taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


ade masalah skit ngn fz saya\e

View previous topic View next topic Go down

ade masalah skit ngn fz sayae

Post by ujang88 on Mon Mar 28, 2011 8:25 pm

salam kepada semua,

saye nak mintak pendapat sikit daripada otai2 fz, cmnie citenye, baru2 nie saye ade angkat fz dari member(second). so mase saye beli, motor tu baru 6 bulan pakai dan mileage die pun baru 5000km. masalah nye skang nie, mase member saye pakai motor tu, die tak jage pantang, die main rembat je bawak 9000rpm padahal mileage tak sampai 500km lagi. effect die baru rase time mileage cecah 7000km. skang nie motor saye ade beberapa masalh. antaranye ialah:

1) bawak motor lebih 7000rpm, motor akan start terasa kasar dan vibrate kuat.
2) mase enjin idling, rpm tak menetu, fluctuated.
3) bila nak stat bawak motor, masuk first gear, enjin padam. keadaan enjin padam boleh dikatakn macam kite masuk gear
tanpa menarik clutch. lepas tu stat balik motor, baru boleh masuk gear.

mintak tolong dan pendapat dari otai2, ape yang perlu saye buat. time kasih. ( motor masih dalm warranty)

ujang88

Posts : 6
Join date : 2011-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: ade masalah skit ngn fz saya\e

Post by radzi on Mon Mar 28, 2011 8:35 pm

yang no 3 tu biasa la kalau pagi2 start motor mmg camtu pon kadang-kadang

radzi

Posts : 29
Join date : 2010-03-08
Age : 30
Location : Kuala Nerang

View user profile

Back to top Go down

Re: ade masalah skit ngn fz saya\e

Post by zulfika on Mon Mar 28, 2011 9:12 pm

kalau masih waranty,cbe pi check kt yamaha dealer yg berdekatan,lg bek,

zulfika

Posts : 172
Join date : 2011-02-07
Age : 24
Location : pontian

View user profile http://zulapy@ymal.com

Back to top Go down

Re: ade masalah skit ngn fz saya\e

Post by ujang88 on Mon Mar 28, 2011 9:19 pm

yang masalh pertama tu, adakah ia common problem untuk motor fz baru?saye pun ingt nak antar balik kat dealer tapi takut problem motor saye nie tak cover dalm waranty...

ujang88

Posts : 6
Join date : 2011-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: ade masalah skit ngn fz saya\e

Post by zulfika on Mon Mar 28, 2011 9:25 pm

motor aq xde lak cm uh,top pon xde mcm tu,yg ke-2 uh pon xprnh kne,ke-3 kne time enjin terlampau sjuk(cm 2-3hr aq xpky)tp skrg aq biar enjin hdup dlm 5mnt bawu aq jln,tu law pg2la

zulfika

Posts : 172
Join date : 2011-02-07
Age : 24
Location : pontian

View user profile http://zulapy@ymal.com

Back to top Go down

Re: ade masalah skit ngn fz saya\e

Post by ujang88 on Mon Mar 28, 2011 9:52 pm

owh ye ke bro zul,so kalau cmtu memang prob nie datng sebab tak jaga pantang la. kene overhaul terus ke enjin die?

ujang88

Posts : 6
Join date : 2011-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: ade masalah skit ngn fz saya\e

Post by zulfika on Tue Mar 29, 2011 2:08 am

tu aq xtaw,aq rase xkot,

zulfika

Posts : 172
Join date : 2011-02-07
Age : 24
Location : pontian

View user profile http://zulapy@ymal.com

Back to top Go down

Re: ade masalah skit ngn fz saya\e

Post by AmirN on Tue Mar 29, 2011 9:46 am

yg first dgn last tu aku rase mcm normal je..tp xtau la kuat mana plak getar tu tgk jgk ler...tp yg 2nd tu xpnh la plak..tp yg mslh enjin mati tu..wktu masuk gear ade lonjak ke dpn x??kalau ada myb prob dgn clutch pn bole jd

AmirN

Posts : 74
Join date : 2011-03-04
Age : 23
Location : Putrajaya

View user profile

Back to top Go down

Re: ade masalah skit ngn fz saya\e

Post by ujang88 on Tue Mar 29, 2011 12:15 pm

bro amir, getar die time bawak dalam 7000rpm, rase kat tangn ngn kaki. saye tngk kat post seblm nie pun diorang ckp tu normal tapi tak tau la sebab motor dah langgar pantang, takut enjin prob je. sebab tu vibrate.
yang masalah enjin mati tu, memang ade lonjak ke depan, pastu saye double stand motor (tayar belakang terangkat), try masuk gear, sambil tarik clutch, tayar pusing macam tak tarik clutch. saye rase pun cam clucth prob. tapi kalau dah jalan takde lak camtu, kat traffic light ke...

ujang88

Posts : 6
Join date : 2011-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: ade masalah skit ngn fz saya\e

Post by AmirN on Tue Mar 29, 2011 1:52 pm

maybe ade prob sket kot dgn clutch die..try la pg tnye kt yamaha pnye dealer...dlu sy pnye ninja pnh jadi mcm tu..check2 mmg clutch weng..huhu

AmirN

Posts : 74
Join date : 2011-03-04
Age : 23
Location : Putrajaya

View user profile

Back to top Go down

Re: ade masalah skit ngn fz saya\e

Post by firdaus1986 on Tue Mar 29, 2011 3:37 pm

masalah yg ke 3 mgkin pada kabel clutch kot sbb moto sy pn prnah jd gtu gk..bila adjust kabel bg tarik sket,terus ok smpai skrg..kalau x ok gk,mmg kena check yamaha dealer la..papepun,rujuk lah pada yg pakar.. Laughing

firdaus1986

Posts : 23
Join date : 2011-03-10
Age : 30
Location : kulim-sik-kl-terengganu

View user profile

Back to top Go down

Re: ade masalah skit ngn fz saya\e

Post by ujang88 on Tue Mar 29, 2011 6:59 pm

owh ok.. so kalau cmtu saye try adjust cabel die...
kalau tak jadi gak, confirm clutch weng... tapi masalh yang first tu sampai skng vibrate lagi...tu yang spoil tu...

ujang88

Posts : 6
Join date : 2011-03-28

View user profile

Back to top Go down

Re: ade masalah skit ngn fz saya\e

Post by black.zaku on Tue Mar 29, 2011 11:28 pm

kasi lay block

black.zaku

Posts : 296
Join date : 2011-03-06

View user profile

Back to top Go down

Re: ade masalah skit ngn fz saya\e

Post by AmirN on Tue Mar 29, 2011 11:35 pm

psng stabilizer oke sket kot

AmirN

Posts : 74
Join date : 2011-03-04
Age : 23
Location : Putrajaya

View user profile

Back to top Go down

Re: ade masalah skit ngn fz saya\e

Post by Sponsored content Today at 5:56 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum