taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


Meter kmh ni accurate ke bila compare dgn GPS?

View previous topic View next topic Go down

Meter kmh ni accurate ke bila compare dgn GPS?

Post by idir on Fri Jun 24, 2011 5:21 am

apa komen korang? Very Happy

idir

Posts : 14
Join date : 2011-06-13
Age : 36
Location : Ipoh, Perak

View user profile

Back to top Go down

Re: Meter kmh ni accurate ke bila compare dgn GPS?

Post by azwan_mahmood on Fri Jun 24, 2011 10:34 am

Camna nak letak GPS kat fz, nak sangkut kat mana?

Any suggestion or proper installation?

azwan_mahmood

Posts : 4
Join date : 2011-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: Meter kmh ni accurate ke bila compare dgn GPS?

Post by johhny_perk on Fri Jun 24, 2011 10:59 am

x pyh install.... letak gps dlm tank beg.. then letak tank beg kt tank... setel... boleh ar compare meter fz ngan gps... hehehehehe

johhny_perk

Posts : 98
Join date : 2011-04-04
Age : 30
Location : kajang/shah alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Meter kmh ni accurate ke bila compare dgn GPS?

Post by taj on Fri Jun 24, 2011 12:39 pm

actually kalau motor cc rendah ralat meter dgn true speed mmg lari byk bila speed 90kmj ke atas...even gps pun ada ralat cuma ralat gps paling minima..

fz sampai 100kmj still true meter tapi bila atas 100kmj dah lari dari speed asal sekitar 5-15kmj...ni bandingan dari gps la...nak lagi tepat make sure gps lock signal byk satelit...max 15 satelit rasanya

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Meter kmh ni accurate ke bila compare dgn GPS?

Post by idir on Sat Jun 25, 2011 1:05 am

bro taj pernah ke buat comparison? size tayar pun memainkan peranan gak ke kepada speed?

idir

Posts : 14
Join date : 2011-06-13
Age : 36
Location : Ipoh, Perak

View user profile

Back to top Go down

Re: Meter kmh ni accurate ke bila compare dgn GPS?

Post by taj on Sat Jun 25, 2011 1:17 am

pernah..size taar depan kalau besar dari asal meter jadi lagi berat..kalau kecik cepat la naik meter tu..dah ringan

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Meter kmh ni accurate ke bila compare dgn GPS?

Post by black.zaku on Sat Jun 25, 2011 4:49 am

tol2..
aq setuju....
lau nk bes metr gps la...
sebab lau moto cc kecik lau bwk laju pn memg x laju...
plg laju pn 140km/k(gps)
belang costm...
tp meter asal dah bape agk ye...lg byk ralat... my-bb 170km/j
so... moto kta x laju.... lau nk laju pki je 400cc keatas..
hahahaaaa

black.zaku

Posts : 296
Join date : 2011-03-06

View user profile

Back to top Go down

Re: Meter kmh ni accurate ke bila compare dgn GPS?

Post by azwan_mahmood on Mon Jun 27, 2011 5:20 pm

Aku baru test tadi dengan GPS enset nokia..

Keputusannya : Meter FZ lebih 10km/j (100km/j pada FZ sama dengan 90km/j pada GPS)

Speed masa test : 80 - 100km/j

FZ standard lagi.

azwan_mahmood

Posts : 4
Join date : 2011-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: Meter kmh ni accurate ke bila compare dgn GPS?

Post by taj on Mon Jun 27, 2011 7:01 pm

gps ni pun kena cek..tak semestinya tepat..kalau signal lock byk baru sikit ralatnya...kena watu dan bentuk muka bumi yg tak sesuai ada jugak kurangnya dari segi bacaan.

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Meter kmh ni accurate ke bila compare dgn GPS?

Post by izzlynn on Thu Jun 30, 2011 11:55 pm

Disebabkan kelajuan speedometer motosikal dikira dari tayar depan..size dan ketebalan tayar akan effect speedometer. So far saya pakai Garmin & Ovimaps tak jauh sangat beza..FZ 150 ( Speed 100 km/jam- GPS baru 95km/jam macam tu) Dulu masa pakai 125z test meter GPS 135km/jam-dan mete moto 150 km/jam. lari dalam 15km/j gak la..LC / honda /Suzuki tak pasti la. Tapi yg pasti memang meter dah laju gila tapi sure pelahan sebenarnya..

izzlynn

Posts : 2
Join date : 2011-05-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Meter kmh ni accurate ke bila compare dgn GPS?

Post by sniper0900 on Wed Aug 24, 2011 2:27 am

moto std kuar kedai....

meter moto 100=meter civic 98...lebih kurang la...
meter moto 80= GPS 74km/h
meter moto 120= GPS 110km/h

Guna tachymeter....moto 80=75 tachymeter...


sniper0900

Posts : 23
Join date : 2011-08-17
Age : 32
Location : Parit Buntar/Kulim

View user profile

Back to top Go down

Re: Meter kmh ni accurate ke bila compare dgn GPS?

Post by Sponsored content Today at 1:53 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum