taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» step by step to order product from taj motoshop
Tue Jan 24, 2017 12:03 pm by ihsanecan

» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
October 2017
MonTueWedThuFriSatSun
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Calendar Calendar


Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

View previous topic View next topic Go down

Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

Post by pidot chop on Mon Oct 31, 2011 6:56 pm

Salam to all..

Saya baru ja angkat FZ ni khamis 2 mggu lepas.. Nak jadi cerita hari kedua time on the way gi keja saya dah layan sliding atas jalan..

first sebab saya tak biasa lagi naik motor clutch (sebelum ni kriss 110 ja)..

second saya dgr kat forum2, tayar ori dari kilang FZ ni mmg licin sket..

third saya slide maybe jalan berpasir..

alhamdulillah takdak patah apa2, cuma lutut n jari kaki kiri ada koyak sket.. Sekarang baru 2 mggu saya dah gerak 515km.. balas dendam punya pasal sebab 3 ari tak leh naik moto lepas jatuh aritu..

so apa pengalaman kawan2.. jom2 ar share hehe
avatar
pidot chop

Posts : 12
Join date : 2011-10-19
Age : 30
Location : WANGSA MAJU

View user profile http://otaikun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

Post by mentoi on Mon Oct 31, 2011 7:39 pm

hehehee....aku plak, second day lpas moto ada kt tangan saja jaaa nk pi cc men game laa apa lagi kn...

n then nk jadikn citer, nk blek laa nie kn bru angkat tongkat pastu nk gostan, tiba2 jatuh bodo xtau pasai pa (xnk ngaku kaki xsampai)...kikikii tongue

harek toi, naseb pukul 1 pg xdak org laa sgt kn klu x malu besaq laa...moto naek tuan, bkn tuan naek moto...kekekee bounce bounce bounce
avatar
mentoi

Posts : 5
Join date : 2011-09-22
Age : 27
Location : JB, Johor

View user profile http://adf.ly/3J2zN

Back to top Go down

Re: Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

Post by zulfika on Tue Nov 01, 2011 3:21 am

jln raye xde Very Happy
kebun ade la sbb men rally Smile
avatar
zulfika

Posts : 172
Join date : 2011-02-07
Age : 25
Location : pontian

View user profile http://zulapy@ymal.com

Back to top Go down

Re: Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

Post by taj on Tue Nov 01, 2011 11:33 am

lagi satu jaga2 masa air di jalan dari lori tong sampah..mmg amat licin..even bawak slow pun boleh skdding tayar depan dan belakang....elaakan dari ikut lori sampah atau terkena air dari lori tu di mana2 selekoh

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

Post by pidot chop on Tue Nov 01, 2011 4:58 pm

wokey bro taj.. thanks for ur advice hehe..

tapi sekarang dah lebih 500km, saya dah buka rpm sampai 7500rpm.. speed leh gi dalam 100km/h..

tapi ada rasa goyang laa.. apsal arr bro??
avatar
pidot chop

Posts : 12
Join date : 2011-10-19
Age : 30
Location : WANGSA MAJU

View user profile http://otaikun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

Post by pidot chop on Tue Nov 01, 2011 5:00 pm

bro mentoi..

haha sama laa saya bro.. abis jinjat haa naik moto ni.. kalu berenti traffic light mesti cari divider punya haha..

bro zulfika..

layan je laa.. halamak FZ pun leh main rally ek.. salute... haha
avatar
pidot chop

Posts : 12
Join date : 2011-10-19
Age : 30
Location : WANGSA MAJU

View user profile http://otaikun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

Post by 3231 on Tue Nov 15, 2011 5:59 pm

pengalaman jtuh sendiri tu x ade lah..pgalaman member jatuh tertonggeng ponggong ke atas kat depan mata adalah....hahahahaha Very Happy
avatar
3231

Posts : 32
Join date : 2011-07-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

Post by SH89 on Wed Nov 16, 2011 2:58 am

salam..
eden pulak..huhu..
patah kaki..masuk besi..n testis tertarik masuk area pundi kencing..huhu..
alhamdulillah dah operate,doc kate stil healthy lg mende tu..
punca..kancil wat u turn tetiba kat double line...
skg moto kat kdai claim insuran..
dah jd kes polis dah...
avatar
SH89

Posts : 40
Join date : 2011-04-10
Location : shah alam/puncak alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

Post by taj on Wed Nov 16, 2011 12:48 pm

takziah bro...berhati2 lah bawak motor bro semua..kita ni mentimun...salah tak salah mmg kena lenyek

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

Post by 3231 on Wed Nov 16, 2011 6:29 pm

bro takziah....kesian saye dgr... Sad
thanx for bro taj 4 the advice... Smile
avatar
3231

Posts : 32
Join date : 2011-07-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

Post by hafiz91 on Mon Apr 09, 2012 3:55 pm

ak plak xciden kat tanjung malim qeta nak masuk smpang yg bes nya evo10 kot lnggaq ak.. habis berdamaq tangan ngan patah paha pastu ak tgk dpn qeta 2 lagi terok dri mto ak.... la nie kes 2 dlam siasatan
avatar
hafiz91

Posts : 6
Join date : 2011-12-26
Age : 25
Location : juru, bukit mertajam

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

Post by mohd fairus on Tue Apr 10, 2012 11:07 pm

aku last xsiden moto tahun 2002 masa mseh study kat uitm shah alam. masa tu aku pakai ss110. calar lengan je. nasib x teruk. pas tu x penah xseiden sampai sekarang. rahsia ny, sbl naik @ start moto bc bismillah n alfatihah. isyaAllah selamat.

mohd fairus

Posts : 22
Join date : 2012-02-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

Post by BudakBaru on Thu Apr 26, 2012 11:43 pm

Salam semuanya

Ini pengalaman aku lah. baru angkut FZ dalam sebulan, adalah lah kot minggu lepas , nak jadi cerita aku gi masjid naik muto, aku kunci disc brake guna solex. lepas abis solat aku lupa nak bukak solex terus nak jalan, sekali sangkut. aku pon tongkat sebelah aje, tgh nak bukak solex tuh, agaknya aku tertarik tayar ke depan , tiba2 tongkat tuh terangkat. bedebap muto aku tergolek depan aku. heheh. aku try tahan ngan tangan tp tak dapat jugak. berat giler. calor dah my baby tuh . lepas tuh clutch tangan tuh pon patah sikit ... sedeh2 .. nasib baik ada sorang mamat kat situ tgk. tp dia tak tulung pon aku angkat muto. nengok aje. T_T

BudakBaru

Posts : 6
Join date : 2012-04-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

Post by budakcrow on Wed May 02, 2012 12:56 am

tmpg lalu..sy akn bli fz blan dpan..nak tya logik x sy ni dpt handle fz dgn baik tanpa bsepah pada blan2 ptama naik fz..antara kriteria aku:
-bru je nk test lesen moto mggu dpn pda umur 28
-pgalaman juz bwak lagenda n kriss d jln kmpung( tu pn xjauh mybe 1bln skali)
-xpnah bwk moto ada clucth
-tggi 162 tjgket bla naik ktggian standard fz

any komen???

budakcrow

Posts : 3
Join date : 2012-05-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

Post by FZal on Wed Feb 13, 2013 10:45 am

Salam..ikutkan pengalaman..mmg da tegolek kt bukit lanjan..hehe

sebulan riding fz da rasmi cium jalan.. Very Happy tapi xde patah jgk..lutut je koyak 2 bulan jalan tempang..hehe

mmg tayar keluaran kilang sgt licin..so,xnak ambik risiko..angkat tayar baru! setel masalah slide nih.huh!
avatar
FZal

Posts : 2
Join date : 2013-02-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

Post by ikhwanZulkefli on Thu Mar 21, 2013 12:44 am

hahahahahaha. baru lepas bersepah tgh hari tadi. Siot nye taya kilang kenda ni. membuang gila bila lap. adoi. moto baru angkat jumaat lepas. now baru hari rabu dah besepah. abes fork bengkok. haish. tggu lah kau, aku angkat michelin depan blakang. tak pun diamond.

lupa nk cite. taya tu membuang kaw kaw. smpai aku terlanggar devider. tercampak superman aku kedepan. jatuh aku terus rolling nk kurang impact. nasib baik muka still okay. berbaloi pakai fullface. Very Happy

ikhwanZulkefli

Posts : 42
Join date : 2013-03-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

Post by Juploful on Sat Mar 23, 2013 3:22 am

haha.. kenda mmg camtu.. tapi tayar depan masih kenda lagi.. belakang je dah tukar.. bunga pon banyak lagi.. pakai tayar apa pon pasni.. yang beratus pon ahrga, masa nak selekoh tu hati2 la ye bro.. kadang2 bukan pasal tayar, kita pon x tau objek apa ada atas jalan tu... good luck!
avatar
Juploful

Posts : 75
Join date : 2010-11-23
Age : 29
Location : Seremban, N9

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

Post by ikhwanZulkefli on Wed Mar 27, 2013 1:02 am

bunga byk lagi pun mcm takde function je ><' ntah laa. naik fz ni mcm best pulak main lap Very Happy fork still bengkok lagi. tersadai kat rumah ni. nk anta kedai. tp takut je kena tipu ngn pomen. ramai gak la membe2 moto aku tanya, kedai mana okay kedai mana tak.

ikhwanZulkefli

Posts : 42
Join date : 2013-03-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

Post by Adeng_Rahman on Wed Mar 27, 2013 8:09 am

ikhwanZulkefli wrote:bunga byk lagi pun mcm takde function je ><' ntah laa. naik fz ni mcm best pulak main lap Very Happy fork still bengkok lagi. tersadai kat rumah ni. nk anta kedai. tp takut je kena tipu ngn pomen. ramai gak la membe2 moto aku tanya, kedai mana okay kedai mana tak.

mms terasa nya membuang tyr fz ni x kira apa brand pun.. tu yg aku klo nk lap tu tgk dlu permukaan jln.. klo licin2, menegak jer la jwb nya aku corner.. Very Happy
avatar
Adeng_Rahman

Posts : 30
Join date : 2013-02-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

Post by ikhwanZulkefli on Wed Mar 27, 2013 7:20 pm

haih. sabo je la. Kenda ni byk buat tayar basikal fixie. pastu buat tayar sumbat kat FZ yg ada body ala2 superbike(lepas modi). Budak2 fixie mmg banyak main sliding tayar. Agaknye Kenda nk kita men sliding ngan FZ kut. huhu.

ikhwanZulkefli

Posts : 42
Join date : 2013-03-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman kawan2 bersepah atas jalan.. hehe

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum