taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


penjagaan rantai...

View previous topic View next topic Go down

penjagaan rantai...

Post by jj on Fri Mar 04, 2011 4:14 pm

salm semua...nk tnye rntai standed cm ne nk jage...ok kew klu sembur wd40 kt rntai..

jj

Posts : 19
Join date : 2011-02-09
Age : 29
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: penjagaan rantai...

Post by K-ROL on Fri Mar 04, 2011 7:24 pm

aku pn smbur wd40 gak....ok rasanya....

K-ROL

Posts : 58
Join date : 2011-02-16
Age : 33
Location : puchong/bukit jalil

View user profile

Back to top Go down

Re: penjagaan rantai...

Post by AfiqZ on Fri Mar 04, 2011 9:41 pm

beli je spray utk rantai kt mane2 kedai motor. revoil ada, motul ada..janji oil-based. WD40 xdigalakkan sgt sbb overtime bleh menyebabkan rantai haus terlalu cepat.

AfiqZ

Posts : 13
Join date : 2011-02-13
Age : 29
Location : Penang

View user profile

Back to top Go down

Re: penjagaan rantai...

Post by fritz_dust on Fri Mar 04, 2011 10:03 pm

kalau guna WD40 untuk bersihkan rantai ok la, kalau sebagai pelincir mmg x sesuai, kena sparay ngan minyak rantai cam revoil tu gak. Aku biasa sembur WD40, pastu bersih kan ngan berus gigi terpakai + sabun serbuk skit untuk clear kan minyak yang dah hitam tu. last skali bilas ngan air...memang bersih berkilat...keringkan rantai ngan kain atau bawa motor jalan jap dan sembur minyak rantai...

fritz_dust

Posts : 286
Join date : 2011-01-03
Age : 31

View user profile

Back to top Go down

Re: penjagaan rantai...

Post by AfiqZ on Fri Mar 04, 2011 10:09 pm

fritz_dust wrote:kalau guna WD40 untuk bersihkan rantai ok la, kalau sebagai pelincir mmg x sesuai, kena sparay ngan minyak rantai cam revoil tu gak. Aku biasa sembur WD40, pastu bersih kan ngan berus gigi terpakai + sabun serbuk skit untuk clear kan minyak yang dah hitam tu. last skali bilas ngan air...memang bersih berkilat...keringkan rantai ngan kain atau bawa motor jalan jap dan sembur minyak rantai...

haa, stuju dgn amalan penjagaan ko ni. alternative selain guna WD40, bleh gunakan diesel semasa initial wash. cuci smpai cekam2 yg terlekat di celah2 rantai kuar...seterusnya buat mcm fritz_dust ckp tu.

AfiqZ

Posts : 13
Join date : 2011-02-13
Age : 29
Location : Penang

View user profile

Back to top Go down

Re: penjagaan rantai...

Post by selamatharihari on Sun Aug 21, 2011 3:20 am

fritz_dust wrote:kalau guna WD40 untuk bersihkan rantai ok la, kalau sebagai pelincir mmg x sesuai, kena sparay ngan minyak rantai cam revoil tu gak. Aku biasa sembur WD40, pastu bersih kan ngan berus gigi terpakai + sabun serbuk skit untuk clear kan minyak yang dah hitam tu. last skali bilas ngan air...memang bersih berkilat...keringkan rantai ngan kain atau bawa motor jalan jap dan sembur minyak rantai...


bersih berkilat????mksudnya bg bersih berkilat smpai jd mcm baru beli ke bro???

selamatharihari

Posts : 6
Join date : 2011-08-11

View user profile

Back to top Go down

Re: penjagaan rantai...

Post by pidot chop on Fri Nov 04, 2011 11:56 am

wah2.. sampai berkilat hehe.. macey3.. tips yang berguna

pidot chop

Posts : 12
Join date : 2011-10-19
Age : 29
Location : WANGSA MAJU

View user profile http://otaikun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: penjagaan rantai...

Post by fz2207 on Tue Nov 08, 2011 12:01 am

tapi perasan saya, rantai saya ade 'O' ring antara sambungan rantai..macam rantai SBK.. agak2 ade effect pape x klu cuci rantai gn WD 40?? sbb klu WD 40 tue akn kering..tkt effect kt Oring tue.. ade pape pndpt yg blh share??

fz2207

Posts : 13
Join date : 2011-09-04

View user profile

Back to top Go down

Re: penjagaan rantai...

Post by taj on Tue Nov 08, 2011 11:41 am

ambik masa yg lama la nak rosak ...kalau boleh guna spray yg untuk oring...fz mmg pakai oring pun...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: penjagaan rantai...

Post by fz2207 on Tue Nov 08, 2011 8:20 pm

sbb tkt effect Oring, nnti Oring jd keras.tkt de masalah len pulak..klu kt okay lepas spray WD40, ltk minyak pelincir rantai..br la lega..xde la risau sgt..sbb dh dkt 4bulan jgk nie xde tarik rantai..cume bile de bunyi tue just minyak kn je sbb skrg kn musim ujan...

fz2207

Posts : 13
Join date : 2011-09-04

View user profile

Back to top Go down

Re: penjagaan rantai...

Post by taj on Wed Nov 09, 2011 12:47 pm

yg penting kalau dah kering minyakkan...brand mahal2 selalunya minyak rantai kekal dan lambat habis...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: penjagaan rantai...

Post by rosli123 on Mon Dec 05, 2011 10:17 am

Maaf mencelah...guna RKM heavy duty, harga mahal sikit tapi amat berbaloi...saya dah guna lebih 17k km dan setiap hari perah cukup2...alhamdulillah sampai ari ni, smooth mcm baru..pelincir guna minyak enjin jer..

rosli123

Posts : 9
Join date : 2011-12-02
Age : 38
Location : Banting Selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: penjagaan rantai...

Post by zulf on Mon Dec 05, 2011 1:32 pm

Kepada semua yang inginkan tips penjagaan rantai (O-Ring)...

Rantai jenis (O-Ring) adalah sangat dititkberatkan penjagaannyer kerana ia menggunakan gegetah berbentuk 'O' untuk lapisan antara didnding rantai. Getah berbentuk 'O' akan retak dan pecah apabila tidak dijaga dengan baik dan ini menyebabkan pergerakkan terganggu justeru boleh mneyebabkan kerosakan rantai tersebut.

Tips Pemeriksaan Rantai 'O' Ring
1- Perlu diperiksa setiap 500km
2- Periksa setiap 'O' Ring pada rantai tersebut spt
(retak, merekah, getah 'O' Ring haus dsbnya)

Tips Pembersihan Rantai 'O' Ring
1- Rantai 'O' Ring perlu dibersihkan bagi setiap 1000km
(atau mengikut keadaan ranta tersebut)
2- Cara pembersihan yg murah dan praktikal :-
•Gunakan racun membunuh lipas spt Shieldtox/Mortein kerana kandungan
cecair tersebut dapat menghapuskan KETULAN2 MINYAK yang degil yang
melekat pada permukaan rantai.

• Bersihkan terdahulu menggunakan air dan semburkan ke permukaan rantai

• Semburkan Shieldtox / Mortein dengan sekata ke rantai dan gosok dengan
menggunakan berus gigi atau berus jamban untuk mengeluarkan sisa2
minyak lama.

• Sesudah penyemburan dan pembersihan dijalankan, bilas dengan air dan
keringkan rantai dengan menggunakan kain yg tidak berbulu.

• Justeru itu, Hidupkan enjin motor anda (dlm keadaan double stand) dan
masukkan 2nd gear untuk membiarkan rantai berpusing selama 2 minit
dan selepas itu semburkan MAXIMA Chain Wax (O-Ring) Lubricant (aku
pakai brand) dengan sekata. Brand Maxima tidak merecik dan intipatinya
tidak cair serta merecik. Dan ia adalah bagus untuk penggunaan jarak jauh.

• Selepas semburan dilakukan, biarkan rantai berpusing selama 4-6 minit
supaya lubricant tersebut dapat mengenai celah-celah rantai dengan sekata.

p/s: periksa rantai adalah penting bg kenderaan bermotor.






zulf

Posts : 585
Join date : 2010-12-28
Age : 38
Location : Bandar Tun Hussein Onn, Cheras

View user profile

Back to top Go down

Re: penjagaan rantai...

Post by ameer5443 on Fri Dec 16, 2011 4:04 am

Setuju dgn bro zulf..
saya juga guna cara yang sama..
*paling suka lepas spray pakai shieldtox / mortein rantai nampak kilat oO.. Very Happy

ameer5443

Posts : 10
Join date : 2011-08-09
Age : 23
Location : cheras,kuala lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: penjagaan rantai...

Post by JazBeJelly on Mon May 14, 2012 10:15 pm

zulf wrote:Kepada semua yang inginkan tips penjagaan rantai (O-Ring)...

Rantai jenis (O-Ring) adalah sangat dititkberatkan penjagaannyer kerana ia menggunakan gegetah berbentuk 'O' untuk lapisan antara didnding rantai. Getah berbentuk 'O' akan retak dan pecah apabila tidak dijaga dengan baik dan ini menyebabkan pergerakkan terganggu justeru boleh mneyebabkan kerosakan rantai tersebut.

Tips Pemeriksaan Rantai 'O' Ring
1- Perlu diperiksa setiap 500km
2- Periksa setiap 'O' Ring pada rantai tersebut spt
(retak, merekah, getah 'O' Ring haus dsbnya)

Tips Pembersihan Rantai 'O' Ring
1- Rantai 'O' Ring perlu dibersihkan bagi setiap 1000km
(atau mengikut keadaan ranta tersebut)
2- Cara pembersihan yg murah dan praktikal :-
•Gunakan racun membunuh lipas spt Shieldtox/Mortein kerana kandungan
cecair tersebut dapat menghapuskan KETULAN2 MINYAK yang degil yang
melekat pada permukaan rantai.

• Bersihkan terdahulu menggunakan air dan semburkan ke permukaan rantai

• Semburkan Shieldtox / Mortein dengan sekata ke rantai dan gosok dengan
menggunakan berus gigi atau berus jamban untuk mengeluarkan sisa2
minyak lama.

• Sesudah penyemburan dan pembersihan dijalankan, bilas dengan air dan
keringkan rantai dengan menggunakan kain yg tidak berbulu.

• Justeru itu, Hidupkan enjin motor anda (dlm keadaan double stand) dan
masukkan 2nd gear untuk membiarkan rantai berpusing selama 2 minit
dan selepas itu semburkan MAXIMA Chain Wax (O-Ring) Lubricant (aku
pakai brand) dengan sekata. Brand Maxima tidak merecik dan intipatinya
tidak cair serta merecik. Dan ia adalah bagus untuk penggunaan jarak jauh.

• Selepas semburan dilakukan, biarkan rantai berpusing selama 4-6 minit
supaya lubricant tersebut dapat mengenai celah-celah rantai dengan sekata.

p/s: periksa rantai adalah penting bg kenderaan bermotor.






Salam. Nak tanya. Kat mana nak cari Maxima Chain Wax tu ? Around KL or Selangor.

JazBeJelly

Posts : 3
Join date : 2012-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: penjagaan rantai...

Post by clixmax on Wed May 16, 2012 5:41 pm

Untuk penjagaan rantai, saya guna chain cleaner (Maxima). Untuk oil rantai..guna Repsol Chain Lube.. sebelum ni penah guna Motul..rantai jadi kotor..minyak jadi berketul. Guna Repsol, clear oil..transparent. Still nampak warna asal rantai. Harga pun murah..

clixmax

Posts : 2
Join date : 2012-05-16
Location : Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: penjagaan rantai...

Post by Sponsored content Today at 9:49 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum