taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


fz baru 2011 tak laju kenape

Page 1 of 9 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Go down

fz baru 2011 tak laju kenape

Post by amin on Tue Feb 22, 2011 1:51 pm

saya baru beli fz awal tahun 2011, masalah nya tak boleh lepas 110km/J. km dah 1100km. nak tanya kenapa??
ker memang motor fz baru design mcm tuu??

amin

Posts : 56
Join date : 2010-04-07

View user profile

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by taj on Tue Feb 22, 2011 2:00 pm

ada la tu semput kat mana2..kalau nak puas hati pi complain kat yamaha delaer..mintak dia cek setting motor balik..

kadang kena tgk kondisi motor...tayar angin cukup tak,,,blok masih ketat...servis pertama belum buat..rantai kena minyakkan dan pakai minyak gred yg baik...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by aidarafi on Tue Feb 22, 2011 8:02 pm

A"kum...aku ada tips nak bagi fz laju sikit...sikitla tapi sebab aku dah cuba kat fz aku...aku dah pakai 1 taun 4 bulan....140/kmj tu senang2lah nak dapat kalau tunduk sikit dapat 150km/j dalam 9500 rpm. cuma aku nak try high cam untuk dapatkan rpm 10000. block suma standard...apa cuba ko buat ialah
i. bukak block dan buat grind valve balik
ii. set balik valve clearance
iii.tukar spocket 15/40
iv.pakai minyak itam jenis 15w-40 (lagi nipis lagi ringan)
v.check arus yang dihantar kebatteri (mesti ada 12 volt)
yang lain2 tu ko tanya bro taj......ilmu mesti dikongsi bersama....betul tak bro taj?
selamat mencuba.......

aidarafi

Posts : 6
Join date : 2010-11-07
Age : 49
Location : labu, batu 8, seremban,n.sembilan

View user profile

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by taj on Tue Feb 22, 2011 8:06 pm

betul tu bro aidarafi..itu pun salah satu cara yg mana salah satu cara nak setting balik...kalau lepas pantang pun top cuma 110kmj mmg kena setting balik la...sebab normal 130-140kmj...

salah satu cara untuk naikkan torque adalah dgn tukar hicam..so rpm cepat naik dan bila pickup laju secara auto akan pengaruh top speed sesebuah motor..

dah ada rider yg pernah buat dyno antara tukar hicam saja dan tukar blok besar 60-62mm..keputusan dyno adalah sama....output power adalah setara...so dgn tukar cam yg betul dapat tingkat sedikit hp...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by Afif on Wed Feb 23, 2011 12:33 am

taj wrote:betul tu bro aidarafi..itu pun salah satu cara yg mana salah satu cara nak setting balik...kalau lepas pantang pun top cuma 110kmj mmg kena setting balik la...sebab normal 130-140kmj...

salah satu cara untuk naikkan torque adalah dgn tukar hicam..so rpm cepat naik dan bila pickup laju secara auto akan pengaruh top speed sesebuah motor..

dah ada rider yg pernah buat dyno antara tukar hicam saja dan tukar blok besar 60-62mm..keputusan dyno adalah sama....output power adalah setara...so dgn tukar cam yg betul dapat tingkat sedikit hp...

standard 130-140? sy ble 120 je..kat 9000 rpm...tacho tu xmaw naik dh T^T

Afif

Posts : 70
Join date : 2010-12-26
Age : 25
Location : Kangar-->Kota Kinabalu

View user profile http://www.facebook.com/Fang.King.Wanijima

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by taj on Wed Feb 23, 2011 12:35 am

something wrong la tu..cuci air filter sama kalau rpm payah naik ni...takut sebu enjin

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by Afif on Wed Feb 23, 2011 12:38 am

air filter baru je tukar msa servis 1000 km aritu... ne bru 1470+

Afif

Posts : 70
Join date : 2010-12-26
Age : 25
Location : Kangar-->Kota Kinabalu

View user profile http://www.facebook.com/Fang.King.Wanijima

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by taj on Wed Feb 23, 2011 12:43 am

air filter takkan dah tukar masa servis pertama...tu oil filter kut yg tukar...

kalau masih seribu standard la..power akan rasa masa 3000-5000..masa enjin tgh top la

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by Afif on Wed Feb 23, 2011 12:49 am

ehhh...hahahha..btol jgk...AIR filter xtukar lg Razz td bc kat ats lps pntang top dpt 130-140..2 yg query ni Very Happy

Afif

Posts : 70
Join date : 2010-12-26
Age : 25
Location : Kangar-->Kota Kinabalu

View user profile http://www.facebook.com/Fang.King.Wanijima

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by burgerking on Wed Feb 23, 2011 10:51 pm

Moto sya skrg 2000km td g bt feringgi bwak mmber.dia naik vulcan vlx 600 mmg dsyat la kn.moto sya bila bdiri 110kmh@9krpm.tunduk baru dpt 120kmh.tp berat saya adlh 120kgs++ jd ngn brat bdan n moto tu da ckup lju dah

burgerking

Posts : 159
Join date : 2011-02-03
Age : 28
Location : Parit Buntar

View user profile

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by viper096 on Thu Feb 24, 2011 12:03 am

meter aku 10km lebih dah...
baru tuka sporket belkang 40..
RPM mmg rendah..gear 4 leh tarik sampai 120..tp..masuk jer gear 5...trus xder power...huhuhu,...

viper096

Posts : 91
Join date : 2009-12-29
Location : sungai buloh

View user profile

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by aidarafi on Sun Feb 27, 2011 2:42 am

viper096 wrote:meter aku 10km lebih dah...
baru tuka sporket belkang 40..
RPM mmg rendah..gear 4 leh tarik sampai 120..tp..masuk jer gear 5...trus xder power...huhuhu,...

aku cadang ko bukak block dan grind valve balik.kalau ada budjet lebih masukkan hicam racing.yang paling mempengaruhi pengalaman aku pakai fz ni tentang rantai.....ko tongkat dua moto ko,pas tu ko pusing roda belakang ketat atau longgar tayar moto tu,kalau ketat ibarat kau naik motor bedualah..ni aku bagi tip2 untuk jaga rantai
i. cuci rantai moto kau menggunakan petrol dgn berus cat sehingga bersih (tak ada pasir langsung)
ii.tembak dengan angin supaya pasir2 kat celah rantai semuanya hilang.
iii.mulai sekarang jangan gunakan minyak itam untuk rantai...gunakan WD40 kerana minyak itam mudah memerangkap pasir.
iv.pastikan setiap kali membasuh motor tembak air pada rantai tersebut sambil memusingkan rodanya (supaya pasir2 keluar)
v.apabila rantai kering spray semula WD40...(kena rajin sikit)
vi.beli WD40 yang kecik dan letakkan dekat tempat tool bawah seat..kalau tengah2 jalan ketat boleh spray sahaja...ok selamat mencuba.

aidarafi

Posts : 6
Join date : 2010-11-07
Age : 49
Location : labu, batu 8, seremban,n.sembilan

View user profile

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by wewe on Sun Feb 27, 2011 9:42 am

citer psl torgue tu bro taj, standard fz berapa? n klu hi cam berapa?

wewe

Posts : 578
Join date : 2011-02-07
Age : 35
Location : shah alam/ 014 3646492

View user profile

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by effy on Sun Feb 27, 2011 9:17 pm

salam brooo...law block ketat bnyi cam baru laa....law block longgar??cam mana?adesss....sbb moto eden ade bunyi berdecit....cit cit cit...huhu

effy

Posts : 17
Join date : 2010-12-25
Age : 26

View user profile

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by amin on Tue Mar 08, 2011 12:35 am

aku dah tanya yamaha diorang kater memang mcm tu ... dorang kater kalu nak laju pulas habis minyak biar sampai rpm 9000 keatas dari gear 1...
kompiussssssssssssssssss/////

amin

Posts : 56
Join date : 2010-04-07

View user profile

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by zulfika on Tue Mar 08, 2011 1:03 am

amin wrote:aku dah tanya yamaha diorang kater memang mcm tu ... dorang kater kalu nak laju pulas habis minyak biar sampai rpm 9000 keatas dari gear 1...
kompiussssssssssssssssss/////

tol la uh,aq selalu wt,cme cut off jew yg wt kcau mse gear 4 gn 5,pastu mesin mntk gear6,tgh munpul duit nk msukkn je ni,hehehe

zulfika

Posts : 172
Join date : 2011-02-07
Age : 24
Location : pontian

View user profile http://zulapy@ymal.com

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by black.zaku on Tue Mar 08, 2011 1:37 am

ades...
nape jd cam 2...
lau nk lg baik tuka carb je..
pas 2 masuk cdi...
keh3...

black.zaku

Posts : 296
Join date : 2011-03-06

View user profile

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by RoachJMP7850 on Tue Mar 08, 2011 2:22 am

bro..fz mana ada karburator..cdi pon xde..fz pakai ecu..mcm keta..kalu nak setting moto ni,kene pakai laptop..canggih woooo!!!!!jakon ni...jakon ni....

RoachJMP7850

Posts : 793
Join date : 2011-02-25
Age : 96
Location : bee pee

View user profile

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by black.zaku on Tue Mar 08, 2011 3:28 am

hahaha..
sal 2 la kena convet carb..
pas 2 masuk cdi...
keh3...

black.zaku

Posts : 296
Join date : 2011-03-06

View user profile

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by black.zaku on Tue Mar 08, 2011 3:41 am

hahaha..
sal 2 la kena convet jd carb..
pas 2 masuk cdi...
keh3...
jd la cam moto aq..
wakakaka..

black.zaku

Posts : 296
Join date : 2011-03-06

View user profile

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by zulfika on Tue Mar 08, 2011 6:03 pm

xpyah nk wt kjer pi tukr injection kpde carb,
menjahamkn mtor je,bek bikin pe yg yamaha dh sediakn,
lg selamt...

zulfika

Posts : 172
Join date : 2011-02-07
Age : 24
Location : pontian

View user profile http://zulapy@ymal.com

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by black.zaku on Tue Mar 08, 2011 7:55 pm

pt kos tuk ecu mahal gk ye..

black.zaku

Posts : 296
Join date : 2011-03-06

View user profile

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by Afif on Tue Mar 08, 2011 10:41 pm

nk laju tukaq kunci la...r1 ka Very Happy

Afif

Posts : 70
Join date : 2010-12-26
Age : 25
Location : Kangar-->Kota Kinabalu

View user profile http://www.facebook.com/Fang.King.Wanijima

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by Afif on Tue Mar 08, 2011 10:49 pm

zulfika wrote:
amin wrote:aku dah tanya yamaha diorang kater memang mcm tu ... dorang kater kalu nak laju pulas habis minyak biar sampai rpm 9000 keatas dari gear 1...
kompiussssssssssssssssss/////

tol la uh,aq selalu wt,cme cut off jew yg wt kcau mse gear 4 gn 5,pastu mesin mntk gear6,tgh munpul duit nk msukkn je ni,hehehe

ehhh...klu main rpm 9000 ke ats dri gear 1 dgn main rpm bg tgi kat gear 4 ad beza ka? sbb speed dgn rpm sama ja kan...beza dia nk top laju ke x je... maw msuk gear 5 pon ble dpt top...tp kn pulas lm skit la... Very Happy

klu slh tlg betulkn ye Very Happy

Afif

Posts : 70
Join date : 2010-12-26
Age : 25
Location : Kangar-->Kota Kinabalu

View user profile http://www.facebook.com/Fang.King.Wanijima

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by adib2311 on Tue Mar 08, 2011 11:54 pm

Xpayah laju2...Bawak 110km/h dah syok dah. 110 tu speed untuk bersantai. Bersantai nikmati perjalanan yang menyeronokan dan selamat hehehe

adib2311

Posts : 566
Join date : 2010-08-12
Age : 30
Location : Alor Star---->Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: fz baru 2011 tak laju kenape

Post by Sponsored content Today at 1:55 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 9 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum