taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


Compressed Air Intake System

View previous topic View next topic Go down

Compressed Air Intake System

Post by myteam on Mon Dec 06, 2010 12:29 am

Setelah melalui banyak pembacaan pasal benda ni aku simpulkan (pandai2 aku) memang terbukti tambah pickup and saving minyak
dengan cara mengcompresskan angin yang masuk bagi banyak.

4 teknik yang aku jumpa setakat ni melalui pembacaan:

DRAGOTEC SUCTION TURBO (Teknik Pusaran Angin / Turbine)


Teknik Jimat Minyak HERY (Teknik Bellmouth / Mulut Lonceng)


Teknik gabungan HERRY + DRAGONTEC (Bellmouth + Turbine)
takda gambar No

and terbaru aku jumpa: Teknik AIR INJECTION yang famous dekat VIXION Indonesia.


Nampak cam teknik air injection ni cam lebih kasi pickup dari data yang dia bagi:


Harga dalam Rp. 380.000 tak termasuk pos/pemasangan.
Apa pendapat Bro Taj? agak2 ok tak barang ni? kalau ok ada jual tak kat malaysia? or boleh tolong orderkan dari sana?

Satu lagi diorang cakap Air Filter GP NINJA250 VIXION lagi bagus dari PROTEC nyer:


Kalau bagus boleh la tambahkan lagi koleksi barang2 FZ dalam forum ni.

p/s: Sorry post yang panjang untuk first post geek


Sumber Reference:
http://fz150i.forumotion.com/dragotec-suction-turbo-f138/dragotec-suction-turbo-rm80-chrome-plated-t183.htm
http://myenthusiasts.org/fz150i/index.php/topic,12857.0.html
http://www.kaskus.us/showthread.php?t=3665622

myteam

Posts : 1
Join date : 2010-10-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Compressed Air Intake System

Post by taj on Mon Dec 06, 2010 11:10 am

ok jugak bro..kalau nak ikut kualiti filter yg elok sekali K&N tapi kualiti=harga yg tinggi....

mcm protec dan jfc dah ok cuma kena rajin cuci...5000km sekali cuci..insyallah pickup setanding..

konsep dia membanyakkan angin masuk so more pickup...depends pada jentera tu kena ada setting utk dapat peak form..

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Compressed Air Intake System

Post by spankwfj on Sun Oct 02, 2011 4:18 pm

nk tanya sikit bro taj , so setakat ini ada org guna kaedah AIR INJECTION x kat malaysia ?

spankwfj

Posts : 13
Join date : 2011-06-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Compressed Air Intake System

Post by taj on Sun Oct 02, 2011 4:50 pm

tak sure..air injection ni lebih kepada pickup dan fuel efficent tapis etting kena bagus la...better akai racing filter dan control injection untuk more performance

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Compressed Air Intake System

Post by spankwfj on Sun Oct 02, 2011 7:40 pm

control injection ? jadi pakai FCU kew ? air injection ni same fungsi ngan dragotec kan bro taj ?

spankwfj

Posts : 13
Join date : 2011-06-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Compressed Air Intake System

Post by kimie on Fri Jan 27, 2012 8:52 am

adjust trottle body kasi angin masuk byk skit..boleh ka wat cam tu..sebab sy dah wat dah.

kimie

Posts : 13
Join date : 2011-12-25
Age : 34
Location : Permatang Pauh,Pulau Pinang

View user profile

Back to top Go down

Re: Compressed Air Intake System

Post by taj on Fri Jan 27, 2012 12:06 pm

kena set minyak jugak la..bagi semua cukup untuk pembakaran...minyak angin api kena cun baru letupan cantik dan efisyen..tak boleh lebih tak boleh kurang..kalau tak rasa semput, ekzos tak lawas dan etc

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Compressed Air Intake System

Post by kimie on Fri Jan 27, 2012 6:16 pm

tul gak tu sebab lepas tuning angin,rpm naik tinggi la..nak kena tuning minyak gak ni...tp tgh study la cam na nak wat tuning throttle body tu.takut jadik kot lain plak nanti.hihihi...
dah dpt dah cam na nak tuning dia...ataupun dipanggil Initial Calibration
of the TBI.
tp bro taj ada tau ka `Target idle speed(RPM)` utk fz kita ni brapa?

kimie

Posts : 13
Join date : 2011-12-25
Age : 34
Location : Permatang Pauh,Pulau Pinang

View user profile

Back to top Go down

Re: Compressed Air Intake System

Post by Sponsored content Today at 9:50 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum