taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


battery kong lebih awal

View previous topic View next topic Go down

battery kong lebih awal

Post by redzuanzone on Mon Jun 07, 2010 4:33 pm

aku bru lastweek tekena start tak boleh start pakai kaki pun tak bolih soo signal kt meter tu suhu ngan check enjin menyala..puas gak nk ajust bila tolak ke kedai pomen tu kata senang jerr bateri u sudah kong...pikir2 motor baru pakai 8 bulan kuatnyer makan bateri kna beli baru n not ori RM80...bajet ...soo ari ahad nk start pegi keje x leh gak rase cam wirering prob ker bro?....
confused confused

redzuanzone

Posts : 8
Join date : 2010-03-15
Age : 40
Location : shah alam

View user profile

Back to top Go down

Re: battery kong lebih awal

Post by taj on Mon Jun 07, 2010 4:50 pm

sebenarnya sbelum cek bateri kena cek startor coil dulu , then rectifier...last sekali baru cek bateri dan kalau dah betul bateri tak boleh cas baru tukar...

stator coil kena cek dulu sebab kena test sama ada resistance yg dihasilkan masih kuat atau lemah

then kena rectifier sama ada supply dari resistance tapi rectifier dapat stabilkan arus dari 13-14 volt (kira jadi dc) kalau rendah volt maksudnya rectifier yg kena tukar

then last sekali kalau stator coil dan rectifier dah ok baru cek bateri sebab kalau supply dah bagus selalunya bateri kong tu maksudnya tak boleh simpan power..bateria cepat drain...

so kalau tukar bateri terus dan masih jadi simptom yg sama kan teruk nanti...so step nanti kena cek macam tu la..ini apa yg ada dalam troubleshooting manual fz..bateri adalah step terakhir

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: battery kong lebih awal

Post by capoeira on Wed Oct 06, 2010 2:46 pm

Pelik gak..

Stakat nih efjek pokcik ok jer....boli akhir tahun 2008...untill now start pepagi berderooommm jer... bounce

capoeira

Posts : 3
Join date : 2010-07-25

View user profile

Back to top Go down

Re: battery kong lebih awal

Post by taj on Wed Oct 06, 2010 8:40 pm

yg maintain dan condition ok rasanya takder masalah

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: battery kong lebih awal

Post by zam_ayie04 on Mon Oct 18, 2010 12:19 pm

saya pon mengalami masalah cm ni tp xtau la batery ke ape..penah skali moto saya dalam seminggu xidup la kn..pastu mmg starter xleh guna la..pkai kaki ok ja..pastu g cas kt kdai ok..balik raya baru ni dkat 2 minggu terus xleh guna starter..try la g cas..tp sekejap ja leh guna starter pastu dh xleh..g kdai cakap batery la tu..dan moto saya ada pasang sistem alarm..adakah sbb sistem alarm tu batery leh jadi kong..skang ni sy start gune kaki dlu la..nk beli batery baru tgu gaji dlu la..hehehe..pendapat bro taj cm ne???adakah saya kne cek starter coil dlu or mmg batery la prob die or alarm tu???saya dh guna moto ni dkat 1 tahun 8 bulan...

zam_ayie04

Posts : 8
Join date : 2010-08-09

View user profile

Back to top Go down

Re: battery kong lebih awal

Post by taj on Mon Oct 18, 2010 4:56 pm

mmg la kena cek tu deulu,,,dah ok mmg bateri la ...sistem alarm mmg la makan bateri serba sikit

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: battery kong lebih awal

Post by capoeira on Mon Oct 18, 2010 8:15 pm

Fuh..dasyhat nyer...efjek pokcik 2bulan tak gerak...(biasalah pergi berjuang) balik start bederooom jer...nasib kot.. bounce bounce bounce

capoeira

Posts : 3
Join date : 2010-07-25

View user profile

Back to top Go down

Re: battery kong lebih awal

Post by taj on Mon Oct 18, 2010 8:36 pm

kalau standard takder masalah...

kalau yg dok bubuh mcm2 ni ada la peel dia..alarm ker, etc

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: battery kong lebih awal

Post by zam_ayie04 on Mon Oct 18, 2010 8:53 pm

starter coil tu kt mne tempatnye erk..huhuhu
Smile

zam_ayie04

Posts : 8
Join date : 2010-08-09

View user profile

Back to top Go down

Re: battery kong lebih awal

Post by taj on Mon Oct 18, 2010 9:52 pm

di kiri engine

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: battery kong lebih awal

Post by zam_ayie04 on Tue Oct 19, 2010 12:22 pm

hurm...yang bentuk macam batery besar tu ke???klu nk cek starter coil tu nk kne cek dari segi cm ne??klu bawak kt pomen moto2 besar ni klu gtau suh cek starter coil kire dorang dh tau ka nk cek macam mna???

zam_ayie04

Posts : 8
Join date : 2010-08-09

View user profile

Back to top Go down

Re: battery kong lebih awal

Post by taj on Tue Oct 19, 2010 12:40 pm

diorang tau...ni mmg penyakit motor besar

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: battery kong lebih awal

Post by zam_ayie04 on Tue Oct 19, 2010 12:49 pm

ooooo....ok2..TQ bro..tgh dok kumpul duit ni nk masok fairing R15...huhuuhu Very Happy

zam_ayie04

Posts : 8
Join date : 2010-08-09

View user profile

Back to top Go down

Re: battery kong lebih awal

Post by amin on Mon Nov 22, 2010 8:50 pm

tompang tanya????
semalam aku punya kunci moto tertinggal kat moto , on lagi tu, sampailah beteri habis... pastu aku stat moto pakai kaki ok
masalahnya dlm masa 30 minit tu aku bawak moto tu( nak pi kojo), rpm meter tak naik. sampai kojo aku off moto n on balik pakai stater ok laaa..
sekarang ni meter rpm aku semacam jerr 100kmj rpm sampai 8 tu yang polik tu..
ader efek ker kalu beteri abih langsung????
moto mcm sedap sikit jerr picup lebih.. cumer ati tak sodap la kalu 100kmj rpm dah 8.............

amin

Posts : 56
Join date : 2010-04-07

View user profile

Back to top Go down

Re: battery kong lebih awal

Post by taj on Mon Nov 22, 2010 9:23 pm

kalau sampai habis bateri kena pi recaj bateri tu la kat kedai bro...charging kat motor tak cukup...

sebab rpm bengong sebab level volt bateri dah tak cukup minimum level...pi recaj bateri kat kedai ok la..

sebab bateri bro kes drain sampai habih

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: battery kong lebih awal

Post by redzuanzone on Thu Nov 25, 2010 2:52 pm

salam bro sekalian berkongsi masalah ini yang sya kemukakan dulu tp baru2 nie last weekz saya ker kilang yamaha kt sg buluh tu suruh diaorg check major checking n than last sekali diorg check saya punyer casis no rupa2nyer model moto saya keluaran 2008 n senang jerr nk settle diorg tukar fuel pump sudah ajust tuk cuaca malaysia coz fuel pump model 2008 tuk cuaca di jepun sejuk tu laa pasal bela bejemur tghari terik x leh start kalu kalu awal pg ptg ker mlm kerr ujan lebat kerr terus leh start masuk sebelum tahu hal nie dah 3 batt saya tukar....apaa dahh nasib free mmg tu masalah dr yamaha ....selepas tukar bedesuppppp leh start x risau lg panas bara api pun x der hal hahahhaahha

redzuanzone

Posts : 8
Join date : 2010-03-15
Age : 40
Location : shah alam

View user profile

Back to top Go down

Re: battery kong lebih awal

Post by taj on Thu Nov 25, 2010 6:35 pm

tu la hang tertinggal bot..ni cerita tahun lepas..tapi ok la boleh tukar...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: battery kong lebih awal

Post by Sponsored content Today at 9:48 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum