taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
January 2017
MonTueWedThuFriSatSun
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Calendar Calendar


MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by bomba on Tue Jul 13, 2010 9:44 am

bro,mileage fz ku baru cecah 2800km.bila rpm saya sampai 5.5,speed saya ialah 75kph saja,kalau naik lagi rpm sampai 6.0,speed baru sampai 80kph,dan ia keluar bunyi kuat 'woh woh woh woh'. jadi saya tidak berani paksa dia lagi. jadi ingin minta pandangan member member fz ni. terima kasih.

bomba

Posts : 13
Join date : 2010-06-24

View user profile

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by taj on Tue Jul 13, 2010 11:03 am

tu bunyi cam tak silap saya...

saya pun ada bunyi macam tu sikit2...tapi kalau bawak speed lebih dari tu takdak masalah...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by bomba on Tue Jul 13, 2010 11:20 am

thanks.tapi ku pernah cuba paksa tapi ia kekal pd 80kph saja dan bunyi makin kuat,kalau mcm tu ok tak?

bomba

Posts : 13
Join date : 2010-06-24

View user profile

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by bomba on Tue Jul 13, 2010 11:23 am

atau kena tunggu tambah mileage baru boleh speed?

bomba

Posts : 13
Join date : 2010-06-24

View user profile

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by taj on Tue Jul 13, 2010 12:40 pm

mmg la..kalau mileage dah tinggi motor akan rasa lebih sedap so tunggu la masa 5000km ke atas mmg mantop

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by akyanaza on Tue Jul 13, 2010 4:42 pm

aku stakat ni stay ngan 80-90kph je....santaiiiii sunny meter stakat ni da 2200

akyanaza

Posts : 23
Join date : 2010-05-09

View user profile

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by taj on Tue Jul 13, 2010 5:15 pm

motor fz ni kalau mid speed mmg sedap dalam 80-110kmj...rasa santai dan enjin ringan...minyak mmg jimat la..

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by adib2311 on Thu Aug 12, 2010 10:40 pm

Bro Taj....Moto saya Mileage Baru 400km...Seeloknya SARANAN Bro Taj pada saya untuk bawak km/h=RPM berapa ek sementara nak tunggu habis 1000km untuk servis (Seperti arahan di dalam buku manual=1000km moto hendaklah diservis)

adib2311

Posts : 566
Join date : 2010-08-12
Age : 30
Location : Alor Star---->Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by buana07 on Thu Aug 12, 2010 11:31 pm

500km... dont try but change it... hatta tuka blok skalipon...

buana07

Posts : 424
Join date : 2009-11-23
Age : 36
Location : Temerloh

View user profile

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by taj on Fri Aug 13, 2010 6:27 am

DALAM 500KM PERTAMA TU TUKAR OK LA.. sebab masa tu byk besi halus..then 1200 drain lagi ...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by adib2311 on Fri Aug 13, 2010 9:27 am

Owh...Mileage 500km pun dah kena tukar minyak enjin eyh? Oil Filter sekali nak kena tukaq ka?

adib2311

Posts : 566
Join date : 2010-08-12
Age : 30
Location : Alor Star---->Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by Black leafs on Sat Sep 18, 2010 12:07 am

2x tukar minyk engin tuka la fillter skali.. Smile

Black leafs

Posts : 22
Join date : 2010-09-17
Age : 29
Location : shah alam.. selangor..

View user profile

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by kakarot on Wed Sep 22, 2010 6:36 pm

salam bro saya guna fz ni bru 3 bulan tp top speed sya susah nak naik 130 .dia dok mantain takat 120km/jam ja .apa problom dia```

kakarot

Posts : 6
Join date : 2010-07-12

View user profile

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by taj on Thu Sep 23, 2010 11:12 am

biasa la ..awal2 mmg mcm tu...

nak dapat top tinggi kena main rpm tinggi sikit pada setiap gear bar dapat top speed lebih...

change gear masa 7-8k rpm....mesti dapat top lebih tertakluk pada kondisi motor ok...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by azlanrosli on Thu Sep 23, 2010 2:20 pm

bro taj.. biasenye orang tanye pasal top speed(6th gear, sprocket comb., fairing,ecu,bore kit,dll)

saya nak tanye pasal power.. antara akssesori yang bro jual yg mane satu untuk power??

azlanrosli

Posts : 14
Join date : 2010-09-07
Age : 25
Location : UTP, Tronoh, Perak

View user profile

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by kakarot on Fri Sep 24, 2010 5:31 pm

thanks 4 your info.......
cheers

kakarot

Posts : 6
Join date : 2010-07-12

View user profile

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by taj on Sun Sep 26, 2010 8:28 am

azlanrosli wrote:bro taj.. biasenye orang tanye pasal top speed(6th gear, sprocket comb., fairing,ecu,bore kit,dll)

saya nak tanye pasal power.. antara akssesori yang bro jual yg mane satu untuk power??

hmm power ni subjektif bergantung pada setting, cara pemasangan dan performance sesuatu enjin...

tak semestinya pakai yg lebih spec dari standard akan jadi lebih power..

yg paling effektif bagi saya gear 6 dgn setting enjin standard..

kalau nak pasang blok besar ada risiko...kalau betul2 pomen pasang dan setting cun baru effektif dan ada tambahan, takut ada isu coolant bocor dan etc...selalunya pickup mmg bagus bila pasang, top speed bergantung pada setting...

yg terbaik blok standard...

fairing bantu potong angin so aerodinamik...so lebih kepada aksesori...

sproket bantu sikit jer btw yg terbaik pickup dan top mmg sproket standard...bagus untuk town dan long distance...kalau rela nak loss pickup/top boleh la try lombinasi 15-40 atau 16-42...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by azlanrosli on Mon Sep 27, 2010 8:08 pm

yang DRAGOTEC dan VOLT STABILIZER tu plak camne bro?? ade menyumbang kepada power tak??

azlanrosli

Posts : 14
Join date : 2010-09-07
Age : 25
Location : UTP, Tronoh, Perak

View user profile

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by taj on Mon Sep 27, 2010 10:13 pm

dragotec nak pusarkan angin so pickup cepat...

vs untuk stabilkan arus semasa hig usage volt bateri so stabilkan supaya arus tak putus..so maintain performance...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by viper096 on Thu Oct 28, 2010 11:51 pm

mne nya moto kene dlam keadaan tip top la ek bru VS ader funtion..klu moto top mmg 120..so klu pakai vs pun top mmg 120 la ek??/juz mantain kan top jer ek??

viper096

Posts : 91
Join date : 2009-12-29
Location : sungai buloh

View user profile

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by taj on Fri Oct 29, 2010 3:10 pm

bukan la bro..maksud tip top tu enjin dijaga ikut jadual...takdak bunyi yg pelik..bawak pun smooth jer

vs ni akan up lagi performance dari segi pickup..kena cara dapat tambah top speed sikit sebab arus letrik cantik..jadi part enjin berfungsi dgn baik...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by fudin on Sat Jan 08, 2011 9:21 am

salam bro...nak tnye...moto sy pkai tyar dpn duro 80/90...blkng duro 100/80...spoket standard....rantai asal....tp top speed dapat 130 je...rpm 10.5...apa probyer yek?

fudin

Posts : 7
Join date : 2010-06-17

View user profile

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by kakarot on Sun Jan 09, 2011 12:10 am

salam bro moto saya dah msk 7 blan digunakan tapi top speed cukup susah nak smpai 130 apa problom ya ?????

kakarot

Posts : 6
Join date : 2010-07-12

View user profile

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by taj on Sun Jan 09, 2011 7:32 am

@fudin... standard kelajuan fz 130-140..kalau dapat 130kmj tu dah ok..actually kena tau teknik riding untuk dapat top...jgn pulas throttle secara penuh dgn mendadak...kena pelan2 ramas masa final gear...baru power fz kelaur dgn total...anyway cek jugak condition motor...ie. minyak enjin yg sesuai..kalau berat atau pekat akan ganggu speed...rantai kena lube selalu..bagi rantai smooth ..kalau tak smooth power transfer dari enjin ke wheel ada ganggu sikit....cek angin tayar...kalau keras sgt grip kurang dan kalau tak cukup angin grip terlebih...tu beberapa faktor yg akan sebab drag motor bro..so loss top speeed sikit..

@kakarot...saya tak boleh nak komen lebih sebab tak tgk motor bro sendiri tapi yg penting cek fizikal motor dulu...i.e. gred minyak enjin, lube rantai, angin bagi cukup, motor basuh kalau kotor sgt...filter angin kena bersihkan sikit.....rantai bagi ketegangan sesuai...teknik riding yg sesuai..kalau rasa semput kena cek setting motor,,,,standard 130-140kmj fz ni...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by amad on Mon Jan 17, 2011 1:23 pm

salam bro, nak tanya apa yang boleh buat nak jimat minyak, saya isi 15 ringgit dapat 210-220 km je(3 hari), bawak speed 140km/h cuma 5 minit masa ikut highway pegi ngan balik,selebih tu da start jalan jem,bawak 100 kmh je. normal ke dia nye fuel consumption?

amad

Posts : 16
Join date : 2011-01-04

View user profile

Back to top Go down

Re: MILEAGE AND SPEED PROBLEM

Post by Sponsored content Today at 8:07 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum