taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


Tergempar!! pantang motor yg diajar oleh manufacture selama ini adalah salah!!

View previous topic View next topic Go down

Tergempar!! pantang motor yg diajar oleh manufacture selama ini adalah salah!!

Post by celanat on Sat Mar 17, 2012 9:26 pm

Kalo dlm bahasa org putihnya pantang bermaksud "breaking in"

Apa yg salahnya ialah manufacture menyuruh kita "easy breaking in" atau bwk slow motor jgn melebihi rpm tertentu
tetapi theory yg sebenar ialah "hard breaking in" atau bwk smpi cecah red line masa motor baru keluar kedai

Baca website ni. Motoman secrets

http://www.mototuneusa.com/break_in_secrets.htm

celanat

Posts : 13
Join date : 2011-11-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Tergempar!! pantang motor yg diajar oleh manufacture selama ini adalah salah!!

Post by Zrei on Mon Apr 09, 2012 8:24 pm

Hmm... menarik article 2... kne search lagi bukti2 break-ins nh...

Zrei

Posts : 6
Join date : 2012-03-25
Age : 26
Location : Selangor & KL

View user profile

Back to top Go down

Re: Tergempar!! pantang motor yg diajar oleh manufacture selama ini adalah salah!!

Post by capix on Mon Aug 20, 2012 11:47 pm

hehe...em..entah la..tpi pantang tu..org yamaha yg buat..
so...ikot jela.. afro

capix

Posts : 100
Join date : 2012-06-30

View user profile

Back to top Go down

Re: Tergempar!! pantang motor yg diajar oleh manufacture selama ini adalah salah!!

Post by edyfendy90 on Wed Nov 21, 2012 2:37 pm

biar betoi ttg pantang neh...

edyfendy90

Posts : 9
Join date : 2012-11-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Tergempar!! pantang motor yg diajar oleh manufacture selama ini adalah salah!!

Post by staRgazeR on Thu Nov 22, 2012 12:17 pm

mmg la org yamaha akan syorkan pantang cara dorg, sebab dorg pon taknak la tanggung rugi moto claim dgn dorg. cara pantang dorg syorkan tu playsafe, tapi user sendiri la rugi nanti, moto slow la itu ini la.

teknologi skrg makin maju, reliable tak nk guna cara pantang slow2 tu dlu dgn teknologi skg. ayat ni bukan aku reka sendiri, ada org dalam brand 'sekian' yg sendiri ckp, dan org tu bukan calang2 la.

staRgazeR

Posts : 9
Join date : 2012-10-11
Age : 25
Location : Penang

View user profile

Back to top Go down

Re: Tergempar!! pantang motor yg diajar oleh manufacture selama ini adalah salah!!

Post by gbul109 on Thu Nov 22, 2012 3:47 pm

banyak jugak otai yang ajar cara camtu,klu tak moto bley jadi lemau

gbul109

Posts : 3
Join date : 2012-11-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Tergempar!! pantang motor yg diajar oleh manufacture selama ini adalah salah!!

Post by taj on Fri Nov 23, 2012 11:12 am

easy dan hard breaking in mmg jadi isu. tapi dari otai yg test mmg suruh hard breaking. sesah ja tak payah ikut rpm mcm factory syorkan. tapi kena INGAT...ada cara nak buat dgn cara yang betul.baca artikel tu ada caranya. accelerate dgn mengejut dan lepas bukan dalam jangkamasa yg lama.

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Tergempar!! pantang motor yg diajar oleh manufacture selama ini adalah salah!!

Post by irfanhalim on Sat Nov 24, 2012 3:36 am

dan haruslah di-follow up oleh pomen yang mahir. kalau sorang diri, pastu noob pulak, rentikan le.

irfanhalim

Posts : 11
Join date : 2011-11-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Tergempar!! pantang motor yg diajar oleh manufacture selama ini adalah salah!!

Post by apis din on Sun Nov 25, 2012 11:40 pm

jadi...apa cara yg btul bro2 skalian?? Question

apis din

Posts : 29
Join date : 2012-11-25
Age : 27
Location : shah alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Tergempar!! pantang motor yg diajar oleh manufacture selama ini adalah salah!!

Post by taj on Thu Nov 29, 2012 1:08 pm

dua2 betul...kalau ikut kilang...jgn melelbihi 7.5k rpm sebelm 1000km mileage...hard break-in pulak caranya pulas throttle secara mengejut dgn kadar tinggi then lepas...jgn sustain lama pada satu rpm yang tinggi...kira mcm main-main kelajuan yg pelbagai la...nak kaedah gambar dan sebagainya boleh google.

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Tergempar!! pantang motor yg diajar oleh manufacture selama ini adalah salah!!

Post by lunafz150 on Sat Jan 26, 2013 8:16 pm

tapi seandai saya tahu.. sebelum mrk jual kan motor mrk dah test motor2 sblm jual pastu mrk tgk ada apa masalah mrk repair balik hingga x ada masalah engine... sbb tu yamaha suruh kte follow pantang dl... biasa nya lps habis warranty baru je rosak ni rosak tu... masa tu dah lambat

lunafz150

Posts : 21
Join date : 2011-09-21
Age : 32
Location : SELANGOR

View user profile

Back to top Go down

Re: Tergempar!! pantang motor yg diajar oleh manufacture selama ini adalah salah!!

Post by syafiqsamat on Thu May 30, 2013 4:50 pm

nk tnye..so patot ke diamalkan hard breaking in ni? ada yg pesan lepas hard breakin in ni kena trus tukar minyak? betol ke? mntak tolong otai2 sekalian mmbantu.. sbb moto baru sya ni agak2 nak kuar dah. . lepas di breaking in ada pape mnda lg ke nk tukar? tq. .

syafiqsamat

Posts : 7
Join date : 2013-05-28
Age : 22
Location : Simpang Ampat,Penang

View user profile

Back to top Go down

Re: Tergempar!! pantang motor yg diajar oleh manufacture selama ini adalah salah!!

Post by mindbreakurz on Fri May 31, 2013 1:23 pm

oil filter dgn eo kena tukar... tu je..=)

mindbreakurz

Posts : 143
Join date : 2012-10-08
Age : 25
Location : Skudai, Johor

View user profile

Back to top Go down

Re: Tergempar!! pantang motor yg diajar oleh manufacture selama ini adalah salah!!

Post by Sponsored content Today at 4:01 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum