taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» step by step to order product from taj motoshop
Tue Jan 24, 2017 12:03 pm by ihsanecan

» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
November 2017
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Calendar Calendar


nie membuatkan aku menyirap..baru guna 8hari

View previous topic View next topic Go down

nie membuatkan aku menyirap..baru guna 8hari

Post by nazfx11 on Thu Dec 15, 2011 12:38 pm

salam semua..
pagi-pagi dah buat aku angin...
aku rasa korang tau aku baru amek moto.. baru 8 hari aku guna..
pagi tadi b4 guna pi keje, aku panaskan enjin.. meter minyak naik paras setengah. sama mcm semlm lepas smpi umah dr tempat keje.
so, lepas panaskan enjin, aku ride la ke tempat keje. lalu highway.
pastu aku perasan nape meter minyak nie makin lama makin turun. dari tengah turun sentuh line merah dalam masa 5 minit. aku dah gelabah sbb ingatkan minyak dah abes tapi pelik. x mungkin dah abes sbb tapi ade half tank.
aku berenti tepi jalan masa jarum meter tu kat paras merah.
matikan enjin. cek tank, ade lagi minyak. lebih suku minyak.
on blk moto, aku tgk jarum meter minyak dh x naik terus.
so, kenapa benda nie berlaku? apa yg rosak ek?
harap sifu2 di sini dapat membantu...
avatar
nazfx11

Posts : 24
Join date : 2011-12-07
Age : 31
Location : Batu Pahat

View user profile

Back to top Go down

Re: nie membuatkan aku menyirap..baru guna 8hari

Post by krizal on Thu Dec 15, 2011 6:05 pm

hehe aku pon sama...dr bnyk forum yg aku baca mende nih normal Sad

krizal

Posts : 17
Join date : 2011-12-12
Age : 37
Location : kl

View user profile

Back to top Go down

Re: nie membuatkan aku menyirap..baru guna 8hari

Post by taj on Fri Dec 16, 2011 12:21 am

bentuk tank main peranan..kalau bentuk kubah kotak dan slinder eskata bro akan tgk level akan turun secara perlahan..tapi bila bentuk tank tirus kebawah means kapasiti berlainan ikut level...

full tank 12 liter (reserve tank ada dalam 1.2 liter) so indicator akan indicate dalam 10.8 liter mcm tu..so selalunya dari level FULL ke half tank selalunya dalam 150-200km milage...dan dari half ke ENOUGH atau level merah tu dalam 100 so mmg beza dari pergerakan jarum minyak tu...reserve untuk seliter lebih tu boleh gerak dalam 50km mcm tu...so total mileage untuk full tank penuh boleh cecah dalam 350-400km ikut kelajuan riding..lagi laju lagi cepat la penggunaan minyak

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: nie membuatkan aku menyirap..baru guna 8hari

Post by krizal on Sat Dec 17, 2011 5:00 am

wah tq bro taj...maklumat yg amat berguna.... pasni lehla bajet minyak,,sebb selalu gak p seremban.. cheers

krizal

Posts : 17
Join date : 2011-12-12
Age : 37
Location : kl

View user profile

Back to top Go down

Re: nie membuatkan aku menyirap..baru guna 8hari

Post by SH89 on Sat Dec 17, 2011 5:09 am

taj wrote:bentuk tank main peranan..kalau bentuk kubah kotak dan slinder eskata bro akan tgk level akan turun secara perlahan..tapi bila bentuk tank tirus kebawah means kapasiti berlainan ikut level...

full tank 12 liter (reserve tank ada dalam 1.2 liter) so indicator akan indicate dalam 10.8 liter mcm tu..so selalunya dari level FULL ke half tank selalunya dalam 150-200km milage...dan dari half ke ENOUGH atau level merah tu dalam 100 so mmg beza dari pergerakan jarum minyak tu...reserve untuk seliter lebih tu boleh gerak dalam 50km mcm tu...so total mileage untuk full tank penuh boleh cecah dalam 350-400km ikut kelajuan riding..lagi laju lagi cepat la penggunaan minyak

betol bro taj..ni y jadi kat saya daily ride pegi balik keje..hehe
avatar
SH89

Posts : 40
Join date : 2011-04-10
Location : shah alam/puncak alam

View user profile

Back to top Go down

Re: nie membuatkan aku menyirap..baru guna 8hari

Post by nazfx11 on Sat Dec 17, 2011 11:03 am

taj wrote:bentuk tank main peranan..kalau bentuk kubah kotak dan slinder eskata bro akan tgk level akan turun secara perlahan..tapi bila bentuk tank tirus kebawah means kapasiti berlainan ikut level...

full tank 12 liter (reserve tank ada dalam 1.2 liter) so indicator akan indicate dalam 10.8 liter mcm tu..so selalunya dari level FULL ke half tank selalunya dalam 150-200km milage...dan dari half ke ENOUGH atau level merah tu dalam 100 so mmg beza dari pergerakan jarum minyak tu...reserve untuk seliter lebih tu boleh gerak dalam 50km mcm tu...so total mileage untuk full tank penuh boleh cecah dalam 350-400km ikut kelajuan riding..lagi laju lagi cepat la penggunaan minyak

oo..cmtu. tq bro..
kalu tukar meter digital seperti meter r15, mende nie akan terjadi jugak ker?
avatar
nazfx11

Posts : 24
Join date : 2011-12-07
Age : 31
Location : Batu Pahat

View user profile

Back to top Go down

Re: nie membuatkan aku menyirap..baru guna 8hari

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum