taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» step by step to order product from taj motoshop
Tue Jan 24, 2017 12:03 pm by ihsanecan

» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2017
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Calendar Calendar


mengelakkan kemalangan di highway mahupun jalan biasa

View previous topic View next topic Go down

mengelakkan kemalangan di highway mahupun jalan biasa

Post by WV_ on Thu Oct 20, 2011 2:38 pm

pagi ni masa odw p keja (seremban-putrajaya) aku pakai PLUS highway.. sampai d bangi ada satu eksiden maut.. sorang rider LC maut di emergency lane sbb hentam belakang lori.. then ada beberapa bijik kete depan lori tu yang remuk..pengamatan aku nampaknya macam rider ni x sempat brake..

peringatan utk diri aku sendiri (yg suka merembat n meNcelah smpi ke lane 3) & FZians yg lain >>> ride safely..kalau boleh berhati-hati guna laluan moto (emergency lane).. sbb kdg2 tiba2 je ade objek berhenti d depan..or guna je laluan kereta.. pastu kena selalu alert dengan objek d depan kita bila mencelah.. kita jugak kena betol2 tau kelemahan dan kekurangan fz kita ni utk digunakan semasa keadaan emergency..

utk sama2 belajar kekurangan n kelebihan fz kita ni, kalau bleh aku nk suggest sapa2 yg ade experience eksiden ke, kwn2 eksiden ke..bleh kongsi ape yg menyebabkan eksiden.. so ape2 hal kita tau kelemahan n kekurangan tunggangan kita.. atau pun otai-otai bleh kongsi cara tunggangan moto yang selamat walaupun semasa laju..

nway..AL-FATIHAH utk rider LC tersebut..

WV_

Posts : 10
Join date : 2011-08-01

View user profile

Back to top Go down

Re: mengelakkan kemalangan di highway mahupun jalan biasa

Post by spoket80 on Thu Oct 27, 2011 3:31 pm

tukar la tayar asal FZ iaitu Kenda..pakai la tayar yang lain....
kenda hampehh

spoket80

Posts : 87
Join date : 2010-09-02

View user profile

Back to top Go down

Re: mengelakkan kemalangan di highway mahupun jalan biasa

Post by fritz_dust on Fri Oct 28, 2011 12:35 am

utk pengetahuan umum...lorong kecemasan BUKAN laluan motosikal...lebih dari 50% kemalangan yg melibatkan motosikal di highway berlaku di lorong kecemasan...perlu di ingat, kenderaan berat dan beroda 4 yg berada di lorong paling kiri biler2 je boleh masuk lorong kecemasan ni (terutamanya BAS dan LORI)..laporan dari blog ondscene dah banyak kali lapor pasal kemalangan motorsikal kat highway ni, mmg byk kali terjadi rider x sempat break, bas atau lori tiba2 masuk lorong kecemasan...

jadi, jalan penyelesaian, ride dilorong paling kiri, tengah atau kanan, ikut kelajuan moto dan keadaan trafik semasa. aku lebih suka ride lane tengah n kanan sbb Fz aku mampu nak merembat kete2 kat lane kanan ni...kalu rasa tak boleh nak laju, just maintai je lane tengah

lane kiri??,ermmm.....paling aku fedup sbb byk lori/bas yg x makan saman...dah byk yg makan middle finger aku ni, bagi aku berbaloi la ngan sikap diorang kalu nak dibanding kan nyawa aku melayang kan?...sbb tu dok lane tgh je,tak payah nk takut or risau kete2 yg dok cucuk or high beam kat kite, nak potong, line kanan kan ade...ape2 pon kene pentingkan diri gak dari aspek keselamatan...

so ape2 pon kaji dulu keadaan jalan/trafik dan keadaan motor anda sblm ride ok
avatar
fritz_dust

Posts : 286
Join date : 2011-01-03
Age : 32

View user profile

Back to top Go down

Re: mengelakkan kemalangan di highway mahupun jalan biasa

Post by WV_ on Fri Oct 28, 2011 2:25 am

betul3x...aku pn x suke pakai lorg belah kiri.. ape lg kelemahan efjek kita ni eh? or kelebihan (safety n controlling)?

WV_

Posts : 10
Join date : 2011-08-01

View user profile

Back to top Go down

Re: mengelakkan kemalangan di highway mahupun jalan biasa

Post by namj on Sun Oct 30, 2011 1:55 pm

time management penting. nak ke tpt keje ke ke mana2.. plan siap2 timing2 yg sepatutnye.. tade la kte perlu rushing tak tentu hala. nak kena bwk laju2 ke.. nak kena masuk lane highway ke.

aku ulang alik keje site port klang, hari2 sebelah2 dgn trailer. skali trailer lalu begegar mcm nk lost control. bederau o.. lalu jugak plus highway. mmg seronok nak sesah 130-140 sebab jalan highway straight je tp pk laa skali kte tsilap control. dekat lane 3 pulak tu.. mmg sah la. Smile pape pun ride safely.

namj

Posts : 19
Join date : 2011-07-06

View user profile

Back to top Go down

Re: mengelakkan kemalangan di highway mahupun jalan biasa

Post by pidot chop on Tue Nov 01, 2011 5:28 pm

itu laa.. seriau gak laa lori besar2 lalu.. bergegar ja rasa.. berderau darah weh.. haha
avatar
pidot chop

Posts : 12
Join date : 2011-10-19
Age : 30
Location : WANGSA MAJU

View user profile http://otaikun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: mengelakkan kemalangan di highway mahupun jalan biasa

Post by hilmihamid on Wed Nov 02, 2011 11:22 am

aku plak selalu jer duk lane tgh n kanan. sebab aku rasa lane paling kiri tu, mmg susah nk laju, pastu kna follow jer lori2 n bas2 tu. susah o. dah la tak nampak depan.paling kanan plak, tau nak laju jer. habis full throtle aku pulas. habis sume potong..tpi bile duk tgh, ride maintain 100km/h jer la..
avatar
hilmihamid

Posts : 11
Join date : 2011-08-21
Age : 30
Location : cheras

View user profile

Back to top Go down

Re: mengelakkan kemalangan di highway mahupun jalan biasa

Post by taj on Wed Nov 02, 2011 2:47 pm

hati2 dijalan raya..amalkan defensive riding dari aggresive riding

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: mengelakkan kemalangan di highway mahupun jalan biasa

Post by Appo on Sun Aug 26, 2012 4:45 pm

hati-hati dijalanraya.
INGAT.. TUNGGANG jgn TUNGGANG LANGGANG.

sangat perit pabila terdengar berita sahabat2 rider yg terlibat dalam kemalangan walaupun kebanyakan bukan salah mereka.

antara tips semasa cornering dijalan biasa/h-way, ambil jalan ke tengah sedikit semasa nk masuk corner pastu lapppppppppppppppppp.
teman dulu ada terlajak sebab masuk corner ambil jalan tepi.
akibatnya - terbabas masuk dalam semak. =_=
(masa mula2 berjinak dengan tangki besar ni. xda pengalaman moto besar)

kalau nak cucuk angin tu. berpada lah. agak2 da boleh carry on sendiri baik stop cucuk angin. org depan tu bukannya betul kalau bwk kenderaan tu.
avatar
Appo

Posts : 22
Join date : 2012-05-06
Location : Batu Pahat, Johor

View user profile

Back to top Go down

Re: mengelakkan kemalangan di highway mahupun jalan biasa

Post by capix on Sun Aug 26, 2012 9:09 pm

HAHA..x payah cucuk angin pon xpe..
dengan kemampuan fz kita..'kita mampu berdiri di atas kaki sendiri'
x yah cucuk2...haha cheers
avatar
capix

Posts : 100
Join date : 2012-06-30

View user profile

Back to top Go down

Re: mengelakkan kemalangan di highway mahupun jalan biasa

Post by shinji88 on Mon Aug 27, 2012 9:05 am

Jalan raya bukan tempat tuk maen corner or lap..
safety 1st,dats better.. Very Happy
avatar
shinji88

Posts : 868
Join date : 2010-10-10
Age : 29
Location : shah alam n taiping

View user profile http://shinjiizac.blogspot.com

Back to top Go down

Re: mengelakkan kemalangan di highway mahupun jalan biasa

Post by e2jai on Tue Oct 02, 2012 1:28 pm

Aku biasanya akan switch on lampu "signal4light" (4 lampu signal menyala...mcm SBK dok buat)...sebab nak bagi kenderaan lain aware dengan kehadiran aku...
Biasanya lampu belakang (merah) tu bila dh jauh skit...kurang nampak...tapi signal (kuning) ni lebih terang dilihat walaupun dari jauh...

Bagi yg psg box (givi/kappa) tu...disarangkan pasang lampu brek kedua...atau box tu sendiri ada lampu... sebab pemandu bas atau lori ni, kedudukan dia tinggi skit....takut kalau dia ikut di belakang kita, dia x perasan yg kita 'brek' sebab lampu tu mungkin terlindung skit dengan box kita tu....

e2jai

Posts : 6
Join date : 2012-08-30

View user profile

Back to top Go down

Re: mengelakkan kemalangan di highway mahupun jalan biasa

Post by anitayusof00 on Thu Oct 04, 2012 5:31 pm

Brutal2 driver lori Malaysia, x boleh lawan brutal lagi driver lori siam....dah la panjang berekor2, tinggi, x mo kalah pulak tu....caya tak...diaorg yg dominate lane paling kanan, bukannya kereta. Memang seriau nak potong depa ni sbb diaorg jenis x bagi laluan punya....udah le time potong tu rasa hampir diterbangkan sebab angin yg kuat (lagi besar size lori tu lagi kuat la anginnya)....Anyway, thats my experience di negara seberang.
I regard myself as a careful rider. Tak de nak merempit x tentu hala. Bila memotong @ jalan kosong baru duk lane kanan...or else duk lorong tengah atau kiri. Tp kat Malaysia ni, some car drivers memang jenis yg x de timbangrasa. Kita tgh memotong lori @ bas, bagi la kita lepas dulu...tapi dia x sabor2 duk cucuh2...ada setengah tu pulak tetiba je cilok kita dr sebelah kanan. Terkejut bhai...Pernah la juga terjerit sbb terkejut pny pasal. Driver kereta selalu marah bila motor duk tgh jalan...dia kata motor ni kurang ajar sbb diaorg dh bagi high beam tp x nak ke tepi...yg sbnrnya, kita bwk motor ni x perasan diaorg bg high beam, esp kalau siang2 hari kan? Klu kebetulan kita terpandang side mirror time tu, kita nmpk la...klu kita tgh pandang depan, mmg tak nmpk punya. Agaknya tu la sebab diaorg cilok kita ikut kanan. Actually bukan susah pun, horn la sikit, so kita akan alert & cepat2 ke tepi...So, moral of the story, bila bwk motor ni, mata kena sentiasa pandang side mirror. Now I practised jeling side mirror every 5 secs, so that kita sentiasa aware ada kereta di belakang kita.
p/s: Motor sy memang ada semua lampu spt yg e2jai nyatakan...termasuk la running light @ signal4light...safety tu, lebih2 lagi bila ride malam...
avatar
anitayusof00

Posts : 33
Join date : 2012-06-27
Age : 50
Location : IPOH, PERAK

View user profile

Back to top Go down

Re: mengelakkan kemalangan di highway mahupun jalan biasa

Post by apaigierl87 on Sat Nov 10, 2012 12:17 am

yg ptg jarak bile nak brek...fz ni susah ckit mauk brek jarak dekat..tayar kenda x brape bagus..licin bile hujan tuh..

apaigierl87

Posts : 4
Join date : 2012-11-09
Age : 30
Location : BINTANGOR,SARAWAK

View user profile

Back to top Go down

Re: mengelakkan kemalangan di highway mahupun jalan biasa

Post by KK on Sat Nov 10, 2012 3:55 pm

Dlm pnglmn sy riding plak ni antara langkh2 yg prlu diberi prhatian :
- tukar tayar std. (penah hilang grip time corner biase2 je, mengelewor/lari abis tyr blakang)
- angin lintang jge2 (disebbkn fz ni naked bike dan ringan, angin lintang bleh sb hilang kwln, angin dr kenderaan besar pn bhye)
- pasir/gravel hti2 (grip akn hilang abis, mcm corner atas ais)

Alhamdulillah sy blom tlibat dlm kemalngn dgn fz ni (harap2 x, amin) namun segalanya hampir2..
Riding safe tu mmg penting.. Tp bg yg Islam, byk2 kn juga amaln bce doa sblm riding dekat/jauh..
avatar
KK

Posts : 40
Join date : 2012-01-02
Location : Teluk Intan, Perak

View user profile http://kanvaskaca.blogspot.com , lukeherephotography.blogspot.co

Back to top Go down

Re: mengelakkan kemalangan di highway mahupun jalan biasa

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum