taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» step by step to order product from taj motoshop
Tue Jan 24, 2017 12:03 pm by ihsanecan

» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
September 2017
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Calendar Calendar


STATOR COIL RM110

View previous topic View next topic Go down

STATOR COIL RM110

Post by taj on Wed Feb 03, 2010 12:43 pm

the purpose is like dynamo..item imported from indonesia


_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: STATOR COIL RM110

Post by icj on Tue Apr 27, 2010 10:51 am

Assalamualaikum bro,

Aku ingat nak order stater coil satu lah bro. Nak try tukar sebab motor dah start problem neh. Meter RPM asyik "weng". Sekarang ni aku pakai dua battery, gilir-gilir. 2 minggu sekali caj antar kedai. Starter memang tak pakai dah sebab kalo pakai starter jer batt cepat weak dan meter RPM tu "mengggila" kalo tekan lampu brek atau signal. Problem ni dah start dari bulan 2 tu hari tapi terpaksa gagah jugak bawak sebab aku travel jauh. Meter sekarang pun dah cecah +-63000. Ni tergerak nak nak cuba repair coil tu dulu sebab pagi ni dua-dua meter "speed" dengan RPM dah tak gerak dah. Nasib baik motor masih boleh gerak..hehe. Kalo bro ada suggestion part mana yang boleh repair lagi minta advice sikit.

icj

Posts : 1
Join date : 2010-01-06

View user profile

Back to top Go down

Re: STATOR COIL RM110

Post by taj on Wed Apr 28, 2010 8:28 am

selalu kalau ada prob bateri cepat weak..bro kena buat cleaning sikit...

first:
cuci semua connector bawah seat....dan yg penting connector dari stator coil ke rectifier. then cuba ride..tapi sebelum tu lepas cuci charge bateri biar fully charge tgk ada prob battery weak lagi tak

kedua:
cari pomen pengalaman minta dia test satu2 guna multimeter...rectifier atau stator coil ada prob tak...

ketiga:
cek bateri ada prob ke tak..kadang2 panel bateri ada prob. tak boleh nak caj

nota:
selalunya ada prob dgn stator coil tapi jarang berlaku...kalau mileage dah tinggi dan selalu rembat motor top speed mmg ada kebarangkalian...wayar dinamo ada terbakar sikit boleh sebabkan kurang resistance untuk supply AC ke rectifier...so power lemah...

ada juga kes yg sebenarnya connector kotor sgt jadi AC power tak stabil sebab pin kotor, kira arus tak lalu wayar tu la...cuci2 elok balok..

so, kalau nak beli silah pm aku..

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: STATOR COIL RM110

Post by ryiez on Tue Nov 02, 2010 9:54 am

Taj,
Starter coil ni yang dok sebelah kiri engine tu ke..

ryiez

Posts : 2
Join date : 2009-10-28

View user profile

Back to top Go down

Re: STATOR COIL RM110

Post by taj on Tue Nov 02, 2010 10:04 am

yer..nakk jelas refer part catalogue

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: STATOR COIL RM110

Post by pojie88 on Sat Jan 15, 2011 5:57 pm

bro taj nak tanye skit..camner nak bersihkan connector 2??

pojie88

Posts : 4
Join date : 2011-01-06

View user profile

Back to top Go down

Re: STATOR COIL RM110

Post by taj on Sun Jan 16, 2011 8:16 am

tembak dgn angin...atau boleh beli spray untuk cuci connector di kedai2 elektronik...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: STATOR COIL RM110

Post by radhi on Mon Aug 22, 2011 7:35 pm

sy bru gnti stator coil thun lpas kat HLY past2 ok je...skrg dye wat prob blek...g check kat HLY blek dye kte btri rosak dh gnti pun sme...dye check pun ikut prosedur...agak ok x kalo gnti stator coil lg
avatar
radhi

Posts : 8
Join date : 2010-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: STATOR COIL RM110

Post by radhi on Mon Aug 22, 2011 7:37 pm

agak kalo stator coil 2 rsak ley gnti free je x sbb br gnti thun lpas...x d waranty ke?
avatar
radhi

Posts : 8
Join date : 2010-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: STATOR COIL RM110

Post by taj on Sun Sep 04, 2011 12:55 pm

selalunya kalau masih dalam warranty boleh claim la

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: STATOR COIL RM110

Post by catz_tulang on Mon Dec 19, 2011 5:29 pm

salam bro, kalau kita tukar stator koil berapa lama agak2 dia boleh bertahan? setahun? dua tahun? maaf tanya soalan mcm ni, baru pakai motot fz Very Happy
avatar
catz_tulang

Posts : 4
Join date : 2011-10-11
Location : Benut, Pontian, Johor

View user profile

Back to top Go down

Re: STATOR COIL RM110

Post by taj on Mon Dec 19, 2011 7:14 pm

tgk cara penggunaan..selalu kalau overload current mmg akan terbakar sikit ja dawai then dah tak boleh pakai...so kalau jenis cermat lama tahan bro...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: STATOR COIL RM110

Post by catz_tulang on Wed Dec 21, 2011 12:36 pm

Overload current? mcm mana tu bro? kawan pakai plug g-power... tolong bagi tunjuk ajar sifu....
avatar
catz_tulang

Posts : 4
Join date : 2011-10-11
Location : Benut, Pontian, Johor

View user profile

Back to top Go down

Re: STATOR COIL RM110

Post by kimie on Sat Sep 01, 2012 11:20 am

voltage current 13.7 ja masa rpm tinggi cam na plak?adakah itu normal.

kimie

Posts : 13
Join date : 2011-12-25
Age : 35
Location : Permatang Pauh,Pulau Pinang

View user profile

Back to top Go down

Re: STATOR COIL RM110

Post by gotong01 on Mon Sep 08, 2014 1:14 pm

Bro... maw tny.. moto da xley start.. sblm 2..lampu oren asek nyala time benti n enjin mati... coil problem o bateri ea?. sory la.. xtawu sgt psl moto ni.. tq

gotong01

Posts : 1
Join date : 2014-09-08

View user profile

Back to top Go down

Re: STATOR COIL RM110

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum