taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» step by step to order product from taj motoshop
Tue Jan 24, 2017 12:03 pm by ihsanecan

» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
November 2017
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Calendar Calendar


ecu racing??? power commander??

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by taj on Tue Jul 20, 2010 6:45 pm

bro nik saya dah baca semua part catalogue dan juga manual services....no such cdi kat fz150i atau r15...

kalau setakat dgr susah bro..sila la khatam manual service setebal 500 mukasurat tu...heheh

mungkin yg dimaksudkan cdi tu adalah benda lain...tak percaya tgk part elektronik dalam last page catalogue...then u decide...kalau takder langsung mention about cdi kat fz where the cdi come from..heheheh


_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by latino21 on Tue Jul 20, 2010 6:45 pm

nik2121 wrote:bro latino, untuk top, cuba u adjust spoket ratio...

pasal power commander, rasanya bro taj pernah call kedai yg pasang PC ni...
kalau utk motor stock standard, mmg tak rasa sangat...
tp kalau dah modify bore, cam, valve, maybe terasa...

ini yg masaalah nya standard depan 14t rear 48T adjust pakai fz150i depan sama belakang 42T saya nk cari 45T ada ke kt sana jual.... cuma saya nampak ada hanya 40T bukan ape nk try kt track PG untuk ujian pick up dan top speed....pasal powercommander pula bila ada niat lagi nk tukar mungkin pakai fast injector2 from leo vince boleh mapping juga cuma buatan italy hmm saya nk tukar exhaust termignoni tuk R125 track use. dgr ada power baik dari leo vince.
avatar
latino21

Posts : 12
Join date : 2010-07-19

View user profile

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by latino21 on Tue Jul 20, 2010 6:48 pm

Bro Taj u asal dari perak ke...? pak cha saya asal dari sana jugak...
maklom lah berpecah belah saudara mara sini dan sana semenjak pisah s'pura dgn malaysia dulu.....
avatar
latino21

Posts : 12
Join date : 2010-07-19

View user profile

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by nik2121 on Tue Jul 20, 2010 6:49 pm

taj wrote:bro nik saya dah baca semua part catalogue dan juga manual services....no such cdi kat fz150i atau r15...

kalau setakat dgr susah bro..sila la khatam manual service setebal 500 mukasurat tu...heheh

mungkin yg dimaksudkan cdi tu adalah benda lain...tak percaya tgk part elektronik dalam last page catalogue...then u decide...kalau takder langsung mention about cdi kat fz where the cdi come from..heheheh



hehe... tu yang pelik...
tp nak wat camne, stakat ni baru sorang je yg pasang power commander
jadi terpaksa la percaya
Razz

nik2121

Posts : 60
Join date : 2009-10-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by taj on Tue Jul 20, 2010 6:50 pm

cost u have spent can buy bigger cc bike..heheh

but satisfaction cant buy kan?

u have to check ur gearing...if tak silap u ada 6 gear kan? fz 5 gear with standard sproket 15-42...for top speed they normally change to 15-40 or 16-39

tapi r15 and vixion sproket setting 14-42...

at the moment yg saya tahu hanya ecu racing r15 tak ada cut off...u can rev to the max...hahaha


_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by latino21 on Tue Jul 20, 2010 7:00 pm

motor kt sana power gila juga saya tengok....capcai pulak tuu
pasal ni dorang kt italy pon tercengang jugak bro...
avatar
latino21

Posts : 12
Join date : 2010-07-19

View user profile

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by nik2121 on Tue Jul 20, 2010 7:01 pm

latino21 wrote:
nik2121 wrote:bro latino, untuk top, cuba u adjust spoket ratio...

pasal power commander, rasanya bro taj pernah call kedai yg pasang PC ni...
kalau utk motor stock standard, mmg tak rasa sangat...
tp kalau dah modify bore, cam, valve, maybe terasa...

ini yg masaalah nya standard depan 14t rear 48T adjust pakai fz150i depan sama belakang 42T saya nk cari 45T ada ke kt sana jual.... cuma saya nampak ada hanya 40T bukan ape nk try kt track PG untuk ujian pick up dan top speed....pasal powercommander pula bila ada niat lagi nk tukar mungkin pakai fast injector2 from leo vince boleh mapping juga cuma buatan italy hmm saya nk tukar exhaust termignoni tuk R125 track use. dgr ada power baik dari leo vince.

14/48 = 3.429

14/45 = 3.214

--

i cadangkan u tukar saja spoket depan kepada 15t... so 15/48 = 3.2
lebih kurang sama dengan 14/45

spoket depan R125 sama dengan FZ150i kan? kalau sama, u try cari spoket depan Yamaha RXZ... tak sampai RM10 pun Razz

tp kalau u nak tukar spoket blakang jugak, rasa2nya FZ150i susah untuk size 45T...
abg yusrim cakap, tukar hub spoket Yamaha 125z punya.... so leh guna spoket blakang Yamaha 125Z...

termigoni exhaust? bukan ke itu for racing purpose only? Shocked

nik2121

Posts : 60
Join date : 2009-10-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by latino21 on Thu Jul 22, 2010 11:35 am

salam Bro taj klau untuk members akri nk kan diagram cdi mungkin boleh dpt kn di internet fz150i service manual.....
tpi bagi saya engine injector semua sama cuma cdi lain sikit kot,
quality engine pula nampak lain juga dgn r125 bila saya check kt membrs punya mtor fz150i mereka gunakn diasil untuk r15 dan fz150i.

ini saya nk kongsi kn service manual R125 mana lah tahu bro Taj boleh beri pandangan ape yg boleh modified kn tuk motor ini....

avatar
latino21

Posts : 12
Join date : 2010-07-19

View user profile

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by mafiafran on Thu Aug 12, 2010 6:42 pm

kena tukar part performance untuk enjin baru berguna pakai power commander.

_____________

Spelletjes
online games

mafiafran

Posts : 3
Join date : 2010-08-12

View user profile

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by taj on Sun Aug 15, 2010 6:30 pm

mmg power commander hanya akan dapat effec lebih jika part performance dimasukkan dalam enjin dan ekzos pun kena modi sebab nak support new tuning...kalau tak buat rugi jer masuk power commander...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by faisal_afai315@yahoo.com on Thu Aug 19, 2010 6:09 pm

jadi xp modul andrion im8 gak bagus ya?? kan ada yang 64 power+6 power..apa gak bagus juga di fz 150 ya?

faisal_afai315@yahoo.com

Posts : 3
Join date : 2010-08-19

View user profile

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by faisal_afai315@yahoo.com on Thu Aug 19, 2010 6:11 pm

maaf maksud saya 4 power + 6 power.

faisal_afai315@yahoo.com

Posts : 3
Join date : 2010-08-19

View user profile

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by faisal_afai315@yahoo.com on Thu Aug 19, 2010 6:42 pm

mohon saran dari ubahan di fz 150 sy...filter udara k&n model kerucut.busi NGK cr7eix. modul xp andrion im8 4 power+koil xp cmc 5A.knalpot free flow custom. apa salah ubahan ini? thx

faisal_afai315@yahoo.com

Posts : 3
Join date : 2010-08-19

View user profile

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by taj on Thu Aug 19, 2010 8:10 pm

tidak salah pak......cuma byk part yg meringan kan enjin sahaja tapi tiada beda dari top speed..

bapak bisa ubahsuai gigi depan dan belakang atau dipasang aja gear 6..mantap...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by fendy on Wed Sep 29, 2010 2:01 pm

salam bro taj...nak tanya pasal CDI@ECU untuk fz150i..Dua-dua brg sama kan..Boleh tau harga barang X? klu harga cantek, nak angkat...Bape harga? Brand power commander bape? Brand len plak braper?..Thank U..

fendy

Posts : 7
Join date : 2010-09-29

View user profile

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by taj on Wed Sep 29, 2010 2:10 pm

ada yg standard ja..eu racing ada dari india...rm2k...

yg aftermarket untuk fz takdak..

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by fendy on Tue Oct 05, 2010 6:00 pm

so, mcm mane nk order CDI yang made from india....Leh thn gak ek harga nya...Bro taj leh dapatkan x untuk FZ150i..

fendy

Posts : 7
Join date : 2010-09-29

View user profile

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by taj on Tue Oct 05, 2010 8:39 pm

boleh...cuma siap duit la...

nak pasang nanti kena rearrange wiring sebab slot ecu racing r15 lebar sikit...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by multiplayer_2 on Wed Jun 22, 2011 2:42 am

bro taj power commander untuk FZ brapa?
Question
avatar
multiplayer_2

Posts : 4
Join date : 2011-05-24
Age : 33
Location : Mukah, Sarawak

View user profile

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by taj on Wed Jun 22, 2011 10:40 am

pc dalamuntuk single silinder boleh cecah 2000 mcm tu..kalau second hand murah sikit la kut

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by ezuan ruzi on Thu Feb 16, 2012 11:04 pm

bro taj... kre boleh install kan x ecu racing tu? ade risiko x? sbb sy ngat na upgrade... msok ecu racing + cover set r15 + meter digital + gear 6
... sy ngat na anta bwat kat bro taj je... brape agak kos?
avatar
ezuan ruzi

Posts : 16
Join date : 2011-02-22
Age : 28
Location : Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by taj on Sun Feb 26, 2012 12:09 pm

ecu racing selalunya kena setting dgn cam dan spec engine,,,kalau set yg yamaha jual tu mai sekali ecu, cam dan ekzos...rm2700

risiko takda la cuma lifespan motor cepat sikit la nak kena buat maintainanace dah spec racing...

cek pm for pricing. apa PM saya

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by zakizubir on Sat Jul 07, 2012 9:59 am

salam bro taj....ecu r15 dgn harnes klu nk bli bajet dlm bape ek? tgh menabung nih....

zakizubir

Posts : 3
Join date : 2012-05-25

View user profile

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by el3xtrosky on Tue Apr 23, 2013 12:12 am

salam.. mintak maap mencelah bang. saya ni baru lg. saya keliru hal ECU dgn CDI ni. CDI ngan ECU tu sbnrnya berbeza kan? sbb saya research google, cdi tu berbeza dgn ecu.

CDI tu capacitor discharge ignition, sng kata, gunanya utk tingkatkn voltan time ignition (spark plug and etc).

ECU pulak electronic control unit, sng kata gunanya control system enjin menggunakan peralatan elektronik yg diprogram (valve, ignition, air/fuel ratio).

betul ke apa yg saya faham ni??? tlg explain bro taj or sape2 yg mahir.

el3xtrosky

Posts : 1
Join date : 2013-04-16

View user profile

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by mindbreakurz on Wed Apr 24, 2013 2:59 am

ECU-Secara mudahnya mcm computer box pada FZ kita.... semuanya dikawal oleh ECU...ignition, cut off, rpm....
CDI-Cuma control ignition sahaja.... charge yg disimpan dalam capacitor itu membantu penjanaan enjin..sebab penggunaan capacitor adalah cara terbaik utk menjimat kn penggunaan bateri... sesuai utk pengunaan sekejap..sbb tu guna utk ignition sahaja..
avatar
mindbreakurz

Posts : 143
Join date : 2012-10-08
Age : 26
Location : Skudai, Johor

View user profile

Back to top Go down

Re: ecu racing??? power commander??

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum