taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


problem fz aku

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

problem fz aku

Post by dennis on Fri Apr 08, 2011 1:00 pm

salam bro taj,ni ak nk bgtw yg motr ak ade problem..
problem nye ialah,bile ak bwk laju jer..xkire la jauh ke dekt,bile ak free gear,tekan brek,rpm 0,tp enjin running
xpun plg best,enjim mati sndri..
ak g la cek kt yamaha,die ckp enjin coil rosak..
ok,ak pun tukar sbb ade warranty dgn AON,250 ak habis..tp covered.hehe..
lps tukr,ak testla,still prob jgak..bwk laju jer,rpm 0,enjin runng..
ak xde tmbah ape2 eksesori mcm alrm ke,ape ke..yg ade pun horn jela..
asal ek?ak kesian kt motr aku ni..syang kot..
ade idea knp jd mcm ni?

dennis

Posts : 42
Join date : 2010-05-03

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by ryman on Fri Apr 08, 2011 1:38 pm

Bateri baru x? Kalo bleh cuba tukar bateri plak @ pinjam bateri kwn2..

ryman

Posts : 42
Join date : 2010-06-20

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by dennis on Fri Apr 08, 2011 4:50 pm

bateri eh?ok2..nnti ak try adjust...
slain dr bateri ape ag?

dennis

Posts : 42
Join date : 2010-05-03

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by radzi on Fri Apr 08, 2011 7:32 pm

oh try tukar fius x? aku pon kena gak camtu.. pastu pegi pomen yamaha dia just tukar fius yg baru.. alhamdulillah setel.. harap membantu Very Happy

radzi

Posts : 29
Join date : 2010-03-08
Age : 30
Location : Kuala Nerang

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by Hafiz7071 on Fri Apr 08, 2011 7:33 pm

lampu ade sikit malap x bile tekan brek 2??

Hafiz7071

Posts : 89
Join date : 2010-04-06
Age : 26
Location : Sepang, Selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by taj on Fri Apr 08, 2011 10:26 pm

coil dah tukar ok...then cek rectifier..then cek bateri....

yg pasang horn ada pasang relay tak?kalau silap pasang boleh kong bateri...

selalunya mcm bro ni sama ada coil, rectifier atau bateri...

fuel pump jugak boleh jadi punca tapi tak selalu, coil igniition pun boleh jadi...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by dennis on Sat Apr 09, 2011 12:09 am

radzi wrote:oh try tukar fius x? aku pon kena gak camtu.. pastu pegi pomen yamaha dia just tukar fius yg baru.. alhamdulillah setel.. harap membantu Very Happy

bro radzi,fius ape yg nk kne tukar tu?ak xtaw..

dennis

Posts : 42
Join date : 2010-05-03

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by dennis on Sat Apr 09, 2011 12:10 am

Hafiz7071 wrote:lampu ade sikit malap x bile tekan brek 2??

hafiz:ade2..memg bile tekn brek jer lampu malap skit..rpm 0..

dennis

Posts : 42
Join date : 2010-05-03

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by dennis on Sat Apr 09, 2011 12:12 am

taj wrote:coil dah tukar ok...then cek rectifier..then cek bateri....

yg pasang horn ada pasang relay tak?kalau silap pasang boleh kong bateri...

selalunya mcm bro ni sama ada coil, rectifier atau bateri...

fuel pump jugak boleh jadi punca tapi tak selalu, coil igniition pun boleh jadi...

yg horn tu memg cine tu ad epsg relay len..nk bg support horn..

pastu pomen tmpt ak beli motor tu die bukak dulu horn aku,bg bateri cas lebih..

xtw la mcm ne...agk2 lebih elok truskn pkai horn tu or xyah?

dennis

Posts : 42
Join date : 2010-05-03

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by Hafiz7071 on Sat Apr 09, 2011 3:18 am

rectifire problem 2..tukar je
dlu aku pnah jadi gak..3 4 kali tukar bateri
tukar rectifire sume ok

Hafiz7071

Posts : 89
Join date : 2010-04-06
Age : 26
Location : Sepang, Selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by dennis on Sat Apr 09, 2011 10:48 am

brape hrge rectifire 2?

dennis

Posts : 42
Join date : 2010-05-03

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by radzi on Sat Apr 09, 2011 2:27 pm

fius tu ada dlm bekas kecil warna putih sebelah bateri jer.. tak besar mana pun fius tu.. macam fius kereta gak tapi moto kita pakai satu ja..

radzi

Posts : 29
Join date : 2010-03-08
Age : 30
Location : Kuala Nerang

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by burgerking on Sun Apr 10, 2011 6:19 am

Rsanya masa 1st mula kuar moto tu idle rpm rendah kot jd power tk ckup.normal rpm dlm 1500-1300rpm, lama2 batt leh out.sbb aritu pmen yamaha ada bgtau kt saya mcm tu.

burgerking

Posts : 159
Join date : 2011-02-03
Age : 28
Location : Parit Buntar

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by dennis on Sun Apr 10, 2011 1:29 pm

owh..pttla motor aku time pns enjin tiap2 pg rpm xduduk diam..kejp naik,kejp trun..
agk2 nk cas bateri tu amek mase lame x?

dennis

Posts : 42
Join date : 2010-05-03

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by 6p on Tue Apr 26, 2011 10:50 pm

cabel meter rpm rosak 2 bro...... Twisted Evil

6p

Posts : 52
Join date : 2011-03-24
Age : 27
Location : penang & terengganu

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by x-wave100 on Wed Apr 27, 2011 12:23 am

ehh... aku pun jadi camtu gak.. cuma enjin x mati... klu lepas naik motor, bile idle n tgh tekan brek, rpm jadi kosong & lampu jadi malap.... aku ingat bateri kut kena cas balik... kenaper ekkk...?? aku blum tukar pape lg nie... masih standard

x-wave100

Posts : 101
Join date : 2010-07-29
Age : 30
Location : greenwood GBK, nilai

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by wahid alwie on Thu Jun 09, 2011 1:05 am

dah 3 tahun aku guna FZ ni.. ok jer.. xbyk problem.. cuma getah/plastik pemegang signal depan dah mereput.. mgkin hari2 packing tgh panas kot.. tajul ada jual ker getah tu?

wahid alwie

Posts : 4
Join date : 2011-05-29
Location : nilai, n9

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by Hafiz7071 on Thu Jun 09, 2011 3:29 am

x-wave100 wrote:ehh... aku pun jadi camtu gak.. cuma enjin x mati... klu lepas naik motor, bile idle n tgh tekan brek, rpm jadi kosong & lampu jadi malap.... aku ingat bateri kut kena cas balik... kenaper ekkk...?? aku blum tukar pape lg nie... masih standard

aku pun same cam ko dulu..xtau r sebab ape..tp bile membe aku(rechnician eletrik) die doh tukar fius bea seat 2 besar skt amp die..trus ilang problem 2..try la

Hafiz7071

Posts : 89
Join date : 2010-04-06
Age : 26
Location : Sepang, Selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by lurhaysR15 on Thu Jun 09, 2011 10:18 am

Aku pun kne mcm tu.. Tukar bateri besar sikit trus ok

lurhaysR15

Posts : 595
Join date : 2011-04-19
Age : 37
Location : kuale kangsor/ shah alam

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by fritz_dust on Fri Jun 10, 2011 12:04 am

lurhaysR15 wrote:Aku pun kne mcm tu.. Tukar bateri besar sikit trus ok
bateri ape tu yg beasr? bateri lori ka? bateri tractor ka? Smile

fritz_dust

Posts : 286
Join date : 2011-01-03
Age : 31

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by Red D'jango79 on Fri Jun 10, 2011 1:35 am

fritz_dust wrote:
lurhaysR15 wrote:Aku pun kne mcm tu.. Tukar bateri besar sikit trus ok
bateri ape tu yg beasr? bateri lori ka? bateri tractor ka? Smile

aku rasa di sarankan pakai ler volt stabilizer...memang terjaga semua sistem elektrik di dalam motor efjek kita ni......Smile

Red D'jango79

Posts : 108
Join date : 2011-04-12
Age : 37
Location : shah alam

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by krizal on Mon Dec 12, 2011 9:56 pm

Salam...problem fz aku plak bile rpm cecah 5000-7000 lampu meter kat rpm dok berkelip2x...kenapa ek? waranty still ade lagi...mileage baru 6k..
arituh ada p HLY sebab terkejut tgk air coolent kejap je tggal sikit (padahal mende ni normal) HLY topup free tp yg tak bestnye ada screw kat radiator belah kanan dia lupa kot nak pasang (apsal dia bukak radiator ?)..pastu boleh plak tak tutop tmpat isi air coolent tuh..nasib baik cek..
So skang rase risau plak nak p cek lampu meter rpm nih takot2x lampu moto fz plak dia lupa pasang..hehehhe
Ada pape cadangan tak? maaf saya budak baru pkai fz ni..tq

krizal

Posts : 17
Join date : 2011-12-12
Age : 36
Location : kl

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by ~b0c3T~ on Tue Dec 13, 2011 1:29 pm

krizal wrote:Salam...problem fz aku plak bile rpm cecah 5000-7000 lampu meter kat rpm dok berkelip2x...kenapa ek? waranty still ade lagi...mileage baru 6k..
arituh ada p HLY sebab terkejut tgk air coolent kejap je tggal sikit (padahal mende ni normal) HLY topup free tp yg tak bestnye ada screw kat radiator belah kanan dia lupa kot nak pasang (apsal dia bukak radiator ?)..pastu boleh plak tak tutop tmpat isi air coolent tuh..nasib baik cek..
So skang rase risau plak nak p cek lampu meter rpm nih takot2x lampu moto fz plak dia lupa pasang..hehehhe
Ada pape cadangan tak? maaf saya budak baru pkai fz ni..tq

>..w'salam..warranty mostly still valid kalau tak capai 10k km lagi (kalau tak silap la) so better pi check claim warranty daripada kena keluar kan duit sendiri..

>..problem motor aku macam2..ada yang kata bila kita tukar sesuatu akan ada effect pada motor:

-buat full fairing> sama je kelajuan
-tukar exhaust> sama je kelajuan
-tukar sprocket> sama je kelajuan
-tukar tayar dan rim lebar> sama je kelajuan
-tukar jenis EO> sama je kelajuan

>..hahaha motor aku tetap lembap gak kalau buat pape pun Laughing ..

>..baru2 ni meter atau pelampung dalam tank yg problem:

-paras mintak tak tentu, ikot suka hati dia nak naik atau turun, kadang2 turun sampai ketuk meter kurang dari E
-jarum tunjuk kt E, tapi isi minyak Ron 95 RM10 terus dapat full hahaha

>..lepas tu tukar handle hari tu, tiba2 dapat masalah ni:

-aku pakai handle switch, bila pada idle, lampu meter yang menyala hanya KM dan tengah tu, RPM tak menyala..
-meter minyak masih gelong..

~b0c3T~

Posts : 279
Join date : 2009-10-23
Age : 28
Location : Kangar, Perlis

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by krizal on Tue Dec 13, 2011 6:11 pm

b0c3T..uik trus tak nyala lampu rpm ko. lg bnyk masalah yg tak kene....at least akunye nyala ala 2x kenyit bile merembat moto..ok2x.. nmpknye kene p skali lgla HLY ni...yup still ada waranty..kene wat cek semulala. Lpas anta kat sana..kang ade jek mende yg tak kene..dahla jauh nak ulang alik.

krizal

Posts : 17
Join date : 2011-12-12
Age : 36
Location : kl

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by krizal on Sat Dec 17, 2011 5:11 am

baru balik dr HLY hari nih.. yesss...lampu meter rpm ku dah okey,katanye sebb aku pasang alarm, btol ke? padahal pkai alarm YAMAHA tuh..tp, soklan tentang screw radiator belah kanan tuh.. Embarassed rupa2xnye kat situ mmg takda pon screw cam belah kiri radiator..adeh rase cam nak balik jek dat time.. tp terstop jap xjd balik sebb bro kat HLY tuh tetiba bg keychain yamaha...hehehe. nak p lagila sana mana tau dpt baju plak Laughing

krizal

Posts : 17
Join date : 2011-12-12
Age : 36
Location : kl

View user profile

Back to top Go down

Re: problem fz aku

Post by Sponsored content Today at 5:57 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum