posts : 585
Join date : 2010-12-28
Age : 38
Location : Bandar Tun Hussein Onn, Cheras

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by mirul69 on Sat May 07, 2011 12:09 am

huhu..sama la aku pakai tayar duro jgk..dr start beli moto trus tukar tayar besaq rim standard..la ni da setahun 2 bulan..bila naik atas line putih kat jalan ja trus rasa cam nk slip ja tayar tu..ngeri je rasa..huhu..ok,hold dulu la nk beli fairing..tukar rim dgn tayar lebar dulu la..hehe..

mirul69

Posts : 104
Join date : 2010-10-05
Age : 31
Location : Puchong

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by wanzikri on Sat May 07, 2011 4:04 am

bye5070 wrote:
wanzikri wrote:
bye5070 wrote:oo..gtu k..ad gak dgr safety kill tp xbrape nk phm..tq eh der..minat moto lu der..mcm kuda putih polis..hehe
lg satu,ad k ekzos yg mcm superbike pny bunyi leh sarung kat fz?minat la dgr bnyi cam R1 k..cmane ek?
tq bro..psl ekzos tu,jwpnnye sememangnya xde..nk sgt bunyi tu,beli la moto enjin inline 4 yg btol,bru full system..kita 1 silinder je,sistem pun da laen. tuka nob1 with db killer ok gak klu nk bunyi besar n seketul2..pnh dgr org psg speaker sound sbk full system x?owner tu lc jer..tah mane tah diorg beli tp sgt2 la tidak digalakkan coz hanya mnjatuhkn maruah owner fz yg laen


ahahaha,,jwb cm mrh j der..orait2..ak xpasang eh..hihi..la n nk blaja meleper plk..tp tayar pe yg bgs..aritu ak tukar duro,cm melayang j belakang..awatny ek?

hehe bkn marah bai cuma igtkan sume kita cuma ride fz,bkn sbk bagai..

wanzikri

Posts : 258
Join date : 2010-04-12
Age : 31
Location : Besut,Ganu - Shah Alam

View user profile http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1474867835

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by mrakzar on Sat May 07, 2011 9:15 am

ok2...kita berpatah balik ke topik asal....tips pemanduan selamat...dari segi cara rider,sudah ade,teknikal motor pun dah ade....ape lagi yang kurang sila ler tambahkan....harap otai2 sudi berkongsi..

mrakzar

Posts : 21
Join date : 2011-05-01

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by wanzikri on Sat May 07, 2011 10:57 am

pemahaman rider menafsir keadaan juga penting kerana keselamatan bnyk brgantung kepada teknik rider itu sendiri nk takle masalah..contohnya, ketika hujan lebat berapa kelajuan selamat,berapa jauh jarak selamat rider dengan kenderaan lain ketika itu dan jika terdapat halangan secara tiba-tiba, respond time taken utk mengatasi halangan. kadar responsif sesebuah kenderaan juga diambil kira(bnyk brgantung kpd tukaran disc brake,tayar yang mencengkam dsb)

wanzikri

Posts : 258
Join date : 2010-04-12
Age : 31
Location : Besut,Ganu - Shah Alam

View user profile http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1474867835

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by adamzafuan on Sun May 08, 2011 12:38 am

aku baru je sampai rumah dr bt. pahat.. otw blk td, tgh meroket, tibe2 bunyi mcm knocking besi, rupa2nya nat bolt yang hold besi brek blkg aku da tercabut, hilg tgh highway.. ade klip satu tapi not so sure bila masa dia tertanggal..benti di R&R pagoh,minta tlog abg SBK handlekn.. solution buat smntara, ikat besi n spring brek blkg kt swingarm dgn dawai.. so brek blkg xbrfungsi..nseb baek besi tu xmakan kena kt rim n tayar..fuh! menakutkan bila pk balik..

so, peringatan dia.. mmg nak kena check moto dr dpn smpai blkg..skru2,nat2, mau kena usha jugak.. tkut kdg2 ada yg loose.. esok nak cari nat size 17, bg ketat skit..

lg satu, helmet mau kena jaga..nak2 kalau fullface.. brader SBK yg tlog td, helmet arai ori dlm 3riban hilg time dia berhenti beli rokok kt 7E..hoho menanges dgr beyb!

adamzafuan

Posts : 222
Join date : 2010-11-28
Age : 27
Location : MuO

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by zulf on Sun May 08, 2011 2:55 am

itulah sebabnyer aku risau kat kau adam... Wink

yg brader sbk tu pegi letak helmet kat moto saper suroh...
helmet dan kelengkapan menunggang spt jaket, glove, helmet, bag dan sbgnyer perlulah dibawa bersama ketika berhenti di RnR ataupon dimana sahaja...penyangak mmg ader dimana2... Wink

zulf

Posts : 585
Join date : 2010-12-28
Age : 38
Location : Bandar Tun Hussein Onn, Cheras

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by RoachJMP7850 on Sun May 08, 2011 3:04 am

saya sokong abg zul..melainkan kalau membe kite tolong jagakan x apalah jugak..

RoachJMP7850

Posts : 793
Join date : 2011-02-25
Age : 96
Location : bee pee

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by shinji88 on Sun May 08, 2011 1:09 pm

semalam g "kursus" meleper...hihihi..byk jugak la info dapt,cara nk amik corner ngn sempurna..x semestinya dgn kelajuan yg tggi...

shinji88

Posts : 868
Join date : 2010-10-10
Age : 29
Location : shah alam n taiping

View user profile http://shinjiizac.blogspot.com

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by burgerking on Sun May 08, 2011 2:00 pm

eh eh kt mna tu shinji?track bagan datoh ke??..bab khursus meleper ni kdg2 nk fun kt track leh la.kt normal road tolong la jaga kiri kanan kalian.bkn apa ,manusia cepat lupa bila seronok.jst small tips.sal hilang helmet pe suma tu,klu leh bwak je skali.pgang kejap je..dari 3k melayang..skrng peyangak mmg MERATA-MERATA..

bab suka cucuk angin tk kira kereta atau moto tu baguih tk?kdng2 mcm nk cepat cucuk la bas ke,keta ke jst nk save minyak n rilex..apa pendapat??

burgerking

Posts : 159
Join date : 2011-02-03
Age : 28
Location : Parit Buntar

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by mirul69 on Sun May 08, 2011 2:17 pm

ish,xberani la aku nk cucuk2 belakang kete or lori..klo tiba2 dia brake emergency mmg comfirm melekat belakang bontot dia...adoi,ngeri klo difikirkan pasal benda tu...

mirul69

Posts : 104
Join date : 2010-10-05
Age : 31
Location : Puchong

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by shinji88 on Sun May 08, 2011 2:32 pm

jgn cucuk blakng...bhya....
mmg la bile cucuk,rase ringna n laju jer,TAPI,
kalo yg di depan brek mngejut,selamatkah anda?
pikir-pikir la...hehee Razz

kursus undeground...hahaha~~

shinji88

Posts : 868
Join date : 2010-10-10
Age : 29
Location : shah alam n taiping

View user profile http://shinjiizac.blogspot.com

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by mirul69 on Sun May 08, 2011 2:36 pm

shinji88 wrote:jgn cucuk blakng...bhya....
mmg la bile cucuk,rase ringna n laju jer,TAPI,
kalo yg di depan brek mngejut,selamatkah anda?
pikir-pikir la...hehee Razz

kursus undeground...hahaha~~

selamat bro..selamat dikebumikan..hehehe..

mirul69

Posts : 104
Join date : 2010-10-05
Age : 31
Location : Puchong

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by shinji88 on Sun May 08, 2011 3:00 pm

taw xpa...kadng2 pemanduan selamat bukan setakat dari kite jer,tp dr org laen gak...kene kalo pengguna jalan yg jenis penting diri,kite yg bwk berhemah pon leh bersepah...

shinji88

Posts : 868
Join date : 2010-10-10
Age : 29
Location : shah alam n taiping

View user profile http://shinjiizac.blogspot.com

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by RoachJMP7850 on Sun May 08, 2011 3:06 pm

shinji88 wrote:taw xpa...kadng2 pemanduan selamat bukan setakat dari kite jer,tp dr org laen gak...kene kalo pengguna jalan yg jenis penting diri,kite yg bwk berhemah pon leh bersepah...
shinji dah jadi lecturer dah sekarang..

RoachJMP7850

Posts : 793
Join date : 2011-02-25
Age : 96
Location : bee pee

View user profile

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by shinji88 on Sun May 08, 2011 6:11 pm

statement yg xleh blah... lol!

shinji88

Posts : 868
Join date : 2010-10-10
Age : 29
Location : shah alam n taiping

View user profile http://shinjiizac.blogspot.com

Back to top Go down

Re: tips pemanduan selamat

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum