taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


FZ free gear??....Alarm rm300??

View previous topic View next topic Go down

FZ free gear??....Alarm rm300??

Post by khaty on Sat Oct 06, 2012 4:48 am

Salam...saya nk tanya, sepanjang bw FZ ni da byk kali FZ Free gear terutama masa traffic jam (pakai gear satu) masa nk masuk gear 2 dia Free Gear pulak, musykil jugak tp adakah disebabkan pemanduan saye @ moto yg prblem??...

Soalan kedua pulak, mase kuar FZ 3-4 bln lepas (kat jalan raja laut, KL) dorang rekemen pasang alarm skali (rm100 klo xsilap, katanya ada promotion) salu gak la alarm dia problem, bila nk buka xboleh...1st tu g kedai, then dia dah betul2 kan tp bru2 ni trkene lagi..dah la malam, lenjan jela moto tu...dengan bising nye lagi bw lah g kdai repair moto tepi jln raje laut jugak..cina tu ckp system alarm dah jem then dia bukak la alarm tu (sedih gak tgok moto tu, tkut2 ada masalah kemudian hari)...auke kedai tu ckp alarm tu xelok, coz buatan cina tp klo nk elok alarm baru rm300 temasuk pasang...so, nk tanya la pendapat/komen abg n kak long sume....Hope dpt membantu Sad

khaty

Posts : 4
Join date : 2012-10-06
Age : 27
Location : Ampang Selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: FZ free gear??....Alarm rm300??

Post by KK on Sun Oct 07, 2012 1:42 pm

Wslm.. sye newbie je.. tp penah gak problem free gear tu, tp prasannye bile enjin tga sjuk je.. yg pasal alarm tu musykil gak, sb ak pake yg 60-80 hinggit (xigt rege btoi) alhamdulillah ok je sampe skang.. tu dealer yg recommend, die siap wiring gune soket.. *alarm sy skali dgn stat enjin tuh.. hehe..
better gi kdai acc/dealer utk beli alarm, kalo g bengkel trus salu rege die lain mcm..

KK

Posts : 40
Join date : 2012-01-02
Location : Teluk Intan, Perak

View user profile http://kanvaskaca.blogspot.com , lukeherephotography.blogspot.co

Back to top Go down

Re: FZ free gear??....Alarm rm300??

Post by khaty on Sun Oct 07, 2012 7:19 pm

KK wrote:Wslm.. sye newbie je.. tp penah gak problem free gear tu, tp prasannye bile enjin tga sjuk je.. yg pasal alarm tu musykil gak, sb ak pake yg 60-80 hinggit (xigt rege btoi) alhamdulillah ok je sampe skang.. tu dealer yg recommend, die siap wiring gune soket.. *alarm sy skali dgn stat enjin tuh.. hehe..
better gi kdai acc/dealer utk beli alarm, kalo g bengkel trus salu rege die lain mcm..


nk kata enjin sejuk xjugak kot..erm,..yg pasal alarm tu rasanya sama kot yg siap skali dengan starter tu...masa pasang alarm tu dekat kdai kuar moto jugak..kdai yang u pasang alarm kat mana?

khaty

Posts : 4
Join date : 2012-10-06
Age : 27
Location : Ampang Selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: FZ free gear??....Alarm rm300??

Post by taj on Mon Oct 08, 2012 10:15 am

kalau yg murah ni kena hati2 ja..jgn kena air dan pastikan pasang dgn cara yg betul..tu kena cek dgn orang yg biasa buat la.... tapi kalau boleh elakkan alarm ni sebab lebih efektif pakai lock mangga di motor...

kalau yg mahal tu tgk fungsi la...dan brand...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: FZ free gear??....Alarm rm300??

Post by KK on Sat Oct 13, 2012 10:27 pm

khaty wrote:
KK wrote:Wslm.. sye newbie je.. tp penah gak problem free gear tu, tp prasannye bile enjin tga sjuk je.. yg pasal alarm tu musykil gak, sb ak pake yg 60-80 hinggit (xigt rege btoi) alhamdulillah ok je sampe skang.. tu dealer yg recommend, die siap wiring gune soket.. *alarm sy skali dgn stat enjin tuh.. hehe..
better gi kdai acc/dealer utk beli alarm, kalo g bengkel trus salu rege die lain mcm..


nk kata enjin sejuk xjugak kot..erm,..yg pasal alarm tu rasanya sama kot yg siap skali dengan starter tu...masa pasang alarm tu dekat kdai kuar moto jugak..kdai yang u pasang alarm kat mana?


ak psg dealer area t.i perak.. psal wiring dan air mcm bro taj ckp mmg riso gak.. salu masalah sb tu..
free gear tu plak kdang2 je la ade buat hal.. tp yg tension abes bile moto tersengguk2 mcm naik kuda tu..
Bro Taj, klau tersengguk tu ade problem kat injection ke atau airflownye? kalo psang dragontec tu ble jd ok x?

KK

Posts : 40
Join date : 2012-01-02
Location : Teluk Intan, Perak

View user profile http://kanvaskaca.blogspot.com , lukeherephotography.blogspot.co

Back to top Go down

Re: FZ free gear??....Alarm rm300??

Post by Appo on Wed Oct 17, 2012 9:46 am

nk cite pengalaman psl alarm. yg psl freegear tu xda mengalami lg

kalau da sekali alarm yg kedai tu psg suda rosak. JGN PAKAI LG!!!
seriusly aq pn da penah kena. alarm first pkai rosak - bila jalan tiba2 bunyi alarm tu - tekan off alarm moto mati skali.
pastu tukar alarm baru tambah lg RM100.
puuuuuuuuuuuuuuun sama.
baru seminggu pakai - lampu engine alert menyala - cek2 fius terbakar sbb arus trlebih dripada alarm tu (tulisan cina besa kt alarm tu)
mintak jual balik kt kedai tu dia xnk. RM250 abis melayang macam tu je.

last2 suruh kedai tu cabut blik dan xpkai alarm lg. abis berselerak aq pnya wiring. da xcantik da. moto baru lg. Sad Sad

pakai mangga je senang. sangkut kt brakedisk, rantai dan H-stand.
susah2 dulu, syg2 moto tiap hari.

Appo

Posts : 22
Join date : 2012-05-06
Location : Batu Pahat, Johor

View user profile

Back to top Go down

Re: FZ free gear??....Alarm rm300??

Post by Sponsored content Today at 4:04 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum