taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» step by step to order product from taj motoshop
rectifier rm70 EmptyMon Oct 15, 2018 12:50 pm by Fqrid

» nak tanyo pasal tayar..
rectifier rm70 EmptyTue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
rectifier rm70 EmptyWed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
rectifier rm70 EmptyTue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
rectifier rm70 EmptyThu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
rectifier rm70 EmptyThu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
rectifier rm70 EmptyThu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
rectifier rm70 EmptyFri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
rectifier rm70 EmptyTue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

Shopmotion


rectifier rm70 Empty
Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
July 2019
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Calendar Calendar


rectifier rm70

Go down

rectifier rm70 Empty rectifier rm70

Post by taj on Wed Apr 07, 2010 2:03 pm

rectifier rm70 DSC03440rectifier rm70 DSC03441rectifier rm70 DSC03442

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
rectifier rm70 Siggy3
taj
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 40
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

rectifier rm70 Empty Re: rectifier rm70

Post by 5zal_fz150i on Wed Apr 21, 2010 12:45 am

Kegunaan nie utk benda ape bro..

Bleh bg tunjuk ajar x bro..
5zal_fz150i
5zal_fz150i

Posts : 51
Join date : 2010-02-28
Age : 35
Location : Kajang

View user profile

Back to top Go down

rectifier rm70 Empty Re: rectifier rm70

Post by taj on Wed Apr 21, 2010 8:34 am

ni kan untuk stabilkan AC voltage....semua motor ada...

aku terbeli dulu sebab ingat rectifier yg rosak tapi ok ja yg lama.


so aku pakai la yg baru...dan yg lama buat spare jer...that's why nak jual..

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
rectifier rm70 Siggy3
taj
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 40
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

rectifier rm70 Empty Re: rectifier rm70

Post by suhaimie on Mon Jul 19, 2010 11:56 am

tumpang tanya...mcm mana nak test sama ada sesuatu rectifier tu dah rosak atau belum rosak??? ada alat tak? atau kena pasang kat motor baru tahu??

baru2 ni mtr aku takleh start, pastu pomen tukar rectifier (dia pakai rectifier jenis motor lain, modify sambungan wire) dan caj bateri...boleh start, dan motor ok semula.......then setelah dekat2 2 minggu, motor aku jadi balik mcm problem ari tu, takleh start...pastu, dia kata bateri kong plak...tukar bateri baru, baru ok balik...

aku ragu2 adakah rectifier tu rosak....
rasanya mungkin rectifier asal tu ok lagi...
nak test balik kat motor dah tak boleh/sukar sebab wiring tu dia dah modify utk masuk kat motor aku (skarg pakai rectifier dari motor jenis lain)...

maaf sebab mencelah masuk bab teknikal plak kat sini... tq

suhaimie

Posts : 5
Join date : 2010-02-04

View user profile

Back to top Go down

rectifier rm70 Empty Re: rectifier rm70

Post by taj on Mon Jul 19, 2010 12:11 pm

pk..cara nak cek kena ada multimeter dan kena cek resistanace dalam ohm ...

ikut manual cek koil dulu....kena connect multimeter kat connection coil dan cek sama ada resistance mengikut piawai atau tak...kalau tak tukar la...

then baru cek rectifier...sama jugak connect multimeter kat rectifier then cek resistance jugak ok ke tak rectifier ..sepatutnya masa idling kena generate 13-14 volt jugak..kalau kurang mmg dah tak berfungsi sepatutnya..

then lastt sekali baru cek bateri...kalau batri betul2 dah kong baru tukar bateri...

anyway selalunya yg prob koil, then rectifier then baru bateri...payah bateri nak kong kalau takdak sebab musabab dari koil atau rectifier...

kecuali bateri dan sampai masa ..pakai sampai 5-6 tahun tak tukar..hahaha atau wiring yg over load

pasal modify rectifier boleh tapi kena make sure regulator dia sama level la...sebab lagi besar motor lagi la rectifier tu kena regulate power yg lebih besar kat motor...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
rectifier rm70 Siggy3
taj
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 40
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

rectifier rm70 Empty Re: rectifier rm70

Post by suhaimie on Mon Jul 19, 2010 12:23 pm

tq for the reply...
so, mcm mana nak check rectifier asal yang ada kat aku sekarang? nak pastikan sama ada ia masih boleh digunakan atau tidak...
guna multimeter ke?

suhaimie

Posts : 5
Join date : 2010-02-04

View user profile

Back to top Go down

rectifier rm70 Empty Re: rectifier rm70

Post by taj on Mon Jul 19, 2010 12:27 pm

la tu kena cek manual servis motor apa la...

benda teknikal ni ada dalam servis manual motor tu la..

mmg guna multi meter la...kalau nak lagi senang bro pi la authorised dealer depa ada semua alat tu...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
rectifier rm70 Siggy3
taj
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 40
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

rectifier rm70 Empty Re: rectifier rm70

Post by suhaimie on Mon Jul 19, 2010 12:57 pm

ok2....tq. Very Happy

suhaimie

Posts : 5
Join date : 2010-02-04

View user profile

Back to top Go down

rectifier rm70 Empty Re: rectifier rm70

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum