taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Page 1 of 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Go down

yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by WM Taufik on Wed Jun 02, 2010 10:13 pm

salam..

ada satu kemuskilan di sini.

tadi ptg saya g servey2 moto fz150. then sya saje tnya dia, okay tak pakai moto fz ni. dengan confident dia ckp la.

mamat pomen " bek amek lc. enjin system coolant sume sama, yg beza cuma piston dn gear box je der"
saya "eh, biar betol? bukan enjin 135 dan 150 laen ke? cc je da laen."

jadi, saya tertanya2. ada kah yamaha mengelirukan kita? stakat tuka piston je cc leh naek dari 135 ke 150. kalo mcm tu, sama la dgn modenas 120 dan gt128. modenas gt hanya hasil dari pertukaran piston yg lagi besa dari 120. so sape tawu tentang hal ni? adakah saya perlu tanya yamaha itu sendiri..

salam pertanyaan.

WM Taufik

Posts : 17
Join date : 2010-05-24

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by taj on Wed Jun 02, 2010 11:26 pm

mmg la bro.beza adalah cc, fuel injection dan gearbox dan juga design.bro kena banding ikut spec.tank pun besar.deign pun dah sah2 beza.

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by WM Taufik on Wed Jun 02, 2010 11:57 pm

hoo.. kalo ikut spec mmg da laen da.. walaupe pun sya tetap memilih fz..

WM Taufik

Posts : 17
Join date : 2010-05-24

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by aiman1109 on Thu Jun 03, 2010 12:05 am

salam...saya ada lc135 es n fz.... tentulah lain specnya ye tak...fz kalau nak pecut memang lambat pickup tp kalo dah laju masyokkk je bunyinya n lc ni pickup dia steady stakat mcelah dia no 1 beza dia kecik n sesuai dgn berat n enjin dia sebab tulah yamaha buat tank dia kecik so tak dapat lah nak me rem jauh jauh ye tak bebanding dgn fz syok gitu.....isi minyak sekali l 3 kali or empat kali..hehehehe

aiman1109

Posts : 187
Join date : 2010-05-19
Age : 40
Location : Kuching

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by adib2311 on Thu Aug 12, 2010 10:34 pm

Saya dulu pakai LC...Lani Pakai FZ plak sebab opis jauh dari umah. Selesa sangat2 pakai FZ...Tank minyak besar+Fuel Injection, 5 hari saya pi kerja xpayah isi minyak. Masa pakai LC dulu tiap2 hari balik kerja kena singgah Stesen Minyak. Maklumlah LC punya tank 4 liter je berbanding FZ 12 Liter

*Tapi Saya tetap kenang+Rindu pada LC saya, 4 tahun dia berjasa...duk bawak saya pi Kolej masa belajaq dulu (Selangor-->Melaka) Sad

adib2311

Posts : 566
Join date : 2010-08-12
Age : 30
Location : Alor Star---->Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by izzatnazmi on Fri Oct 01, 2010 10:43 pm

LC memang cantik.xp xbess sgt,FZ terbaek lahh,lajuu ponn laju,jimat,sedap naek, =D

izzatnazmi

Posts : 26
Join date : 2010-09-26
Age : 21
Location : Alor Star

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by Black leafs on Sun Oct 17, 2010 1:11 am

laju mungkin kurang la bro, tp ble engine da masak br best peginye, huhu.. cheers

Black leafs

Posts : 22
Join date : 2010-09-17
Age : 28
Location : shah alam.. selangor..

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by viper096 on Wed Oct 27, 2010 11:46 pm

Black leafs wrote:laju mungkin kurang la bro, tp ble engine da masak br best peginye, huhu.. cheers

nk tuggu masak yg take time tu...menjeling jer moto lain pancun Evil or Very Mad g..huhu

viper096

Posts : 91
Join date : 2009-12-29
Location : sungai buloh

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by Black leafs on Wed Oct 27, 2010 11:52 pm

alaa... ak rs moto fz ni dia da set la tuk speed dia, tgk, rpm mne penah smp merah, means enjin dia leh gi lg 2, huhuhu What a Face

Black leafs

Posts : 22
Join date : 2010-09-17
Age : 28
Location : shah alam.. selangor..

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by viper096 on Thu Oct 28, 2010 10:20 pm

Black leafs wrote:alaa... ak rs moto fz ni dia da set la tuk speed dia, tgk, rpm mne penah smp merah, means enjin dia leh gi lg 2, huhuhu What a Face


tu la pasl..aku pun rse mcm tu..rpm x penah smpai 10...9.5 pun kenkadang

viper096

Posts : 91
Join date : 2009-12-29
Location : sungai buloh

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by taj on Thu Oct 28, 2010 10:25 pm

boleh ja 10.5k rpm..cara kita tunggang yg tentukan rpm

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by Hafiz7071 on Thu Oct 28, 2010 10:53 pm

btol2
aku penah tarik gear 3 smpai 5 rpm10.5
bes woo
tp enjen kow2 meraung la
tp top mmg terbaik
mse tukar ekzos nob1 lg bes
hehehe

Hafiz7071

Posts : 89
Join date : 2010-04-06
Age : 26
Location : Sepang, Selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by Black leafs on Thu Oct 28, 2010 11:33 pm

yeke bro taj, tp sakit la enjin klu gitu kan? ala, skrg da dapat 140 without rocket pn da ok da, blk penang pn bw 130 je, smp jgk 4 jam, huhuhu... sy syg enjin sy... hehehehe... cheers

Black leafs

Posts : 22
Join date : 2010-09-17
Age : 28
Location : shah alam.. selangor..

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by viper096 on Thu Oct 28, 2010 11:41 pm

taj wrote:boleh ja 10.5k rpm..cara kita tunggang yg tentukan rpm

bro taj..mcm maner tu?? aja skit..tujuk aja ku sifu

viper096

Posts : 91
Join date : 2009-12-29
Location : sungai buloh

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by Black leafs on Fri Oct 29, 2010 12:22 am

ak malas nk tuka ape2 lg, moto br bro.. huhu..

Black leafs

Posts : 22
Join date : 2010-09-17
Age : 28
Location : shah alam.. selangor..

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by viper096 on Fri Oct 29, 2010 12:28 am

moto mmg staderd abis..juz tuka tayar bakang jer....coz tayer stok da xleh pakai masuk paku....

viper096

Posts : 91
Join date : 2009-12-29
Location : sungai buloh

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by alibasri10 on Sat Dec 18, 2010 6:06 pm

aiman1109 wrote:salam...saya ada lc135 es n fz.... tentulah lain specnya ye tak...fz kalau nak pecut memang lambat pickup tp kalo dah laju masyokkk je bunyinya n lc ni pickup dia steady stakat mcelah dia no 1 beza dia kecik n sesuai dgn berat n enjin dia sebab tulah yamaha buat tank dia kecik so tak dapat lah nak me rem jauh jauh ye tak bebanding dgn fz syok gitu.....isi minyak sekali l 3 kali or empat kali..hehehehe

Btl ker lmbt pickup??? try tgk mamat LC tu makan asap... Very Happy

alibasri10

Posts : 25
Join date : 2010-10-15
Age : 35
Location : Kedah, Penang

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by alibasri10 on Sat Dec 18, 2010 6:10 pm

adib2311 wrote:Saya dulu pakai LC...Lani Pakai FZ plak sebab opis jauh dari umah. Selesa sangat2 pakai FZ...Tank minyak besar+Fuel Injection, 5 hari saya pi kerja xpayah isi minyak. Masa pakai LC dulu tiap2 hari balik kerja kena singgah Stesen Minyak. Maklumlah LC punya tank 4 liter je berbanding FZ 12 Liter

*Tapi Saya tetap kenang+Rindu pada LC saya, 4 tahun dia berjasa...duk bawak saya pi Kolej masa belajaq dulu (Selangor-->Melaka) Sad

Btl2... aku pun dlu pakai LC gak. P kerja sja 45km amik masa 45 min, la ni dh tukar naik FZ, 35 min jer. minyak lebih kurang sama... beza, 3 hr bru bubuh myk penuh balik Smile drpd LC, tiap2 hari kena beratur nk bubuh myak

alibasri10

Posts : 25
Join date : 2010-10-15
Age : 35
Location : Kedah, Penang

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by alibasri10 on Sat Dec 18, 2010 6:12 pm

taj wrote:boleh ja 10.5k rpm..cara kita tunggang yg tentukan rpm

Hairan la bro, apasal, meter RPM aku takat 9.5 ja...

alibasri10

Posts : 25
Join date : 2010-10-15
Age : 35
Location : Kedah, Penang

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by 3177i on Sun Dec 19, 2010 12:03 pm

salam fz untuk semua..... sini aku nak mengetengah kan masalah aku... aku pakai fz tapi beli sekend jer. seinga aku la 1st model raser nyer......plater bkd3177.. masalah nyer:

1. motor macam tk leh blah la. kalo nak dapt 130 or 120 pun mengaun enjin. apsal yer.? tayar belakang 90 depan 80 sporket 40rare depan tak tau. minyak hitam motul yang harga dekat 40 lebih tu.rantai rkm. angin memang ngam. boleh tak korang jelaskan aku aper masalah nyer....?

kalo ader geng fz KL buat TT roger la aku leh bagi try tengok apo masalah nyerr

*** kat area pj/kl/puchong mana tempat adder buat fz ni yang pro yerrrr

3177i

Posts : 10
Join date : 2010-12-18

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by usop on Wed Jan 26, 2011 1:40 pm

adib2311 wrote:Saya dulu pakai LC...Lani Pakai FZ plak sebab opis jauh dari umah. Selesa sangat2 pakai FZ...Tank minyak besar+Fuel Injection, 5 hari saya pi kerja xpayah isi minyak. Masa pakai LC dulu tiap2 hari balik kerja kena singgah Stesen Minyak. Maklumlah LC punya tank 4 liter je berbanding FZ 12 Liter

*Tapi Saya tetap kenang+Rindu pada LC saya, 4 tahun dia berjasa...duk bawak saya pi Kolej masa belajaq dulu (Selangor-->Melaka) Sad

btul tu bro...sejak sy pakai fz..minyak mmg jimat..
rm20 full tank...dr kuala krai kelantan ke lenggong perak...230km
baru setengah tank....

usop

Posts : 19
Join date : 2011-01-26
Age : 29
Location : Lenggong Perak, Kuala Krai Kelantan

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by wewe on Thu Feb 10, 2011 8:00 pm

setuju... aku dulu pakai lc, blok uma 62, carb uma 28 ekjos ahm, cam tukar pickup ada , top 190kmh, tp kejapkejap masuk bengkel, la ni sblm cny enjin pecah lalu ku tukar kepada FZ... hahaha lagi sedap.....puas hati.

wewe

Posts : 578
Join date : 2011-02-07
Age : 35
Location : shah alam/ 014 3646492

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by yan on Thu Feb 10, 2011 8:17 pm

3177i wrote:salam fz untuk semua..... sini aku nak mengetengah kan masalah aku... aku pakai fz tapi beli sekend jer. seinga aku la 1st model raser nyer......plater bkd3177.. masalah nyer:

1. motor macam tk leh blah la. kalo nak dapt 130 or 120 pun mengaun enjin. apsal yer.? tayar belakang 90 depan 80 sporket 40rare depan tak tau. minyak hitam motul yang harga dekat 40 lebih tu.rantai rkm. angin memang ngam. boleh tak korang jelaskan aku aper masalah nyer....?

kalo ader geng fz KL buat TT roger la aku leh bagi try tengok apo masalah nyerr

*** kat area pj/kl/puchong mana tempat adder buat fz ni yang pro yerrrr

kalu ko nak tanya kenapa fz standet nih pegi cam2,aku xda jawapan..tapi kalu ko nak puas ati ko try la usik engine..tkar block racing kew..apa2 je la..aku stakat ni set satu benda dalam kepala,FZ150i bukan untuk kepantasan,tapi untuk penjimatan..kalu ko check blog2 orang lain konfem diorang cakap FZ150 khusus untuk penjimatan..kalu ko da usik enjin tuh aku xtau la masih ada lgi x ayat penjimatan tue..or mayb ko bley order accesorries then ltak kat moto ko..so ko pilih ler whether ko nak pantas+jimat or gaya+jimat atau ko byk duit ko sapu sumer skali.. Very Happy

yan

Posts : 45
Join date : 2010-09-25
Age : 32
Location : johor bahru

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by zulfika on Thu Feb 10, 2011 8:23 pm

3177i:mgkin owg yg pky sblum ni men lenjan je time pantang,huhhuhuhu

zulfika

Posts : 172
Join date : 2011-02-07
Age : 24
Location : pontian

View user profile http://zulapy@ymal.com

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by wewe on Thu Feb 10, 2011 8:25 pm

heheheeh aku sokong,, aku sokong gaya+jimat... lebih puas hati.......
mmg stendet pon aku dah puas hati... hahahaha

wewe

Posts : 578
Join date : 2011-02-07
Age : 35
Location : shah alam/ 014 3646492

View user profile

Back to top Go down

Re: yamaha 135LaiCi vs yamaha fz150i

Post by Sponsored content Today at 3:43 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum