taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


motor bru kluar bngkel..meter xjalan (speed dgn rpm)

View previous topic View next topic Go down

motor bru kluar bngkel..meter xjalan (speed dgn rpm)

Post by Afif on Fri Jul 08, 2011 2:35 am

berdasarkan pernyataan di atas, apakah masalah saya? ecu ke?

Afif

Posts : 70
Join date : 2010-12-26
Age : 25
Location : Kangar-->Kota Kinabalu

View user profile http://www.facebook.com/Fang.King.Wanijima

Back to top Go down

Re: motor bru kluar bngkel..meter xjalan (speed dgn rpm)

Post by max on Fri Jul 08, 2011 9:57 am

maklumat tidak mencukupi..
kuar bengkel knape?
apa yg di repair?

max

Posts : 14
Join date : 2011-03-27
Age : 33
Location : PD - Bangi - KL

View user profile http://www.flickr.com/photos/gtti_max

Back to top Go down

Re: motor bru kluar bngkel..meter xjalan (speed dgn rpm)

Post by taj on Fri Jul 08, 2011 11:54 am

speedo adalah jenis analog...so cek la cable speedo belakang meter tu..ada mcm skru untuk lock hujung cable pada meter tu...tgk ketat atau tak sebab selalunya kalau speedo tak jalan benda tu yg longgar...kalau dah ketat dan speedo tak gerak jugak maybe gear meter di tayar depan...so mmg kena tukar...speedo cable dan gear meter adalah mekanikal dan bukan elektronik so selalunya benda tu yg rosak...tapi saya rasa maybe ada sambungan cable yg longgar..

pasal rpm ...di meter adalah indicator dari arus frequency hasil dari putaran enjin ...so selalunya cek sama ada sensor atau connector pada meter yg dah tak rapat...so takdak arus yg masuk...kalau tak gerak jugak something wrong dgn meter tu sendiri atau sensor dimana2 ..

kalau ada problem ecu mmg engine checking di speedo akan blinking...mmg motor takleh start atau akan ada problem masa ride...

sebab motor baru keluar bengkel,...suruh pomen yg buat tu bagi elok balik la....baru repair maa...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: motor bru kluar bngkel..meter xjalan (speed dgn rpm)

Post by Afif on Fri Jul 08, 2011 12:39 pm

max wrote:maklumat tidak mencukupi..
kuar bengkel knape?
apa yg di repair?

kuar bengkel sebab eksiden.. lmpu, meter semua hancur..dia ganti semua baru la


Afif

Posts : 70
Join date : 2010-12-26
Age : 25
Location : Kangar-->Kota Kinabalu

View user profile http://www.facebook.com/Fang.King.Wanijima

Back to top Go down

Re: motor bru kluar bngkel..meter xjalan (speed dgn rpm)

Post by Afif on Fri Jul 08, 2011 12:42 pm

taj wrote:speedo adalah jenis analog...so cek la cable speedo belakang meter tu..ada mcm skru untuk lock hujung cable pada meter tu...tgk ketat atau tak sebab selalunya kalau speedo tak jalan benda tu yg longgar...kalau dah ketat dan speedo tak gerak jugak maybe gear meter di tayar depan...so mmg kena tukar...speedo cable dan gear meter adalah mekanikal dan bukan elektronik so selalunya benda tu yg rosak...tapi saya rasa maybe ada sambungan cable yg longgar..

pasal rpm ...di meter adalah indicator dari arus frequency hasil dari putaran enjin ...so selalunya cek sama ada sensor atau connector pada meter yg dah tak rapat...so takdak arus yg masuk...kalau tak gerak jugak something wrong dgn meter tu sendiri atau sensor dimana2 ..

kalau ada problem ecu mmg engine checking di speedo akan blinking...mmg motor takleh start atau akan ada problem masa ride...

sebab motor baru keluar bengkel,...suruh pomen yg buat tu bagi elok balik la....baru repair maa...

pomen tu cakap cdi rosak.. saya pun mcm serba salah..hahah.. nnt sy try cek tgk wayar2 tu..

Afif

Posts : 70
Join date : 2010-12-26
Age : 25
Location : Kangar-->Kota Kinabalu

View user profile http://www.facebook.com/Fang.King.Wanijima

Back to top Go down

Re: motor bru kluar bngkel..meter xjalan (speed dgn rpm)

Post by Sponsored content Today at 1:55 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum