taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» step by step to order product from taj motoshop
Tue Jan 24, 2017 12:03 pm by ihsanecan

» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
November 2017
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Calendar Calendar


pertanyaan dari budak baru

View previous topic View next topic Go down

pertanyaan dari budak baru

Post by nazfx11 on Wed Dec 07, 2011 3:25 pm

salam semua..
sy akan ambil moto petang nie.
kaler hitam. heehe
Alhamdulillah...selama 2bulan menunggu dgn penuh kesabaran dan masalah2 kerani kedai, akhirnya kuar jugak.

di sini sy ada satu pertanyaan, apa yg patut sy tambahkan untuk moto baru sy yg masih dara nie?
sy mmg B*D*H dalam bab2 moto nie. baru jer nak berjinak2 dgn moto sbb x tahan dok lenjan kete.
minyak kete membuatkan poket sy kering..hehehe
guna fz untuk pegi keje 60km jarak ulang alik tiap2 hari..
harap dapat cadangan dari otai2 di sini...

p/s : perlu ke sy tukar tayar skrg atau lenjan dulu tayar kilang tu? boleh trade in dgn kedai ke tyr yg blom guna tu? What a Face What a Face Suspect
avatar
nazfx11

Posts : 24
Join date : 2011-12-07
Age : 31
Location : Batu Pahat

View user profile

Back to top Go down

Re: pertanyaan dari budak baru

Post by nazfx11 on Thu Dec 08, 2011 12:14 pm

Alhamdulillah.....moto dah kuar...
masa ambik smlm, tank tu ada ciput jer minyak.
bawak punya bawak btol2 sampai depan caltex terus abes. tersemput moto baru aku..hahaha
menolak la dalam 30meter. baru beli dah kena tolak moto. hish...

nak dijadikan citer, aku isi la full tank..
terkezut beruk bila aku tgk amount kat pam tu rm22.74. (first time isi minyak moto fz. dulu isi moto kriss jer. hehe)
btol ker amountnya camtu? kalu full tank tu bley pegi bape km ek?

tayar dah tukar. tapi belakang jer. trade in dgn tayar kilang..depa angkut rm40 jer..
amek brand shinko 110/80/17 guna rim stended. ok ker tayar tu? aku tgk mcm x besar jer saiznya..
sori byk tanya...budak baru blaja kenal moto..hmmm
avatar
nazfx11

Posts : 24
Join date : 2011-12-07
Age : 31
Location : Batu Pahat

View user profile

Back to top Go down

Re: pertanyaan dari budak baru

Post by ~b0c3T~ on Thu Dec 08, 2011 12:27 pm

>..hehe cam aku waktu mula2 ambik motor kat kedai, terus terasa nak lenjan sebab selalu duk bawak cepai jaa..mujuq stesen minyak dekat jaa hee Razz ..

>..Shinko yg Soft Compound ke?? kalau measurement macam tu sesuai la dengan rim standard, kalau pakai 120 tu dah besaq sangat..kalau nak sarung tayar 120 ke ataih elok pakai rim lebaq baru sesuai..
avatar
~b0c3T~

Posts : 279
Join date : 2009-10-23
Age : 29
Location : Kangar, Perlis

View user profile

Back to top Go down

Re: pertanyaan dari budak baru

Post by nazfx11 on Thu Dec 08, 2011 1:13 pm

~b0c3T~ wrote:>..hehe cam aku waktu mula2 ambik motor kat kedai, terus terasa nak lenjan sebab selalu duk bawak cepai jaa..mujuq stesen minyak dekat jaa hee Razz ..

>..Shinko yg Soft Compound ke?? kalau measurement macam tu sesuai la dengan rim standard, kalau pakai 120 tu dah besaq sangat..kalau nak sarung tayar 120 ke ataih elok pakai rim lebaq baru sesuai..

kes aku nie dalam tank tu mmg xde minyak. nasib baik pam minyak dekat jer..
aku dok bawak terhenjut2. ingatkan moto rosak..aku dah nak marah tokey kedai tu balik sbb moto aku kuar lmbt.
sampai depam pam minyak terus mati enjin. kat tengah2 jalan plak tu masa nak melintas.
menolak la aku masa melintas jalan nak ke pam minyak. wat malu moto baru jer. abes maruah dah tercalar..hahahahah lol!

entah la soft compound atau x... Question
bunga die ade garis kat tengah..
tapi tgk mcm x besar pon. mcm sama jer dgn saiz kilang walaupun yg kilang tu cuma 90/90. (kalu salah sila betulkan)
atau sebab no "17" tu ker yg nampak kecik? tgk yg "18" tu mcm besar jer..
beli yg 110 sbb tgk machelin 100/80/18 mcm besau jer. tu yg amek 110 sbb nak lagi besau. Evil or Very Mad
bila dh pasang, pelik la plak saiznya. mcm sama jer.. hmmmm

xpe la... pape pon rs mcm bawas moto besau sbb seat tinggi dan handle mcm rendah. terasa mcm bawak kawa er6. hehe
avatar
nazfx11

Posts : 24
Join date : 2011-12-07
Age : 31
Location : Batu Pahat

View user profile

Back to top Go down

Re: pertanyaan dari budak baru

Post by taj on Thu Dec 08, 2011 11:05 pm

110/80 ok bro..tapi kalau pakai 110/70/17 mmg nampak mcm standard jugak...sebab dinding tepi rendah dan rim asal kecik..

full tank 12 liter so darab la minyak mana bro pakai seliter..kan harga berbeza byk sekarang...

baca user manual awal2 pakai ni panduan untuk cara breakin engine dan maintainance...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: pertanyaan dari budak baru

Post by nazfx11 on Fri Dec 09, 2011 7:41 am

yup.. manul akan ku khatamkan this weekend...
cuma aritu 1st time bukak manual terus mencaro bape speed maksimum untuk moto dalam pantang nie.
cuma x lebih 5rpm <500km. x boleh lebih ker? sebab mcm slow sgt rasanya.
boleh pegi dalam 60-70kmj jer..
ini kalu masuk highway, mau bertahun baru sampai opis.
terpaksa la nek kete lagi sampai moto lepas pantang...
avatar
nazfx11

Posts : 24
Join date : 2011-12-07
Age : 31
Location : Batu Pahat

View user profile

Back to top Go down

Re: pertanyaan dari budak baru

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum