taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


السلام عليكم

View previous topic View next topic Go down

السلام عليكم

Post by faiz_azrai on Wed Jun 15, 2011 12:26 am

السلام عليكم dan salam persahabatan buat semua otai-otai dan newbie FZ seperti saya...

Sebenarnya kalau nak cerita panjang.. saya ni dah lama nak join forum ni, sejak dah bercita-cita nak beli FZ150i ni.. Dulu masa zaman student bawak motor daripada C70 ke RXZ. lepas tu downgrade sebentar ke ex5-class milik wife (jual RXZ sebab nak kahwin, lagipun wife ada motor).. dan baru-baru ni sebab saya dah berpindah ofis ke ofis di cyberjaya.. jadi saya berhasrat nak jadi 'proper' rider balik seperti zaman RXZ dulu.. kesianla motor ex5-class tu.. tak larat jalan jauh. Motor dah book 2 minggu lepas, akhirnya semalam semuanya selesai dan saya berjaya memiliki motor FZ150i idaman saya

Apapun kena ikut format introduction, so ini intro saya:

name: Faiz Azrai
nickname: faiz
address: Shah Alam
profession: IT specialist
marriage status: married
age: 31
vehicle/plate number: BLG xxxx
hobby: Collect football jerseys

Sebenarnya dah lama saya tinggalkan hobi permotoran ni.. sejak saya lebih menumpukan fokus pada hobi saya yang satu lagi iaitu mengumpul jersi. Hobi kumpul jersi ni lama dah, sejak 12 tahun lepas.. start je keje lepas spm, start beli.. sebab abah tak nak sponsor belikan satu yg ori hihi.. Memang ramai org skrg prefer beli yang tak ori (grade A la, made in siam la) tapi macam beli spare parts motor, kepuasan hati bila dpt yg ori tu lain, tak dapat digambarkan. Lagi2 kalau kita tau cara nak dapatkan yg ori tapi murah.

Tapi sejak menjak ni saya dah start slow down dah, tak mampu dah financially.. Lagipun nak beli motor baru dan kena bayar monthly (mcm beli jersi gak, duit monthly = 1 @ 2 jersi baru hihi). Lagipun takut dah takder ruang nak simpan kat rumah, orang rumah dah bising.. Setakat ni, inilah koleksi jersi yg saya dah kumpul:


Masalahnya bukan saja jersi saya suka kumpul.. tapi seluar dan stokin lagi.. biar lengkap satu set gitu.. adeh:




Tapi kumpul seluar & stokin ni utk satu team je.. team yg saya minat. Hobi ni memerlukan fokus, kalau tak semua baju nak dibedalnya..

Apapun saya dah berhenti (semi retire) dalam hobi lama tu... Inilah hobi baru saya:


Nak jadi rider balik, dah lama tinggalkan.. bila first time naik smlm, main-main clutch, teringat balik zaman RXZ dulu hihi..

Apapun salam perkenalan buat semua. Kalau ada sesiapa yang ada hobi/minat yang sama dengan saya (kumpul jersi) boleh la hubungi saya.. tapi saya masih lagi newbie dalam dunia FZ150i ni..

Saya budak baru belajar. Kalau salah tolong tunjukkan.. cheers

faiz_azrai

Posts : 5
Join date : 2011-06-07
Age : 36
Location : Shah Alam

View user profile http://my-fjc.friendhood.net

Back to top Go down

Re: السلام عليكم

Post by taj on Wed Jun 15, 2011 12:42 am

wah welcome bro..

salute your hobby..sama la saya bersepah jersi man utd dari dulu...suka beli yg ori jugak..tapi tak dak proper almari mcm bro,,

sentimental value tinggi..bila jadi brg rare mmg antique plus kalau team tu demand tinggi

pasal fz keep asking dan reading untuk tambah ilmu...fz pilihan bijak ..worth for money..each penny

so rajin2 la surf this forum..

among the best intro so far...saluuuteee!!!

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: السلام عليكم

Post by faiz_azrai on Wed Jun 15, 2011 12:48 am

wah, bro taj pun man utd fan gak ye.. ini sudah bagus.

actually bukan apa, saja nak bagitau.. kalau kita betul2 minat nak buat something, jadikanlah ia hobi yg berguna. daripada hobi ni boleh bermanfaat kan... rasanya FZ150i ni pun satu hobi juga buat bro taj kan.. tengok skrg, betapa bermanfaatnya forum ini.. dari hobi juga.

tapi serious byk saya nak kena belajar. baru je sempat belek buku manual rasmi.. rupanya first 0-500km takleh lenjan rpm dia above 5000rpm.. speed pun kene variate.. byk betul info kena belajar..

faiz_azrai

Posts : 5
Join date : 2011-06-07
Age : 36
Location : Shah Alam

View user profile http://my-fjc.friendhood.net

Back to top Go down

Re: السلام عليكم

Post by taj on Wed Jun 15, 2011 1:07 am

yup study dulu user manual..dan kalau betul2 nak tau selok belok fz..belilah workshop manual....khatam dan tak payah risau sebab kita dah tau semua selok belok fz...

itu yg terbaik sebab kita tau luar dan dalam pasal fz...even troubleshoot pun semua ada dalam manual tu..takder la kena kelentong dgn pomen nanti

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: السلام عليكم

Post by lurhaysR15 on Wed Jun 15, 2011 1:29 am

salam n welcome bro.. hidup MU.. hehehehe

lurhaysR15

Posts : 595
Join date : 2011-04-19
Age : 37
Location : kuale kangsor/ shah alam

View user profile

Back to top Go down

Re: السلام عليكم

Post by AdiEDes on Wed Jun 15, 2011 1:36 am

welcome bro~
baik pnyer detail & motot biru smat.LIKE ~!

AdiEDes

Posts : 218
Join date : 2011-02-06
Age : 27
Location : Kajang & Sepang

View user profile

Back to top Go down

Re: السلام عليكم

Post by RoachJMP7850 on Wed Jun 15, 2011 1:50 am

ramai penyokong red devils ropenye..walaupon MU kalah dgn barcelona ari tu..

walaupon skandal ryan giggs dah terkantoi..walaupon paul scholes dah bersara...

aku tetap sokong MU...YEAH!

HELLO BRO..WA'ALAIKUMUSSALAM..

RoachJMP7850

Posts : 793
Join date : 2011-02-25
Age : 96
Location : bee pee

View user profile

Back to top Go down

Re: السلام عليكم

Post by faiz_azrai on Wed Jun 15, 2011 10:56 am

terima kasih kawan-kawan..

dah jumpa 3 kawan baru yg support team sama... mesti ada kawan2 lain di sini yg support team lain. tak kisahlah support team mana janji satu minat sama iaitu FZ

faiz_azrai

Posts : 5
Join date : 2011-06-07
Age : 36
Location : Shah Alam

View user profile http://my-fjc.friendhood.net

Back to top Go down

Re: السلام عليكم

Post by zulf on Wed Jun 15, 2011 11:15 am

Welcome aboard... slamat berforum dan menimba info2 FZ..
..and im not MAN U fan sorry...!!! Wink

zulf

Posts : 585
Join date : 2010-12-28
Age : 38
Location : Bandar Tun Hussein Onn, Cheras

View user profile

Back to top Go down

Re: السلام عليكم

Post by johhny_perk on Wed Jun 15, 2011 11:28 am

well...come... bro ...
alah zul aku tau la ang ni geng ngan king kenny.... hahahaha
glory2 man utd...... CHAMP19N......

johhny_perk

Posts : 98
Join date : 2011-04-04
Age : 30
Location : kajang/shah alam

View user profile

Back to top Go down

Re: السلام عليكم

Post by PJB1498 on Wed Jun 15, 2011 1:11 pm

slmat datang bro.....

PJB1498

Posts : 84
Join date : 2010-05-09
Age : 36
Location : Serdang, kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: السلام عليكم

Post by faiz_azrai on Thu Jun 16, 2011 11:26 am

Terima kasih semua..


faiz_azrai

Posts : 5
Join date : 2011-06-07
Age : 36
Location : Shah Alam

View user profile http://my-fjc.friendhood.net

Back to top Go down

Re: السلام عليكم

Post by Sponsored content Today at 4:25 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum