taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by anitayusof00 on Fri Jul 06, 2012 1:46 pm

http://anitayusof00.blogspot.com/

anitayusof00

Posts : 33
Join date : 2012-06-27
Age : 49
Location : IPOH, PERAK

View user profile

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by irfanhalim on Sat Jul 07, 2012 1:23 am

cerita la lebih kurang kat sini kak.
tapi tgk gambaq moto akak cam tak pasang meter je?

irfanhalim

Posts : 11
Join date : 2011-11-28

View user profile

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by anitayusof00 on Sat Jul 07, 2012 7:07 am

Bukak blog akak tu, mcm2 citer ada dlm tu Smile
Meter semua dh barai masa jatuh kat gunung di sempadan Myanmar - Thailand. Kat sana x de jual Yamaha FZ150i, so x dpt nak cari spare part. Handle motor pun beli kat kedai potong, Suzuki punya klu x silap. Tak kisah la, janji boleh meneruskan perjalanan. Survival...

anitayusof00

Posts : 33
Join date : 2012-06-27
Age : 49
Location : IPOH, PERAK

View user profile

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by azmi ibrahim on Mon Jul 09, 2012 3:11 pm

....pergghhh!!!....inilah baru dikatakan rider tegar!...akak mmg kental... sy sendiri pun baru ride fz sy sampai betong dgn hatyai jer...tp akak dah sampai border myanmar... kalo dpt smpai 1864 corner atau golden triangle lg gempak! ....bilalah sy nk ride mcmni lg.... syabas kak nita!!... FZ boleh!!! tahniah sekali lg dr wakil LY bikerz... rxs pun leh sampai inikan pulak FZ!....peace!

azmi ibrahim

Posts : 12
Join date : 2011-08-15
Age : 40

View user profile

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by anitayusof00 on Mon Jul 09, 2012 3:40 pm

LOL!!! Thanks Smile Kalau u bukak & baca blog akak tu, actually akak dh ride FZ ni bukan takat border Myanmar jer, tp dah memang masuk Myanmar pun (wlu pun sebenarnya Myanmar x benarkan kenderaan luar masuk dlm negara diaorg)...Akak juga dh sampai Golden Triangle dan dh ride di Laos sampai ke border China & Vietnam, then turun ke Cambodia, masuk Thailand semula, then baru balik Msia. 1864 corner tu semua akak dh rasa dh, Mae Sot - Mae Sariang - Mae Hong Son - Pai - Fang - Mae Malai - Chiang Rai....10 hari berturut2 akak melayan corner...12 jam lebih kurang setiap hari...tak de la jumpa jalan lurus melainkan corner semata2...penat woo...tapi FYI, corner2 kat Laos lagi dasyat dari 1864 corner tu...cakap jer apa corner nak, semua jenis corner ada daaaa.... Smile

anitayusof00

Posts : 33
Join date : 2012-06-27
Age : 49
Location : IPOH, PERAK

View user profile

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by kaburator_duduk on Fri Jul 13, 2012 10:40 am

Spnjg ride 2 part mtr yg mane yg plg akak jaga @ part yg ade buat hal?

Region ride mcm ni mkn mmg xleh memilih tp senang cri mkn halal x?

Brape lme map plan dgn bro Hadi n nape pilih route ni?

Psychologically 2org better ke 9 org better ble ride g negara org?

Akak nyer experience mmg bnyk so klu ktorg nk try kena mula dr Tanjung Piai ke Tumpat la.. hehehe..

kaburator_duduk

Posts : 11
Join date : 2012-05-06
Age : 32
Location : Kluang, Johor

View user profile

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by anitayusof00 on Fri Jul 13, 2012 11:32 am

1. Semua part motor kena jaga. Evry morning b4 start ride, kami akan tawaf motor & check semua bahagian - signal, lampu depan / blkg, hon, rantai, minyak hitam & pastikan tak de skrew yg longgar. Utk FZ ni, akak service every 2500km - tukar minyak hitam & oil filter. Motor akak motor baru so x de la meragam sepanjang ride tu.
2. Makan mmg x boleh memilih langsung. Certain places kat Thailand boleh la jmp makanan halal, tp bila masuk Myanmar, Laos & Cambodia, susah nak jumpa makanan halal. So, biasanya akak order nasi goreng & sayur & telur jer. Itu pun kengkadang smpai kena masuk kitchen dia & point out apa yg akak nak @ x nak, guna hand signal sbb masalah komunikasi.
3. Route mmg Hadi yg tetapkan. Indochina ni kiranya dia punya playground la. Memang dia mahir sgt2 dgn jalan2 kat negara2 ni.
4. HAHAHA....soalan ni buat akak terkenang byk memori pahit manis overlanding. So, jwpn akak ni akan drag sikit dpd maksud soalan, hope u dont mind. Well, it depends on few factors, iaitu jenis kawan yg pegi dgn kita, jenis guide yg mengiringi kita & what type of person we are. Pegi ramai2 pun kalau tak sekepala, penyudahnya kita akan sakit kepala. As for guide - bergantung kpd teaching method guide yg kita pilih tu. Kalau guide jenis yg spt guru di sekolah mengajar, mudah sikit. But Hadi punya cara very different. He is very strict. No hanky panky dgn dia, sebab dia nak akak belajar. So kalau kena marah ke kena maki ke, kena la banyak2 sabar, cekalkan hati & think positive. Cara dia mungkin keras & kasar but the truth is he only wants the best from me & he's concern about my safety. Maklum la kan, akak ni newbie. Hadi punya style, kalau kita guna service dia sbg guide, dia akan di depan & buat semua perkara. Kita follow je dr blkg. Tapi kalau kita guna service dia utk belajar jadi overlander, kita yg di depan & dia follow di blkg. So bila its just me and him, quite stressful sebab akak tak de partner utk berkongsi apa jua masalah yg timbul. Sesat ke, penat ke, apa ke, I hv to find my way sampai jumpa tempat atau simpang yg betul. Klu ada partner, at least kita boleh take turn utk take the navigating responsibility. Bila akak sorang2 je student dia, maka akak sorang2 la yg kena navigate jalan di highway, navigate jalan masuk ke pusat bandar (this is the most challenging esp kalau masuk bandar besar, sebab akak x de GPS @ street map dan most sign board is in their language), navigate & cari guest house, cari kedai makan yg sesuai dll. Its not ez, dik oii...especially bila badan dah penat & kepala pun tak boleh nak think straight lagi. Sign board besar gajah pun dah tak nampak sebab dah fatigue sangat2. Mata nampak bantal je dah Smile As for what type of person we are - Penyabar? Panas baran? Boleh adapt dgn persekitaran? Tahan tak kalau diuji dgn mcm2 perkara yg tidak dijangka? Boleh think positive? Tanya diri sendiri...Aku overland ni atas tujuan apa? Minat? Saja suka2? Nak uji kemampuan diri @ motor? Nak belajar overlanding? Nak glamer? U hv the answer Smile
5. I dont agree with u. Yes, akak tempuh mcm2 kesukaran, but still, pengalaman akak sikit sangat. As a matter of fact, masa memula start ride tu (if u hv read my blog, u will know this), akak baru sangat2 belajar bw motor. Baru 43 hari!!! Akak bukan maksudkan 43 hari pegang FZ, tapi akak memang baru 43 hari mengenali motor. Selama ari ni drive keter je. So to be frank, apa yg akak buat ni mmg keje giler. Tapi, di mana ada kemahuan, di situ pasti ada jalan Smile

anitayusof00

Posts : 33
Join date : 2012-06-27
Age : 49
Location : IPOH, PERAK

View user profile

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by Appo on Sun Jul 15, 2012 10:15 pm

^salute kak!! cheers
kagum seketika membaca blog akak td. hoho.
skrg ni pn trgamam lg ni. o________o

Appo

Posts : 22
Join date : 2012-05-06
Location : Batu Pahat, Johor

View user profile

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by kaburator_duduk on Wed Jul 18, 2012 9:21 pm

Thanx sis 4 enlighting us..
Sy akn cuba saving n cri mentor dlm mse 2 tahun ni so leh follow mane jamboree indo-china or at least semenanjung malaysia..

Insya Allah bleh tahan dgn dugaan.. Huhuhuhu..

kaburator_duduk

Posts : 11
Join date : 2012-05-06
Age : 32
Location : Kluang, Johor

View user profile

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by anitayusof00 on Thu Jul 19, 2012 1:06 am

kaburator_duduk wrote:Thanx sis 4 enlighting us..
Sy akn cuba saving n cri mentor dlm mse 2 tahun ni so leh follow mane jamboree indo-china or at least semenanjung malaysia..

Insya Allah bleh tahan dgn dugaan.. Huhuhuhu..

No prb dik...and all the best to u...

Appo, TQ....blush blush Smile

anitayusof00

Posts : 33
Join date : 2012-06-27
Age : 49
Location : IPOH, PERAK

View user profile

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by monst3r on Tue Jul 24, 2012 4:51 pm

pergh! memang kagum dgn semangat FZian yg ditunjukkan..terus saya booked FZ sebijik kat kedai..tggu approved kua la sbijik FZ..

monst3r

Posts : 5
Join date : 2012-07-24
Age : 32
Location : Pasir Gudang,Johor

View user profile

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by taj on Wed Jul 25, 2012 2:05 pm

salute noooo..terkejut badak bila tgk blog heheheh..otai dari kami semua ni daris egi penglaman ride jauh2..

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by anitayusof00 on Thu Jul 26, 2012 5:29 pm

TQ Smile

anitayusof00

Posts : 33
Join date : 2012-06-27
Age : 49
Location : IPOH, PERAK

View user profile

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by ~b0c3T~ on Mon Jul 30, 2012 4:08 pm

>..pergh salute gila arh ngan akak Cool ..

~b0c3T~

Posts : 279
Join date : 2009-10-23
Age : 28
Location : Kangar, Perlis

View user profile

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by FzAce on Tue Aug 28, 2012 9:32 am

akak mmg the best !! 1st time jantung saya berdebar sbb teruja sgt2 ! sy pun backpaker tp still newbie la..hehehe..
tp biler tgk akak bwk moto lagi la sy nk try..keseronokan dia mcm mner plak..
pape pown akak mmg terbaik la !
Salute !!!

FzAce

Posts : 10
Join date : 2012-08-23
Age : 25
Location : rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by shinji88 on Tue Aug 28, 2012 6:37 pm

salute sama akak...!! cheers

akak memang jenis hati kering ni, 43 ari pegang motor, terus bwk jauh...hehehe~

shinji88

Posts : 868
Join date : 2010-10-10
Age : 28
Location : shah alam n taiping

View user profile http://shinjiizac.blogspot.com

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by anitayusof00 on Tue Aug 28, 2012 11:18 pm

FzAce wrote:akak mmg the best !! 1st time jantung saya berdebar sbb teruja sgt2 ! sy pun backpaker tp still newbie la..hehehe..
tp biler tgk akak bwk moto lagi la sy nk try..keseronokan dia mcm mner plak..
pape pown akak mmg terbaik la !
Salute !!!

HAHAHA....TQ shinji88 & FzAce....tersipu2 pulak.....bab2 motor mmg akak newbie...tp kalau backpacking, consider akak ni sifu la....dari nak cari flight ticket murah ke mana tpt nak stay, inter & intracity transportation, semuanya di hujung jari-jemariku Laughing Keseronokan bwk motor ni susah nak explain....senang cerita, hingga buat akak stop kejap la backpacking sebab dlm kepala dah merancang overland trip Trans Borneo pulak bulan November ni Smile

anitayusof00

Posts : 33
Join date : 2012-06-27
Age : 49
Location : IPOH, PERAK

View user profile

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by shinji88 on Wed Aug 29, 2012 12:01 am

hahah..minat tu mmg la minat..tapi ongkosnya x cukup.. Razz
ditambah plak ngn masa xdak..

ps : saya ride dari kl ke batu pahat pon dah rasa mcm nk patah tulang belakang Razz

shinji88

Posts : 868
Join date : 2010-10-10
Age : 28
Location : shah alam n taiping

View user profile http://shinjiizac.blogspot.com

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by anitayusof00 on Wed Aug 29, 2012 12:13 am

shinji88 wrote:hahah..minat tu mmg la minat..tapi ongkosnya x cukup.. Razz
ditambah plak ngn masa xdak..

ps : saya ride dari kl ke batu pahat pon dah rasa mcm nk patah tulang belakang Razz

InsyaAllah...pelan2 ok...ada rezeki x ke mane....Kalau overland, kita x boleh kira distance...sebab road condition x menentu, kdg ok, tapi biasanya ko....so kena kira duration...Akak ari tu ride paling lama almost 13 jam, dari Sihanoukville (Cambodia) ke Pattaya (Thailand). Lemau giler sampai menggigil2 kepala lutut No

anitayusof00

Posts : 33
Join date : 2012-06-27
Age : 49
Location : IPOH, PERAK

View user profile

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by BATISTA SAMS on Wed Aug 29, 2012 4:11 am

Peh.... inter state ride... saya belum cukup ilmu di dada untuk jadi bacpacker atau ilmu permotoran ni.... kena banyak lagi belajar gamaknye.... hehhehe..

BATISTA SAMS

Posts : 4
Join date : 2012-08-29
Age : 48
Location : KL and Kluang, Johor

View user profile

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by anitayusof00 on Wed Aug 29, 2012 5:05 pm

BATISTA SAMS, kalau nak tunggu cukup ilmu di dada, takut nanti by the time ilmu dh cukup, kita pulak dah sakit2 tulang....HAHAHA...
Ilmu permotoran boleh tanya kat otai2 dalam forum ni... Smile

anitayusof00

Posts : 33
Join date : 2012-06-27
Age : 49
Location : IPOH, PERAK

View user profile

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by ahmad simpang on Wed Sep 19, 2012 1:13 pm

waaaahhhhhhh!!!!kagum nyer abila aku bc td...tahniah kak..

ahmad simpang

Posts : 14
Join date : 2012-03-27
Age : 31
Location : pendang

View user profile

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by taj on Wed Sep 19, 2012 1:24 pm

travellog yg berbentuk riding mmg mengujakan sebab mcm kita bersama sama ride pulak

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by tebu80 on Wed Sep 19, 2012 7:02 pm

salute la akak!!!!! ada masuk mana2 tv tak kak anitayusof00?
best story ni!

tebu80

Posts : 21
Join date : 2012-09-18
Age : 36

View user profile

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by anitayusof00 on Wed Sep 19, 2012 7:24 pm

Time kacih semua...tak layak la dik nak masuk mana2 TV...setakat Indochina jer pun....lain la kalau akak ride tu sorang2 diri...anyway, ini pun baru balik dr Thailand....1st time try buat solo ride, alhamdulillah selamat & tak de masalah....segala imlu yg ditimba dari bro Hadi masa ride dulu sangat membantu solo ride kali ini Smile

anitayusof00

Posts : 33
Join date : 2012-06-27
Age : 49
Location : IPOH, PERAK

View user profile

Back to top Go down

Re: SEKADAR SHARING...MY INDOCHINA RIDE

Post by Sponsored content Today at 9:50 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum