taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» step by step to order product from taj motoshop
Tue Jan 24, 2017 12:03 pm by ihsanecan

» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
November 2017
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Calendar Calendar


Converting bike? JPJ rampas?

View previous topic View next topic Go down

Converting bike? JPJ rampas?

Post by pcatiradeon on Sat Jul 02, 2011 8:34 am

Just wondering is it illegal to install these R15 fairing into our Fz150i? will JPJ "rampas" our bike?

pcatiradeon

Posts : 3
Join date : 2011-04-26
Age : 29
Location : Sungai Petani, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: Converting bike? JPJ rampas?

Post by taj on Sat Jul 02, 2011 9:07 am

shinji please clarify..dia dah tanya jpj...

btw general rule...no modification allowed without authorisation by JPJ ...

kalau kena pun just dia bagi notis untuk standardkan balik...so far no problem with jpj

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Converting bike? JPJ rampas?

Post by Red D'jango79 on Sat Jul 02, 2011 2:34 pm

salam...taj....tentang nie....my mother in law work in JPJ.......can request about this...possible there is a black n white to fill in.....nanti i update latest news for modification...
avatar
Red D'jango79

Posts : 108
Join date : 2011-04-12
Age : 38
Location : shah alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Converting bike? JPJ rampas?

Post by mohdshazwanothman on Sat Jul 02, 2011 3:11 pm

bagi aku pula, kalau pakai full protection...

bila polis n JPJ buat roadblock dorang tak tahan pun Smile

janji korang jangan nak merempit depan dorang... Smile

*nasihat dari anak polis
avatar
mohdshazwanothman

Posts : 45
Join date : 2011-03-29
Age : 29
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Converting bike? JPJ rampas?

Post by lurhaysR15 on Sun Jul 03, 2011 1:16 am

mohdshazwanothman wrote:bagi aku pula, kalau pakai full protection...

bila polis n JPJ buat roadblock dorang tak tahan pun Smile

janji korang jangan nak merempit depan dorang... Smile

*nasihat dari anak polis
yups.. pengalaman dh.. polis respect n tabik kt aku...
avatar
lurhaysR15

Posts : 595
Join date : 2011-04-19
Age : 38
Location : kuale kangsor/ shah alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Converting bike? JPJ rampas?

Post by Kepci on Sun Jul 03, 2011 1:38 am

lurhaysR15 wrote:
mohdshazwanothman wrote:bagi aku pula, kalau pakai full protection...

bila polis n JPJ buat roadblock dorang tak tahan pun Smile

janji korang jangan nak merempit depan dorang... Smile

*nasihat dari anak polis
yups.. pengalaman dh.. polis respect n tabik kt aku...

betul2. banyak kali da mnempuhi roadblok samaada jpj atau polis. so far diorg lepas je. tp yg x bleh blah nye de polis penah ckp kt aku, "moto x main r". huh.. terbako aku..
avatar
Kepci

Posts : 66
Join date : 2011-04-23
Age : 39
Location : kelana jaya - tanah merah - mana2 nak pergi

View user profile

Back to top Go down

Re: Converting bike? JPJ rampas?

Post by dennis on Sun Jul 17, 2011 7:28 pm

ikut pengalaman aku,so far..if pakai full set, dr kepale smpai kaki,

alhamdulillah,polis xpun jpj,xkacaw pun..die bg lepas jer...

so,jike niat baek,insyaallah,selamat...Smile
avatar
dennis

Posts : 42
Join date : 2010-05-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Converting bike? JPJ rampas?

Post by shinji88 on Mon Jul 18, 2011 12:41 am

aku tanya jpj,diorg kata lepas...tp seeloknya biarla mintak hitam putih ngn diorg kalo rasa takut..
jawapan yg aku terima dari pegawai unit teknikal kL :

-kalo ikut undang2 bertulis jpj,pemasangan fairing dibenarkan tp x melebihi handle..
-pemasangan fairing dibnarkan,tp tak mengubah lampu asal..


tp laen plak jawapan yg aku terima dari pegawai JPJ Kuching...
ni antara jawpan beliau :

-kalo nk ikutkan,semua pengubahsuaian adalah salah,tp leh apply tuk luluskan..
-x salah kalo pasang fairing,asalkan ada lampu hadapan...

lagipon mcm x byk sgt akta utk kenderaan bermotor 2 tayr ni..yg byk,psl kereta..
n kalo x silap aku,pengubahsuaian yg mnyebabkan moto disita, enjin modi,no chasis laen, xde roadtax..

so kat cni kite leh nmpak,semuanya ikut budi bicara pegawai tu sendri...
fz nk pakai brek disc belakang pon leh,ngn syarat,pas pasang,pastu g jpj la,mintak hitam putih..
sama gak kalo nk pakai fairing,mintak hitam putih ngn diorg...
tp aku x wat pon coz malas,coz setakat ni kene tahan ngn jpj,diorg tanya moto ape n mcm2 la,xde plak die nk tahan tuk bwk puspakom ker...

yg penting,risiko kne tanggung la...tp kalo mcm aku n rider2 yg laen,mmg kitorg sanggup tanggung risiko...lagipon bukan sorang dua yg dah pakai r15...dah terlampau byk sgt...
avatar
shinji88

Posts : 868
Join date : 2010-10-10
Age : 29
Location : shah alam n taiping

View user profile http://shinjiizac.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Converting bike? JPJ rampas?

Post by jime85 on Tue Jul 19, 2011 6:28 pm

shinji88 wrote:aku tanya jpj,diorg kata lepas...tp seeloknya biarla mintak hitam putih ngn diorg kalo rasa takut..
jawapan yg aku terima dari pegawai unit teknikal kL :

-kalo ikut undang2 bertulis jpj,pemasangan fairing dibenarkan tp x melebihi handle..
-pemasangan fairing dibnarkan,tp tak mengubah lampu asal..


tp laen plak jawapan yg aku terima dari pegawai JPJ Kuching...
ni antara jawpan beliau :

-kalo nk ikutkan,semua pengubahsuaian adalah salah,tp leh apply tuk luluskan..
-x salah kalo pasang fairing,asalkan ada lampu hadapan...

lagipon mcm x byk sgt akta utk kenderaan bermotor 2 tayr ni..yg byk,psl kereta..
n kalo x silap aku,pengubahsuaian yg mnyebabkan moto disita, enjin modi,no chasis laen, xde roadtax..

so kat cni kite leh nmpak,semuanya ikut budi bicara pegawai tu sendri...
fz nk pakai brek disc belakang pon leh,ngn syarat,pas pasang,pastu g jpj la,mintak hitam putih..
sama gak kalo nk pakai fairing,mintak hitam putih ngn diorg...
tp aku x wat pon coz malas,coz setakat ni kene tahan ngn jpj,diorg tanya moto ape n mcm2 la,xde plak die nk tahan tuk bwk puspakom ker...

yg penting,risiko kne tanggung la...tp kalo mcm aku n rider2 yg laen,mmg kitorg sanggup tanggung risiko...lagipon bukan sorang dua yg dah pakai r15...dah terlampau byk sgt...

setuju2, sbb aku pun pernah tnya pgawai jpj.siap tunjuk gambar r15 kalo pasang kat moto standard fz boleh ke tak, dia ckp xde masalah asalkan x ubahsuai enjin@pkara2 yg telah disebut oleh en shinji Cool
avatar
jime85

Posts : 141
Join date : 2009-12-22
Age : 32
Location : klang

View user profile

Back to top Go down

Re: Converting bike? JPJ rampas?

Post by zulf on Tue Jul 19, 2011 7:00 pm

so far dgn FZ dah 2 kali kener tahan ngan JPJ...
soalan yg diorang tanyer adalah spt berikut disertakan dgn jawapan dari aku:

1. Moto brand aper?
Yamaha FZ150i

2. Apsal nampak lain?
Saya buat pengubahsuaian exterior dgn menggunakan barangan aksesori dari
Yamaha.

3. Boleh periksa chasis dan enjin serial number?
Silakan. (Enjin standard).

4. Dalam keadaan memuaskan dan mengikut juga piawaian kitorang. Kalau
awak tukar enjin dan keseluruhan body (pengubahan suaian maksimum)
kami ada hak untuk menyitar. Terima Kasih dgn kerjasama dan sila ambil
lesen dan roadtax dekat pegawai kat sana.!
Terima Kasih.

itulah pengalaman aku ngan JPJ...dua kali tu adalah soalan yg sama! Wink
avatar
zulf

Posts : 585
Join date : 2010-12-28
Age : 39
Location : Bandar Tun Hussein Onn, Cheras

View user profile

Back to top Go down

Re: Converting bike? JPJ rampas?

Post by pcatiradeon on Fri Jul 29, 2011 12:26 am

wow, thank you very much for all the replies and comments....

Terima kasih banyak banyak Smile

pcatiradeon

Posts : 3
Join date : 2011-04-26
Age : 29
Location : Sungai Petani, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: Converting bike? JPJ rampas?

Post by RoachJMP7850 on Sat Jul 30, 2011 9:21 pm

zulf wrote:so far dgn FZ dah 2 kali kener tahan ngan JPJ...
soalan yg diorang tanyer adalah spt berikut disertakan dgn jawapan dari aku:

1. Moto brand aper?
Yamaha FZ150i

2. Apsal nampak lain?
Saya buat pengubahsuaian exterior dgn menggunakan barangan aksesori dari
Yamaha.

3. Boleh periksa chasis dan enjin serial number?
Silakan. (Enjin standard).

4. Dalam keadaan memuaskan dan mengikut juga piawaian kitorang. Kalau
awak tukar enjin dan keseluruhan body (pengubahan suaian maksimum)
kami ada hak untuk menyitar. Terima Kasih dgn kerjasama dan sila ambil
lesen dan roadtax dekat pegawai kat sana.!
Terima Kasih.

itulah pengalaman aku ngan JPJ...dua kali tu adalah soalan yg sama! Wink
terbaik abg zul
avatar
RoachJMP7850

Posts : 793
Join date : 2011-02-25
Age : 97
Location : bee pee

View user profile

Back to top Go down

Re: Converting bike? JPJ rampas?

Post by shinji88 on Wed Aug 03, 2011 12:38 pm

zulf wrote:
4. Dalam keadaan memuaskan dan mengikut juga piawaian kitorang. Kalau
awak tukar enjin dan keseluruhan body (pengubahan suaian maksimum)
kami ada hak untuk menyitar. Terima Kasih dgn kerjasama dan sila ambil
lesen dan roadtax dekat pegawai kat sana.!
Terima Kasih.

huhu..aku x phm ayat ni...bahasa melayu aku fail cikit...hihihi
avatar
shinji88

Posts : 868
Join date : 2010-10-10
Age : 29
Location : shah alam n taiping

View user profile http://shinjiizac.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Converting bike? JPJ rampas?

Post by zulf on Wed Aug 03, 2011 6:57 pm

shinji88 wrote:
zulf wrote:
4. Dalam keadaan memuaskan dan mengikut juga piawaian kitorang. Kalau
awak tukar enjin dan keseluruhan body (pengubahan suaian maksimum)
kami ada hak untuk menyitar. Terima Kasih dgn kerjasama dan sila ambil
lesen dan roadtax dekat pegawai kat sana.!
Terima Kasih.

huhu..aku x phm ayat ni...bahasa melayu aku fail cikit...hihihi

maknanya kalau modi tahap maksimum sampaikan enjin moto pon bukan yg asal dan bodykit moto pon dh tak nampak FZ confirm kener sita...
samer jer ngan kreta...
avatar
zulf

Posts : 585
Join date : 2010-12-28
Age : 39
Location : Bandar Tun Hussein Onn, Cheras

View user profile

Back to top Go down

Re: Converting bike? JPJ rampas?

Post by nafeez90 on Wed Oct 26, 2011 2:58 am

assalam sory mencelah kranya kalo kta ubah luar je xkaco dlm jpj xtahan la?
pastu kalo apply black n white brpa plak kena ? and brpa lma process dia?
avatar
nafeez90

Posts : 9
Join date : 2011-10-26
Age : 26
Location : pandan indah,kl

View user profile

Back to top Go down

Re: Converting bike? JPJ rampas?

Post by taj on Wed Oct 26, 2011 8:20 am

kena rujuk jpj...selalu ambik masa yg tak lama kalau dokumen lengkap cuma byk kos dan kerja yg terlibat

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Converting bike? JPJ rampas?

Post by nafeez90 on Wed Oct 26, 2011 1:35 pm

oh ok thx bro
avatar
nafeez90

Posts : 9
Join date : 2011-10-26
Age : 26
Location : pandan indah,kl

View user profile

Back to top Go down

Re: Converting bike? JPJ rampas?

Post by ZeusFz on Sat Aug 04, 2012 8:12 pm

sape brader2 kat sini da buat hitam putih ngan jpj?? Very Happy
avatar
ZeusFz

Posts : 2
Join date : 2010-03-18
Age : 27
Location : Kota Bharu

View user profile

Back to top Go down

Re: Converting bike? JPJ rampas?

Post by KLOVER on Tue Aug 14, 2012 11:42 am

Ops Selamat......Selamat lepas, selamat membayar, selamat diperiksa...Berdoalah selalu agar selamat tiba ke destinasi dengan hati yang senang..... pirat . Cool

naseb jerr tak kene surat cinta...kalu nak kena tuhhh kena jugok lerr...pasrahh atas kehendak diri. farao


KLOVER

Posts : 6
Join date : 2012-06-16
Location : KEDAH

View user profile

Back to top Go down

Re: Converting bike? JPJ rampas?

Post by tebu80 on Fri Feb 22, 2013 5:51 pm

avatar
tebu80

Posts : 21
Join date : 2012-09-18
Age : 37

View user profile

Back to top Go down

Re: Converting bike? JPJ rampas?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum