taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


motor jatuh..

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

motor jatuh..

Post by spoket80 on Mon Feb 14, 2011 8:19 am

salam...

aku telah jatuh motor FZ kesayanagan aku nih...
jalan basah sebab ujan..jadi aku brek depan dan tayar depan tergelincir..lalu jatuh la ke kanan..
body motor xada calar..tp lampu depan, exzos,pedal brek tangan scratch......

so nk minta pendapat kawan2...rasanya handle boleh senget x? lari x adjustmnt dia..? aku check handle dgn tayar sama..
tp bila bwk rasa mcm xsama...dan perlu ke aku tukar tayar yang asik licin aje tu...?

harap kwn2 dapat membantu...


spoket80

Posts : 87
Join date : 2010-09-02

View user profile

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by PJB1498 on Mon Feb 14, 2011 8:34 am

bro.. antara yang berguna untuk masa depan, jangan bawa laju yea..
bwk steady sudah la...by the way, elakkan guna brek hadapan sahaja ketika brek, guna 2-2 sekali.. at least imbangan sama pada dua-dua tayaq. bro cuba tgk pada handle mungkin lari sikit sudut dia... ok

PJB1498

Posts : 84
Join date : 2010-05-09
Age : 36
Location : Serdang, kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by spoket80 on Mon Feb 14, 2011 9:15 am

xbwk laju pun...sebab ujan so takut nk bwk laju...tp xtau la mcm mana boleh tergelincir tayar depan...maybe ada minyak...

susah hati la sebab motor dah jatuh.... calar tu xada hal...tp handle tu np mcm senget....bila tgk betul2 xsanget..tp bila bwk rasa mcm senget plak...

adoyai....

spoket80

Posts : 87
Join date : 2010-09-02

View user profile

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by shinji88 on Mon Feb 14, 2011 9:41 am

jgn gune brek depan dulu kalo wktu tgh corner or jalan basah...
mmg tgelincir..coz aku pnh wat cmtu dulu..jatuh...

bwk g kdai...biar diorg check senget ke x..



shinji88

Posts : 868
Join date : 2010-10-10
Age : 28
Location : shah alam n taiping

View user profile http://shinjiizac.blogspot.com

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by adib2311 on Mon Feb 14, 2011 10:40 am

Ketika mengambil selekoh, bukan xboleh...tetapi dilarang sama sekali guna Brake Hadapan...Tambah2 bila jalan basah, guna brake depan...confirm akan jatuh r. Kan masa amik lesen moto dulu taklimat 6 jam tu JPJ dah bgtau/ajar. Lupa eyh....~ Very Happy

Moto kalau sekali dah jatuh/eksiden, memang xkan rasa sedap lagi r. Hm try gi Kedai moto...Ko suruh Foremen wat pemeriksaan balik...tengok apa yang rosak/pecah/senget/bengkok/longgar & lain2 kat FZ ko.

adib2311

Posts : 566
Join date : 2010-08-12
Age : 30
Location : Alor Star---->Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by spoket80 on Mon Feb 14, 2011 10:59 am

masa tu bkn jalan selekoh...jalan lurus...tension beb motor dh jatuh buat pertama kalinyer...xtenang jiwa dibuatnyer...

xadala teruk sgt pun motor tu..sebab jatuh dlm keadaan slow ..aku siap pegang motor tu supaya xjatuh kuat..bg dia jatuh mcm terletak..klakar plak...syg giler kt motor..

tp bila bwk mula la rasa mcm lain..xrasa mcm sebelum nie...adoyaii..

spoket80

Posts : 87
Join date : 2010-09-02

View user profile

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by shinji88 on Mon Feb 14, 2011 1:20 pm

tu la...bwk cek kat kedai...suh die wat ape yg ptt...

shinji88

Posts : 868
Join date : 2010-10-10
Age : 28
Location : shah alam n taiping

View user profile http://shinjiizac.blogspot.com

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by PJB1498 on Mon Feb 14, 2011 1:48 pm

gua pernah masa mula2 angkat motor nie, nak cepat parking motor, terus off suis. maknernyer gear masih lom free... dah kata nak cepat, gua tak la double stand, macam biasa yg gua buat. nak jadi cerita macam mana ntah sius pada handle gua ter"On" balik... tetiba gua tertekan plak remote start engine button. apa lagi... berjalan terus motor gua... kemudian tergolek.. mujur handle dah lock.. body dpt protect handle... uuh... calar sikit pada left handle n bengkok..body tak calar pun... bawak pi kedai diorang adjust.. terus okey.... sekian.

PJB1498

Posts : 84
Join date : 2010-05-09
Age : 36
Location : Serdang, kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by zulfika on Mon Feb 14, 2011 2:01 pm

spoket80 wrote:salam...

aku telah jatuh motor FZ kesayanagan aku nih...
jalan basah sebab ujan..jadi aku brek depan dan tayar depan tergelincir..lalu jatuh la ke kanan..
body motor xada calar..tp lampu depan, exzos,pedal brek tangan scratch......

so nk minta pendapat kawan2...rasanya handle boleh senget x? lari x adjustmnt dia..? aku check handle dgn tayar sama..
tp bila bwk rasa mcm xsama...dan perlu ke aku tukar tayar yang asik licin aje tu...?

harap kwn2 dapat membantu...


tyar jnis ape ko pky der?klu mse bwk dh len,dh lri kot adjustment dy uh,

zulfika

Posts : 172
Join date : 2011-02-07
Age : 24
Location : pontian

View user profile http://zulapy@ymal.com

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by spoket80 on Mon Feb 14, 2011 2:15 pm

tayar asal yamaha la...xpenh tukar lagi...motor xsampai setahun pun lagi..

spoket80

Posts : 87
Join date : 2010-09-02

View user profile

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by zulfika on Mon Feb 14, 2011 2:26 pm

cbe check pam brek ko,mne taw wktu ko jtuh uh dy jem n trus matikn gerak tyar ko uh.mbe aq prnh kne cm uh,brek jem tbe2,trus terbg,mke jgn cter la cm ne rupe dy mse uh,

zulfika

Posts : 172
Join date : 2011-02-07
Age : 24
Location : pontian

View user profile http://zulapy@ymal.com

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by AdiEDes on Mon Feb 14, 2011 2:55 pm

kamikaze kot hujan2 pkai brek dpan..
pkai brek blakang saje pn xbleh.nk wat drift ok la kot.ekeke

kne pkai dua2 la gamaknye..hujan ngn pasir sme je efek.
rse jatuh je len Razz

AdiEDes

Posts : 218
Join date : 2011-02-06
Age : 27
Location : Kajang & Sepang

View user profile

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by amad on Mon Feb 14, 2011 3:06 pm

aku pon baru jatuh minggu lepas,memang silap akula,pakai brek depan je walaupon speed 40km/h.tapi xde rasa xsedap lak.so pasni kene beringat,kalo bawak slow,pakai brek belakang je,kalo laju,highway ke baru brek depan belakang.

amad

Posts : 16
Join date : 2011-01-04

View user profile

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by spoket80 on Mon Feb 14, 2011 4:06 pm

tq kawan2....Smile

spoket80

Posts : 87
Join date : 2010-09-02

View user profile

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by shinji88 on Mon Feb 14, 2011 7:13 pm

yang penting,lepas ni hati2 bro...
pas repair nnt,sentiase beringat slalu...

shinji88

Posts : 868
Join date : 2010-10-10
Age : 28
Location : shah alam n taiping

View user profile http://shinjiizac.blogspot.com

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by wewe on Mon Feb 14, 2011 7:51 pm

aduh...... ni nk tanya ckit, aku lalu skve td, angin kuat giler, sampai moto aku jalan cam ketam, seriau darah aku, cam kene angin lintang , langsung aku 30-40 jer, tu pon terasa, FZ mmg semula jadi macam tu keh?

wewe

Posts : 578
Join date : 2011-02-07
Age : 35
Location : shah alam/ 014 3646492

View user profile

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by zulfika on Mon Feb 14, 2011 8:07 pm

kn fz body dy tgi,angn mmg xpas cm mtor2 lowered(cm belang)tu psal terase mcm uh skali,kadg2 uh bdn nel pent than angn,that why rmy rider yg nk trunkn handle,untk dptkn aerodinamik yg sememangnye kte kurg bnde uh,huhuhuhu

zulfika

Posts : 172
Join date : 2011-02-07
Age : 24
Location : pontian

View user profile http://zulapy@ymal.com

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by wewe on Mon Feb 14, 2011 8:21 pm

ohhhhhh camtuh kene turun handle ckit la........ ada cadangan? bape byk? ke ikut saiz badan?

wewe

Posts : 578
Join date : 2011-02-07
Age : 35
Location : shah alam/ 014 3646492

View user profile

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by zulfika on Mon Feb 14, 2011 8:51 pm

ikut ko la,laq aq selowered mgkinla,fork trunkn seinci,pky handle tzm,de duit lbeh tmbh fairing,bg lg belah angin,law de duit lbehla,student cm aq ni dok pkr nnti2 je la,tmbh gear 6 lg pntg,hehehehe

zulfika

Posts : 172
Join date : 2011-02-07
Age : 24
Location : pontian

View user profile http://zulapy@ymal.com

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by wewe on Mon Feb 14, 2011 10:58 pm

hmmmmm........ masalah gak nih, klu angkat mendalah tu sumer, nk kene bajet gak.......... klu angkat fairing leh beli 6 bungkus pampers anak aku. HAHAHAHAAHA

wewe

Posts : 578
Join date : 2011-02-07
Age : 35
Location : shah alam/ 014 3646492

View user profile

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by yan on Tue Feb 15, 2011 1:38 am

banyak tuh 6 bungkus pampers we..mau kalu ceret tiap2 jam anak ko berguna gak tuh..ekekeke..plan plan kayuh we..ada duit tukar cover set r1 kasik lain dari yg lain..baru la aku bole angkat moto ko jadi idola aku..

yan

Posts : 45
Join date : 2010-09-25
Age : 32
Location : johor bahru

View user profile

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by fritz_dust on Tue Feb 15, 2011 9:34 am

wewe wrote:aduh...... ni nk tanya ckit, aku lalu skve td, angin kuat giler, sampai moto aku jalan cam ketam, seriau darah aku, cam kene angin lintang , langsung aku 30-40 jer, tu pon terasa, FZ mmg semula jadi macam tu keh?

haha..jalan cam ketam, nak2 lori treler ade sebelah...lagi ngeri bro, aku slalu kene cam tu..FZ standard mmg cam tu, nak2 bile pas tukar yg tayar besar dan membulat..

fritz_dust

Posts : 286
Join date : 2011-01-03
Age : 31

View user profile

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by adib2311 on Tue Feb 15, 2011 12:36 pm

Wewe pasang fork stabilizer x? Kalau pasang tu...Handle kurang skit getaran+goyang...Maksud saya stabil sikit. Kalau goyang pun, Kepala Wewe je yang goyang...hehehe Very Happy Rendahkan Fork 1inci...Lagi ok...

adib2311

Posts : 566
Join date : 2010-08-12
Age : 30
Location : Alor Star---->Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by zulfika on Tue Feb 15, 2011 3:31 pm

dh rndhkn uh tukr la handle skali,huhuhu

zulfika

Posts : 172
Join date : 2011-02-07
Age : 24
Location : pontian

View user profile http://zulapy@ymal.com

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by wewe on Wed Feb 16, 2011 12:38 am

stabilizer dah pasang, td br turunkan handle, tu yg layan highway elite ke putrajaya, br ok, dah x gegar sgt, angin kuat pon leh jalan straight lagi..... hehehe tu yg dapat 95 kilo...so hehehehe 890km.... lalalallaa

tp tangan bergetar sungguh..... benti jer rasa cam sesemut... mmg kene pakai glove n tukar handle grip yg shock absorbent...... rasa br ok.

wewe

Posts : 578
Join date : 2011-02-07
Age : 35
Location : shah alam/ 014 3646492

View user profile

Back to top Go down

Re: motor jatuh..

Post by Sponsored content Today at 4:06 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum