taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


Penjagaan Rantai..

View previous topic View next topic Go down

Penjagaan Rantai..

Post by ah mie fz on Thu Jul 29, 2010 4:25 pm

Nak taw cmne utk menjaga rantai fz,sbb jenis o ring perlu dijaga selalu,pe tips2 untk jage,perlukah rantai tu dicabut n dibasuh ngan diesel,jika perlu camne nk bukak rantai tu sbb sy xjumpe pon any klip kt situ..

ah mie fz

Posts : 3
Join date : 2010-07-29
Age : 27
Location : Kedah(present)

View user profile

Back to top Go down

Re: Penjagaan Rantai..

Post by arelane on Tue Nov 02, 2010 3:05 pm

nak bukak rantai fz..kene bukak swing arm.....haha.....

takyah la bro.....

melainkan time tukar rantai nanti....

nak basuh.. basuh aje kat situ.....

tapi nak diingatkan jangan sesekali basuh pakai petrol....

arelane

Posts : 7
Join date : 2010-05-29
Age : 31
Location : subang jaya usj

View user profile

Back to top Go down

Re: Penjagaan Rantai..

Post by taj on Tue Nov 02, 2010 3:25 pm

basuh dgn kerosen atau diesel digalakkan bila rantai dah rasa kasar dan sebagainya...

ada beberapa cara tak payah bukak swing arm...

just longgarkan tayar belakang then kendurkan rantai..then tarik la rantai tu ketepi ...maksudnya keluarkan dari sproket tanpa putuskan rantai..then basuh dgn kerosesn secara rendam dan tarik perlahan rantai sampai habih beberapa pusingan sampai rantai bersih la...then lap....lepas dah pasang balik minyakkan rantai seperti biasa...

salah satu cara lagi dgn tuang secara perlahan2 pada sproket belakang la sampai taik2 minyak keluar dari rantai tu... dan pusingkan tayar sampai semua bahagian rantai dicuci dgn kerosen atau diesel...

dah cuci lap dgn kain then minyakkan semula...tapi jgn buat selalu sgt...jahanam o ring nanti..

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Penjagaan Rantai..

Post by luisoo on Fri Feb 25, 2011 6:51 pm

bro taj ,lantai guna apa oil?

luisoo

Posts : 11
Join date : 2011-02-14
Location : 24b penaga road jelutong,penang 11600

View user profile

Back to top Go down

Re: Penjagaan Rantai..

Post by wewe on Fri Feb 25, 2011 7:13 pm

salam, itu ari aku guna anti rust yg lbh minyak, spry sampai meleleh kuar yg hitam2 tuh, then tembak ngan air, pastu lap sampai kering, baru spray drive chain lube, aku beli kt hardware yg payah benor nk cari. harga rm14 je. kedai moto pon ada jual, tp x semua. xtaula btol ke x cara ni, tp senyap jer rantai tuh.

wewe

Posts : 578
Join date : 2011-02-07
Age : 35
Location : shah alam/ 014 3646492

View user profile

Back to top Go down

Re: Penjagaan Rantai..

Post by K-ROL on Fri Feb 25, 2011 7:16 pm

kalu rantai ni spray ngn WD40 je ok x?hehehe.....

K-ROL

Posts : 58
Join date : 2011-02-16
Age : 33
Location : puchong/bukit jalil

View user profile

Back to top Go down

Re: Penjagaan Rantai..

Post by mirul69 on Fri Feb 25, 2011 7:18 pm

Salam semua fzians...hari tu aku ada tnya rantai jenis yg ada oring kat sentul tp cina kedai moto cakap fz xsesuai pakai rantai jenis oring sbb tebal sngt..betoi ka?harap dapat share skit pendapat sama2....

mirul69

Posts : 104
Join date : 2010-10-05
Age : 31
Location : Puchong

View user profile

Back to top Go down

Re: Penjagaan Rantai..

Post by wewe on Fri Feb 25, 2011 8:06 pm

wd40 ok je sbb dia minyak lbh........ ok kot

wewe

Posts : 578
Join date : 2011-02-07
Age : 35
Location : shah alam/ 014 3646492

View user profile

Back to top Go down

Re: Penjagaan Rantai..

Post by taj on Fri Feb 25, 2011 8:15 pm

wd40 kan water based...ada minyak ka?

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Penjagaan Rantai..

Post by K-ROL on Fri Feb 25, 2011 8:31 pm

xbleh pkai ka?ni aku dpt dr wikipedia wd40 pnya ingredient....tlg bg pndangan....
50%: Stoddard solvent (i.e., mineral spirits – primarily hexane, somewhat similar to kerosene)
25%: Liquefied petroleum gas (presumably as a propellant; carbon dioxide is now used instead to reduce WD-40's considerable flammability)
15+%: Mineral oil (light lubricating oil)
10-%: Inert ingredients

K-ROL

Posts : 58
Join date : 2011-02-16
Age : 33
Location : puchong/bukit jalil

View user profile

Back to top Go down

Re: Penjagaan Rantai..

Post by wewe on Fri Feb 25, 2011 10:20 pm

tuh aku x bape paham... huhuhu
aku tanya hardware,klu wd40 atau antirust yg lain, kegunaan nye sama saje, anti karat, utk membuang kekotoran yg degil dan kandungan minyak yg lbh so sesuai utk pelbagai jenis 'metal'.

sama gak macam grease yg base nyer adalah lithium soap, ada macam2 no, dan aku pakai no dua heavy duty grease utk sendi sendi besi supaya lbh panjang hayatnyer...huhuhu tp letak ckit jela.......
klu nk gempak leh pakai grease yg super heavy duty utk jentera jentera berat seperti kereta kebal dan sbg nyer.....
pendapat aku la....... lalalala

wewe

Posts : 578
Join date : 2011-02-07
Age : 35
Location : shah alam/ 014 3646492

View user profile

Back to top Go down

Re: Penjagaan Rantai..

Post by taj on Fri Feb 25, 2011 10:58 pm

tak sama bro..fungsi wd40 lebih kepada mencuci tapi bukan untuk greasing rantai...so tak sustain lubricate

so, nak murah guna minyak rantai yamaha yg dalam botol..so kalau nak cuci sekali boleh try diesel then lap then minyakkan rantai dgn chain oiler yg sesuai,,,

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Penjagaan Rantai..

Post by fritz_dust on Fri Feb 25, 2011 11:02 pm

wewe wrote:tuh aku x bape paham... huhuhu
aku tanya hardware,klu wd40 atau antirust yg lain, kegunaan nye sama saje, anti karat, utk membuang kekotoran yg degil dan kandungan minyak yg lbh so sesuai utk pelbagai jenis 'metal'.

sama gak macam grease yg base nyer adalah lithium soap, ada macam2 no, dan aku pakai no dua heavy duty grease utk sendi sendi besi supaya lbh panjang hayatnyer...huhuhu tp letak ckit jela.......
klu nk gempak leh pakai grease yg super heavy duty utk jentera jentera berat seperti kereta kebal dan sbg nyer.....
pendapat aku la....... lalalala

hahaha...nnt jadi kete kebal 150i plak kang...aku penah tengok kat youtube, ade mamat kat US ni wat research kecil-kecilan, compare kesan O ring ni terhadap WD40, petrol, dan beberapa bahan lagi selama beberapa hari.. Di akhir research tu mat saleh ni compare ketebalan,elasticity,diameter O ring tu...WD40 di percayai tak mengubah ciri2 O ring tersebut..

fritz_dust

Posts : 286
Join date : 2011-01-03
Age : 31

View user profile

Back to top Go down

Re: Penjagaan Rantai..

Post by freezodeedo on Tue Mar 15, 2011 11:09 am

bgus2.........

freezodeedo

Posts : 388
Join date : 2011-03-12
Age : 27
Location : penang-selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Penjagaan Rantai..

Post by max on Thu May 19, 2011 11:55 am

guna wd40 utk buat cuci buang air lepas cuci rantai ngan air ok kot..
sembur bg leleh2 sume.. pastu lap kering.. baru oil ngan chain lube yg sesuai..

WD40 ni sebenarnya Water Displacement. utk "buang" air kat joint2 n bg lube yg ringan/nipis.

max

Posts : 14
Join date : 2011-03-27
Age : 33
Location : PD - Bangi - KL

View user profile http://www.flickr.com/photos/gtti_max

Back to top Go down

Re: Penjagaan Rantai..

Post by Sponsored content Today at 5:54 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum