taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

» SERVIS SELEPAS 20,000 KM....BY MAJU MOTOR RACING S16 SHAH ALAM
Tue Sep 22, 2015 10:49 am by omarba

» Signal lamp
Tue Sep 22, 2015 10:45 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
August 2016
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Calendar Calendar


Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by FizFHS on Wed May 09, 2012 3:06 pm

Salam semua, nak tanya saya selalu tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, saya guna minyak hitam Shell AX7 10-40W.

Minyak hitam Shell ok ke? Ada org kata minyak hitam Shell ni selalu kurang. Betul ke?

Tukar plug setiap 10000km. Ok ke?

Macam ni ok ke? Saya rasa ingat minyak hitam tu nak tukar ke Motul 15-50 punya. Boleh ke?

Berapa harga minyak hitam Motul 15-50 punya??

Saya keje ulang-alik KL-Putrajaya.

Minta pandangan........

FizFHS

Posts : 12
Join date : 2011-09-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by buana07 on Wed May 09, 2012 10:38 pm

ax-7 tu jgn lebih drp 1500km... 2 kali tukar minyak itam baru tukar oil filter... tu pendapat aku la.... pendapat org lain dipersilakan...

buana07

Posts : 424
Join date : 2009-11-23
Age : 35
Location : Temerloh

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by skywalker1101 on Thu May 10, 2012 1:40 pm

FizFHS wrote:Salam semua, nak tanya saya selalu tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, saya guna minyak hitam Shell AX7 10-40W.

Minyak hitam Shell ok ke? Ada org kata minyak hitam Shell ni selalu kurang. Betul ke?

Tukar plug setiap 10000km. Ok ke?

Macam ni ok ke? Saya rasa ingat minyak hitam tu nak tukar ke Motul 15-50 punya. Boleh ke?

Berapa harga minyak hitam Motul 15-50 punya??

Saya keje ulang-alik KL-Putrajaya.

Minta pandangan........

MOTUL 15-50 memang terbaek. bli dgn bro taj la snang. SHELL nie katanye minyak nye nipis, sbb 2 cpt meruap and cepat kering, dr pertanyaan dgn kengkawan la, kalu salah tolong betul kn. Very Happy

skywalker1101

Posts : 6
Join date : 2012-02-02
Age : 29
Location : Shah Alam, Selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by FizFHS on Sat May 19, 2012 3:17 pm

Ada org kata Motul byk cetak rompak....btul ke?

FizFHS

Posts : 12
Join date : 2011-09-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by taj on Mon Jun 18, 2012 1:57 pm

dulu ada isu...nak elak minyak cetak rompak bila kat delaer yg diiktiraf..boleh cek page fb motul...even diorang ada bagu guide nak beza yg ori dan cetak rompak

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by FizFHS on Tue Jun 19, 2012 9:46 am

kat fb, motul pnya page yg mana satu bro? Ada byk lah.
Bro bagi link dia bleh x?

FizFHS

Posts : 12
Join date : 2011-09-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by taj on Tue Jun 19, 2012 4:52 pm

https://www.facebook.com/Motulmalaysia

tgk di bahagian album

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by ahmad simpang on Tue Jun 19, 2012 8:42 pm


kalu lmbt tkr minyak itam enjen leh jd bunyi kasaq ker??

ahmad simpang

Posts : 14
Join date : 2012-03-27
Age : 31
Location : pendang

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by FizFHS on Wed Jun 20, 2012 9:36 am

thank you bro taj.....

FizFHS

Posts : 12
Join date : 2011-09-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by FizFHS on Wed Jun 20, 2012 9:40 am

ahmad simpang, minyak hitam kalau dh lama x tukar enjin mmg bnyi kasar pnya, pastu rasa berat skit tau mcm kurang pickup.....klau biar lama2 bleh rosak engin.....

FizFHS

Posts : 12
Join date : 2011-09-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by dainuri on Fri Jun 22, 2012 7:46 am

bila 1st service 500 km..apa recommend engine oil? yg mineral or yg fully/semi systetic trus? kalo keta 1st service kena guna mineral oil dl..pastu br ikut suka hati nk guna semi or fully or mineral..minta pandangan Very Happy

dainuri

Posts : 6
Join date : 2012-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by dainuri on Fri Jun 22, 2012 7:51 am

lg 1 mana lg bgs..guna minyak biasa n service stiap 1000 km dgn guna minyak motul 15 50 tp service stiap 2500 km?

dainuri

Posts : 6
Join date : 2012-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by FizFHS on Fri Jun 22, 2012 9:30 am

dainuri, kalau moto baru kalau dh 1000km bru cukup pantang pastu baru tukar minyak hitam, motul 15 50 tu memang recommended.
Kalau nak jaga enjin tukar minyak hitam setiap 2000km selepas 1000km pertama tu.
Oil filter ikut duit poket lah, klau poket tebal boleh lah tukar minyak hitam je, tukar oil filter skali.
Kalau nk jimat duit, 2 kali tukar hitam sekali tukar oil filter.
Aku tukar hitam je tukar oil filter skali. Very Happy

FizFHS

Posts : 12
Join date : 2011-09-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by FizFHS on Fri Jun 22, 2012 9:36 am

Aku rasa jenis minyak enjin kalau moto masih baru, x perlu guna fully systetic lagi.

1000-3000km pakai mineral dulu
3000-5000km pakai semi systetic
5000 keatas bru pakai fully systetic.
Boleh tanya bro taj, dia experience skit.

Aku tulis ni ikut cara dia jgk lah sbb bro taj ckp dh 5000km bru pkai fully systetic pnya.

Kalau ada silap tolong betulkan......

FizFHS

Posts : 12
Join date : 2011-09-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by FizFHS on Fri Jun 22, 2012 9:45 am

Saya ingat nk pakai minyak HDEO (heavy duty engine oil)

Rasanya nak pkai Shell Rimula R3X atau Mobil Delvac MX.

Mana lagi bagus antara kedua-dua ni? Rolling Eyes

Ada org ckp Mobil Delvac MX lagi bagus dr Shell Rimula R3X...betul ke? scratch

FizFHS

Posts : 12
Join date : 2011-09-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by taj on Fri Jun 22, 2012 5:59 pm

kalau boleh dapatkan mobil devlac pakai yg tu ....

awal2 better pakai mineral, bagus untuk blok lepas tu nak pakai sintetik boleh ja...at least pakai 1-2 tukaran mineral then pakai la minyak jenis mana

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by dainuri on Sat Jun 23, 2012 7:36 am

Dah search td kat 'search' xjumpa tentang mineral engine oil..slalu brapa ye mineral oil ni...20 50 ke? sbb slalu guna keta memang ada mention mineral, semi, fully..

dainuri

Posts : 6
Join date : 2012-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by taj on Sat Jun 23, 2012 12:00 pm

dia ada tulis kat botol...begitu jugak sintetik..semua gred ada cuma asas minyak enjin tu dari mana

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by FizFHS on Wed Jun 27, 2012 8:34 pm

Saya bru je first time tukar ke HDEO guna Mobil Delvac MX.
Fuh...memang smooth enjin, x kasar dan x bising.

Rasa mcm pickup skit bila pkai minyak ni.

Patut first time pkai HDEO ni rasa berat skit tp moto sy rasa mcm pickup skit...hehe Very Happy

FizFHS

Posts : 12
Join date : 2011-09-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by taj on Thu Jun 28, 2012 2:38 pm

haaa.baru tau penangan dia hahah

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by FizFHS on Thu Jun 28, 2012 4:06 pm

Sya ada tgk org pkai HDEO Valvoline Premium Blue. What a Face

Diorang ckp ni lagi best pada Mobil Delvac MX, betul ke? Neutral

Mana tempat ada jual minyak ni ye? Klau boleh ada yg jual botol kecik pnya...

FizFHS

Posts : 12
Join date : 2011-09-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by arang67 on Thu Aug 08, 2013 9:26 pm

taj wrote:kalau boleh dapatkan mobil devlac pakai yg tu ....

awal2 better pakai mineral, bagus untuk blok lepas tu nak pakai sintetik boleh ja...at least pakai 1-2 tukaran mineral then pakai la minyak jenis mana

nak tanye..sebab motor dah 800milage..nanti nak balik shah alam dah jadi 1k lebih milage,pastu nak servis xde masa plak..alang2 kat kg ni ingt sok nk g servis je xde masalah kan?

minyak hitam ni utk permulaan cam saya ni xkisah sgt la ye?yamaha lube biru tu ok ke?ke ada lagi minyak hitam yg best sket?

arang67

Posts : 5
Join date : 2013-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by mindbreakurz on Sat Aug 10, 2013 12:47 am

awl2 ni pkai mineral dlu...lepas dah 1500 pkai semi syn....

mindbreakurz

Posts : 143
Join date : 2012-10-08
Age : 25
Location : Skudai, Johor

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by arang67 on Mon Aug 12, 2013 1:07 am

mindbreakurz wrote:awl2 ni pkai mineral dlu...lepas dah 1500 pkai semi syn....
alamak semalam den tukar minyak yg full synthetic tu..yang motul tu 10-40
ada ape2 x best ke kalau x guna mineral utk servis pertama ni?

pastu dari jhr ke shah alam terus speed 100-110..

sori la..agak leceh soklan2 aku ni

arang67

Posts : 5
Join date : 2013-08-08

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by mindbreakurz on Mon Aug 12, 2013 2:14 am

arang67 wrote:
mindbreakurz wrote:awl2 ni pkai mineral dlu...lepas dah 1500 pkai semi syn....
alamak semalam den tukar minyak yg full synthetic tu..yang motul tu 10-40
ada ape2 x best ke kalau x guna mineral utk servis pertama ni?

pastu dari jhr ke shah alam terus speed 100-110..

sori la..agak leceh soklan2 aku ni
xpe2..sama2 kita kongsi ilmu, aq pn blaja dari otai2..... kalau ikot otai2.... 1500km first kena pkai mineral sbb nk sebatikan enjin and buang habuk2 besi tu.... bila piston and head dah ngam....baru tukar minyak...... tu je la..... rasa xad ap2 kot..pkai full pn xpe...jnji elok..hahaha...jgn lenjan sgt2.... awl lg nk bwk 100-110 tu...

mindbreakurz

Posts : 143
Join date : 2012-10-08
Age : 25
Location : Skudai, Johor

View user profile

Back to top Go down

Re: Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km

Post by Sponsored content Today at 2:05 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum