taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


SALAM PERKENALAN

View previous topic View next topic Go down

SALAM PERKENALAN

Post by izhar on Fri Apr 08, 2011 12:32 pm

Salam perkenalan, saya Izhar dari Bangi, Motor FZ dah book seminggu tapi tak settle lagi sampai hari ini.

Hari Jumaat nak pergi cari motor nie, sampai kedai jer ada satu motor register 30 Mac 2011, Meter 0, tak pernah jalan..

Tokey nak tolak OTR siap insurans All rider RM8000 sahaja.. sebab motor nie salah register, customer nak motor lain tapi kedai kasi motor lain.

Bayar duit RM1000, tokey kata kalau bayar full RM 8000 Motor boleh bawak terus sebab motor dah siap geran dan no plat dan all rider insurans.

Saya cakap tukar nama makan masa berapa lama?
Dia cakap Satu Minggu lebih kurang.

Tapi saya cakap tak mau sebab Insurans nama owner lama, even all rider, tapi kalau ditakdirakan hilang aku tak dapat claim apa - apa pon sebab insurans tu nama orang tu dan kedai tu lagi dan aku plak dah bayar cash....

Aku cakap insurans tukar dulu tak boleh...?
Dia cakap kena tukar nama geran baru leh tukar insurans..

So aku cakap aku tunggu seminggu ajer lar...

Semalam dia telefon aku dan cakap insurans dah tukar nama, tapi geran belum lagi sebab runner JPJ belum settlekan lagi.. Dia cakap mau seminggu lebih proses tukar nama guna runner nie.. Dia cakap aku boleh ambil dulu motor tu bawak sebab insurans dah tukar nama aku..

Yang peliknya haritu kata insurans kena tukar nama geran dulu baru leh tukar nama insurans..

Pelik pelik...... Apa perlu aku buat?

izhar

Posts : 5
Join date : 2011-04-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SALAM PERKENALAN

Post by zulf on Fri Apr 08, 2011 1:00 pm

Salam...
Sebenarnya tak pelik..

Cara-caranya:

1. Untuk penukaran nama insuran, ada dua pilihan;
a- tukar nama dari owner ke owner baru
b- beli insuran baru terus
** pilihan pertama tu, atas budibicara owner lama...kalau owner lama tak nak tukar nama, owner baru beli le insuran premium baru...tapi kes hang nama insuran dah settle ke nama hang..

2. Penukaran penama di dalam geran:
a- perlu ada insuran sah atas nama owner baru (salah satu cara di atas)
b- wang pos rm3
c- salinan ic dua2 pihak yg disah oleh p'sumpah dan separuh tempat ada borang
tersendiri, mcm di jpj sbn
d- borang tukar nama yg lengkap di isi dua salinan - borang free je amik kat jpj
** syarat (c) tu boleh skip kalau dua2 pihak hadir terus utk urusan terbabit.

Mmg nampak menyusahkan tapi kalau tak nak buat sendiri suruh kedai tu buatkan... mmg seminggu 2 baru siap..kedai tu mungkin takder option runner/agen sebab tu agak lambat prosesnya..

wallahuallaamm..

zulf

Posts : 585
Join date : 2010-12-28
Age : 38
Location : Bandar Tun Hussein Onn, Cheras

View user profile

Back to top Go down

Re: SALAM PERKENALAN

Post by izhar on Sun Apr 17, 2011 6:24 pm

terima kasih bro atas nasihat baru ler faham, dah pergi kedai motor dah minggu lepas, kedai cakap geran belum settle lagi, tapi insurans dah settle.. so aku amik lah motor nie, budget masa servis RM1k nanti leh dtg lagi amik geran sekali... oleh kerana lokasi kedai nie jauh iaitu 80km dari bangi...

Tapi bila dah pakai motor nie seminggu terfikir plak maslah baru... motor nie layak ke warranty dari HLY? sebab even motor baru aku nie kira owner kedua secara kontraknya..... adu yai... nyesal tak amik yg baru bebetul jer..

izhar

Posts : 5
Join date : 2011-04-08

View user profile

Back to top Go down

Re: SALAM PERKENALAN

Post by wewe on Sun Apr 17, 2011 7:48 pm

mmg dah jatuh second hand la, ky kl byk kedai praktik kan cara ni, so moto leh kuar cepat, tp sebenarnye klu runner dia ramai n cepat, patut kejap je dah settle. kt jln kuching ada beberapa kedai bila kite byr d/p leh trus kuar motor, tp nama lain... hahahaha kawan aku dah kena. hehehehe

wewe

Posts : 578
Join date : 2011-02-07
Age : 35
Location : shah alam/ 014 3646492

View user profile

Back to top Go down

Re: SALAM PERKENALAN

Post by Sponsored content Today at 4:05 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum