taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


fuel consumption

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: fuel consumption

Post by ~b0c3T~ on Fri Nov 18, 2011 11:32 am

>..aku punya lagi best..jarum meter tunjuk paras minyak ada pada E, so aku isi Petronas Ron 95 RM10, terus cecah F lepas tu boleh maintain sampai seminggu lebih walaupun aku gunakan motor tiap2 hari pi kerja Razz ..

>..bukan meter problem, tapi aku syak pelampung dalam tank tu yg problem..pernah jadi minyak full tiba2 jaa dia pi ke E terus hahaha..kadang2 tu tengok jarum kat E, so nak p isi minyak..bila bukak penutup tank tengok minyak banyak lagi, jadi cancel tak jadi isi hihi..

~b0c3T~

Posts : 279
Join date : 2009-10-23
Age : 28
Location : Kangar, Perlis

View user profile

Back to top Go down

Re: fuel consumption

Post by kevinpunya on Fri Nov 18, 2011 11:44 am

~b0c3T~ wrote:>..aku punya lagi best..jarum meter tunjuk paras minyak ada pada E, so aku isi Petronas Ron 95 RM10, terus cecah F lepas tu boleh maintain sampai seminggu lebih walaupun aku gunakan motor tiap2 hari pi kerja Razz ..

>..bukan meter problem, tapi aku syak pelampung dalam tank tu yg problem..pernah jadi minyak full tiba2 jaa dia pi ke E terus hahaha..kadang2 tu tengok jarum kat E, so nak p isi minyak..bila bukak penutup tank tengok minyak banyak lagi, jadi cancel tak jadi isi hihi..

i see it dlm still have some more, so i just refill it, then ada 50%...so what the manual says is true, E ada lagi 2 litre, then with that we can go around 50km~
need to get use to it...takutnya...highway dun have petrol station, if habis don't know where i wanna push it to hehehe

kevinpunya

Posts : 11
Join date : 2011-11-17
Age : 31
Location : KL

View user profile

Back to top Go down

Re: fuel consumption

Post by ~b0c3T~ on Fri Nov 18, 2011 12:37 pm

kevinpunya wrote:
i see it dlm still have some more, so i just refill it, then ada 50%...so what the manual says is true, E ada lagi 2 litre, then with that we can go around 50km~
need to get use to it...takutnya...highway dun have petrol station, if habis don't know where i wanna push it to hehehe

>..yup thats true, even though the meter show E, but we can go more around 50KM..but it is better if the meter shows half of the meter, better go fill the tank to full again..plus, it is one way to save ur fuel..

~b0c3T~

Posts : 279
Join date : 2009-10-23
Age : 28
Location : Kangar, Perlis

View user profile

Back to top Go down

Re: fuel consumption

Post by Luvt on Fri Nov 18, 2011 1:37 pm

just nak share.... full tank saya boleh pergi sampai 430km... pemanduan area 80 -100 jee... laju2 sgt pon x bleh..KL .. sesak..

Luvt

Posts : 18
Join date : 2011-11-17
Age : 27
Location : Kajang

View user profile

Back to top Go down

Re: fuel consumption

Post by taj on Fri Nov 18, 2011 9:25 pm

ok dah tu...saya rm20 guna fcu boleh lajak sampai 450km after 3 years using fz...ok la tu

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: fuel consumption

Post by beartokun on Thu Jul 12, 2012 6:34 pm

Walaupun thread ni mcm lama sangat x ada orang commet so ...... aku tambah skit...hehehe.....moto aku....alhamdulillah jimat.......isi RM 18 hari Isnin isi sampai hari RABU nextweek nya......pemanduan...ikut mood kalau balik kerja awal 120kmh balik lewat 90kmh total sampai hari rabu tu jarak perjalanan tu 350km.....bagi aku tu dah kira jimat sebab cara aku memandu....ikut mood.....so moto aku pun ikut mood dia nak bagi minyak lebih ke minyak skit.......so far terbaeekkkkkkkkk

beartokun

Posts : 2
Join date : 2011-11-28
Age : 34
Location : Sri Kembangan

View user profile

Back to top Go down

Re: fuel consumption

Post by kevinpunya on Thu Jul 12, 2012 7:01 pm

everytime i isi rm16 and manage to go at least 350 on my usually slow pace of 80-110kmh everyday =D
my record was over a little of 400km on the full tank of rm16 =D putrajaya half a day hehe...memang terbaaaaaaikkkkkkkk =D

kevinpunya

Posts : 11
Join date : 2011-11-17
Age : 31
Location : KL

View user profile

Back to top Go down

Re: fuel consumption

Post by kaburator_duduk on Fri Jul 13, 2012 1:46 am

fz aku rm30 full tank ron97 mse mnyk rm2.80.. x save sgt 360km je dh xbrani jln jauh.. Tp sbb keje aku bnyk jln dr JB - KT - Klg - BP n kdg2 Muar so pick up n idle time laju 2 ngam ho..

kaburator_duduk

Posts : 11
Join date : 2012-05-06
Age : 32
Location : Kluang, Johor

View user profile

Back to top Go down

Re: fuel consumption

Post by anitayusof00 on Tue Jul 17, 2012 3:03 pm

Mine masa b4 abis pantang, full tank RM22 RON95 boleh pegi smpai 400km (meter takat E)....tp bila lenjan full throttle KL - Ipoh, tak sampai 300km punnn....Tapi kira ok la, jimat juga...motor yg sangat sesuai utk overland esp kat negara yg minyak mahal Smile

anitayusof00

Posts : 33
Join date : 2012-06-27
Age : 49
Location : IPOH, PERAK

View user profile

Back to top Go down

Re: fuel consumption

Post by Archer1x on Mon Mar 18, 2013 2:58 pm

Salam..saja nak share..aku punya masih belum habis pantang..isi minyak Shell ron 95, dari E sampai penuh RM17 je..heh..pelik jugak..tapi aku bawak pegi balik kerja, sekarang odometer dah cecah 270KM++, minyak ada kurang sikit dari separuh tank..memang jimat habis..ni baru masuk minggu kedua aku ride FZ aku ni..isi minyak time lepas dapat motor hari Isnin minggu lepas..hehe.. Very Happy

Archer1x

Posts : 4
Join date : 2013-03-18
Location : Putrajaya

View user profile

Back to top Go down

Re: fuel consumption

Post by muizz511 on Fri Mar 22, 2013 11:11 pm

Kawe pon nk share gak lah bounce skrg ulg alik dri seremban ke kl, dlam 140km kot pegi n balik. Penah isi full tank dlm rm20, bawak dlm 100-110, gna tyr dpn 90/80 kot, blkg 100/80 kot jgak, spoket blkg saiz 40, bert bdan dlm 70kg, bleh la dpt dlam 430km rm20 minyak RON 95. penjimatan yang sgt2 bgos Smile

muizz511

Posts : 29
Join date : 2012-10-07

View user profile

Back to top Go down

Re: fuel consumption

Post by Archer1x on Fri Mar 22, 2013 11:31 pm

Pakai spoket belakang 40 top speed boleh dapat berapa? tak rasa berat ke motor?


Last edited by Archer1x on Sat Mar 23, 2013 7:31 am; edited 1 time in total

Archer1x

Posts : 4
Join date : 2013-03-18
Location : Putrajaya

View user profile

Back to top Go down

Re: fuel consumption

Post by muizz511 on Sat Mar 23, 2013 1:07 am

Penah try sblm ni 42 top dpt 130 rpm 10, pkai 40 ni top try ritu dpt 135++ tp rpm 9, tp lmbat skit nk dpt. Moto xberat, naik brtiga ank n istri, ok. rse la kurg pikap sket tp xjauh beza n boleh dterima. Bg sye fz ni sesuai gna 40 bg kaki y xmerembat sgtla. Smile Y penting enjin xmraung.

muizz511

Posts : 29
Join date : 2012-10-07

View user profile

Back to top Go down

Re: fuel consumption

Post by Juploful on Sat Mar 23, 2013 3:33 am

balik kampung dari negeri sembilan ke kedah, pokok sena. isi ron95 di R&R seremban rm20. pastu maintain dengan kelajuan 140km/h, singgah di R&R Tapah je sekali top up minyak lagi rm15. Sampai di pokok sena dengan condition enjin yang tip top... setahun2 kali buat rutin ni.. hehe. FZ terbaik dari segi penjimatan dan posisi ride yang enak.. ahha!

Juploful

Posts : 75
Join date : 2010-11-23
Age : 28
Location : Seremban, N9

View user profile

Back to top Go down

Re: fuel consumption

Post by Sponsored content Today at 8:10 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum