taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


- METER RPM DROP -

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

- METER RPM DROP -

Post by EASTkandar on Fri Dec 10, 2010 5:05 pm

Salam,
nak tanya knape fz saya time brake meter rpm goyang2 lps tu drop pegi rpm 0 klau on signal dgn brake lg truk trus drop rpm 0, seblum ni pernah jd mcm ni lps tukar bateri dah ok lps tu jd blk,
lagi satu biasanya rectifier tu panas mcm mana eh sbb saya punya terlampau panaslah atau mmg mcm tu,
so saya harap ada yg dpt membantu,
thanks.


Last edited by EASTkandar on Tue Jun 21, 2011 4:33 am; edited 1 time in total

EASTkandar

Posts : 47
Join date : 2010-09-30
Age : 25
Location : Pandan Indah, KL

View user profile http://www.facebook.com/eastkandar1991

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by taj on Fri Dec 10, 2010 8:26 pm

tu maksudnya ada something wrong dgn power motor...

charging tak elok atau bateri kong

pertama, kena cek coil dulu power charging ok ke tak...

kedua , cek rectifier regulate power mencukupi tak...

then last sekali baru cek bateri..

selalunya jarang2 sekali bateri rosak/kong kalau tak disebabkan oleh stator koil atau rectifier..

so jgn la dok tiba2 pomen kata suruh tukar bateri jer selesai ..kena make sure dulu coil dan rectifier ok ker tak...

sebab kalau tukar bateri tu dulu tiba2 bukan sebab bateri mmg akan kong jugak...

dan sebab last sekali maybe pasal pump fuel tapi jarang sgt....

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by mrhcorp on Mon Dec 20, 2010 4:55 pm

masalah ni terjadi jgak pada sy.. lagi2 bile signal ngah on, tekan brek dan pasang high beam, konpom enjin kiokkk, cess Mad

so today akan cek ikut spt yg bro taj cadangkan.. if problem still persist, sy akan update sini utk bantuan.. malas nk refer kedai sgt sbb takut kene tipu depa dok kata rosak itu ini plak...

tq for the advice...

mrhcorp

Posts : 7
Join date : 2010-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by EASTkandar on Tue Dec 21, 2010 5:58 pm

salam,
saya rasa kena bersihkan smbungan dkt bateri, rectifier dan semua smbungan yg bkenaan sbb lps saya bersihkan bhgn2 tu trus ok smpai skang, tp klau x ok jgk kenalah cek bhgn yg bor taj bgtau tu.

klau time on signal dan tkn brek rpm x drop tu kira oklah tp klau on signal, tkn brek dan high beam mmg x ckup power nak support tu yg buat rpm drop.

EASTkandar

Posts : 47
Join date : 2010-09-30
Age : 25
Location : Pandan Indah, KL

View user profile http://www.facebook.com/eastkandar1991

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by TokBromoh87 on Tue Dec 28, 2010 1:44 pm

Eastkandar: ade gune alarm system x?moto aku pon penah jd camtu..tp hanye mase aku stat gune alarm system starter je..kalo stat pkai kunci x jd lak camtu..

TokBromoh87

Posts : 5
Join date : 2010-11-22

View user profile

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by EASTkandar on Mon Jan 03, 2011 1:10 am

moto saya x pkai alarm.

EASTkandar

Posts : 47
Join date : 2010-09-30
Age : 25
Location : Pandan Indah, KL

View user profile http://www.facebook.com/eastkandar1991

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by DBS 3823 on Mon Jan 03, 2011 1:33 pm

brape harga FZ original meter??

DBS 3823

Posts : 9
Join date : 2011-01-03
Age : 28
Location : Kota Bharu Kelantan

View user profile

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by taj on Mon Jan 03, 2011 2:11 pm

meter analog fz dalam rm280+++ jugak satu set

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by aidarafi on Mon Jan 03, 2011 9:47 pm

salam,
saya penah kena dengan masaalah eastkandar tu....loose connection kat main fuse (cuba check) antara salah satu sebab rectifier panas ialah loose connection kat mana-mana load.

aidarafi

Posts : 6
Join date : 2010-11-07
Age : 49
Location : labu, batu 8, seremban,n.sembilan

View user profile

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by radzi on Sat Jan 15, 2011 11:55 pm

salam.. saya baru je lepas gi kedai yamaha di area seberang perai.. masalah yg sama juga macam eastkandar.. saya g tukar FIUS je bawah seat.. skg masalah tu dah pun setel... Very Happy

radzi

Posts : 29
Join date : 2010-03-08
Age : 30
Location : Kuala Nerang

View user profile

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by EASTkandar on Fri Jan 21, 2011 5:15 pm

salam, oh nnt saya try tukar fius jgklah, tp saya tgk fius tu ok je, so mcm mana nak tau fius tu ok lg ke x?

EASTkandar

Posts : 47
Join date : 2010-09-30
Age : 25
Location : Pandan Indah, KL

View user profile http://www.facebook.com/eastkandar1991

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by radzi on Sat Jan 22, 2011 8:29 pm

emm ntah la sy pun tak sure ,tgk fius tu mmg cam ok.. tapi bila tukar yg baru baru tau yg lama tu sbnrnya tak ok..

radzi

Posts : 29
Join date : 2010-03-08
Age : 30
Location : Kuala Nerang

View user profile

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by Ali Putra on Mon Jan 24, 2011 10:25 am

salam..sayapun alami problem yg sama....sy refer yamaha katanya kena tukar coil...nak tanya harga coil ori berapa?sy memang pakai alarm stat sy beli moto ni 2 tahun lepas...tak tahu lah kalau jd pasal alarm...sy akan try tukar fius dulu...mcm bro taj ckp..batery jarang prob....then bila guna alarm kdg2 kena air so dia jd eletric shock...kalau xpakai alarm ok...

Ali Putra

Posts : 3
Join date : 2011-01-24

View user profile

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by ajim9191 on Sun Jan 30, 2011 8:43 pm

meter rpm saya jadi xbtul..start enjin trus kt rpm 5..kalo jln trus full rpm 12..nape ye bro taj?

ajim9191

Posts : 4
Join date : 2011-01-29

View user profile

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by taj on Sun Jan 30, 2011 9:11 pm

coil harga dalam rm150 kalau saya jual..yg lain saya tak sure...maybe mahal sikit...

coil kemungkinan la..kalau caj tak elok atau coil ada wayar terbakar mmg caj tak bagus then akan efffect rpm etc..

pertama kena cek dgn fid ...idling masa tak jalan dalam 1.3-1.5k rpm..kalau fid dah betul tune...dan meter tunjuk tak betul tu maksudnya meter boil la...


_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by harits on Thu Feb 03, 2011 10:40 pm

salam,

bro taj... moto saya dh berjangkit penyakit ni jugak.... saja nak tau la kalo fuel pump tu bape plak la kosnyerrrr...???

harits

Posts : 9
Join date : 2009-12-17
Age : 36
Location : PUTRAJAYA

View user profile

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by EASTkandar on Mon May 02, 2011 5:43 pm

salam, seblum ni saya just bersihkan sambungan2 yg berkenaan tp ok utk sementara je lps tu jd blk, saya rasa kena tukar fuse mcm bro radzi ckp tulah sbb lps tukar fuse trus ok smpai skang, tp yg penting kena guna fuse 20 amp, klau beli kena tgk btl2 sbb kebanyakan jual dkt kedai motor tu 15 amp, klau nak yg 20 amp cari dkt kedai accessories kereta, klau dah tukar fuse stll tak menjadi jgk kenalah ikut step yg bro taj bgtau tu, thanks.

EASTkandar

Posts : 47
Join date : 2010-09-30
Age : 25
Location : Pandan Indah, KL

View user profile http://www.facebook.com/eastkandar1991

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by taj on Tue May 03, 2011 1:01 am

fuel pum set mahal jugak kat rm600..tapi kalau motor tahun 2009 ke atas dah dpt pattern baru..kalau masih dalam waranati pi tukar la...

penyakit selalu sebab koil terbakar..tu efek charge dan rpm

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by oiii mat on Fri Aug 26, 2011 5:18 am

ape tu meter boil bro... Embarassed
coil letak kt area mane?.........

oiii mat

Posts : 2
Join date : 2011-08-18
Age : 31
Location : karak,pahang

View user profile

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by fuzaimie_kdh on Fri Aug 26, 2011 11:13 pm

salam...fius hrga bopa??

fuzaimie_kdh

Posts : 24
Join date : 2010-12-27

View user profile

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by taj on Sun Sep 04, 2011 12:44 pm

stator coil letak kat bahagian kiri enjin.kalau ignition coil bawah tank.

fius harga dalam rm2-3 kalau kualiti elok.yg biasa dalam rm1 ja..fius jenis mcm kereta punya ada kaki 2

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by rofdan on Tue Oct 04, 2011 10:39 pm

akum smue..nak mintak idea korang smue..aku bru jer pasang bendealllah nie smlm..tp arini bru prasan bile aku on headlamp meter rpm aku menari2 then 0 trs..g baalik kt pomen..die ckap x cukup current..coz headlamp r15 kuat current..so td aku disconnect supply currnt for bendaallah nie..ader saper2 yg blh tlg x camner nk buat..

rofdan

Posts : 4
Join date : 2011-08-04

View user profile

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by taj on Tue Oct 04, 2011 10:41 pm

guna sebelah ja....bila high light baru 2 belah...nak pakai dua2 belah pasang relay jer la untuk support sikit sebab relay tarik dari direct currect bateri...kalau tak lampu asal tarik current dari coil fz..mana nak cukup..fz lampu watt tinggi

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by rofdan on Tue Oct 04, 2011 10:58 pm

owh cam tu eh..so better off sebelah n pasang relay kat mainlight eh, sbb mmg kene pakai high beam tu jgk kan...ok2 tq bro taj..

rofdan

Posts : 4
Join date : 2011-08-04

View user profile

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by manbai2002 on Wed Feb 01, 2012 4:55 pm

EASTkandar wrote:salam, seblum ni saya just bersihkan sambungan2 yg berkenaan tp ok utk sementara je lps tu jd blk, saya rasa kena tukar fuse mcm bro radzi ckp tulah sbb lps tukar fuse trus ok smpai skang, tp yg penting kena guna fuse 20 amp, klau beli kena tgk btl2 sbb kebanyakan jual dkt kedai motor tu 15 amp, klau nak yg 20 amp cari dkt kedai accessories kereta, klau dah tukar fuse stll tak menjadi jgk kenalah ikut step yg bro taj bgtau tu, thanks.

Assalammualaikum..bole bg tahu x fuse mane yg bro eastkandar maksudkn ni dan kedudukan fuse tersebut...sbb moto saya da kne penyakit..

manbai2002

Posts : 13
Join date : 2010-06-07

View user profile

Back to top Go down

Re: - METER RPM DROP -

Post by Sponsored content Today at 3:42 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum