taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


Macam mana ni?

View previous topic View next topic Go down

Macam mana ni?

Post by imfhadi on Sun Jul 29, 2012 12:26 am

Hai geng, aku nak tanya sikit ni pasal motor fz aku ni, macam mana kita nak naik kat top speed dia tapi bg rpm rendah sikit, coz aku bawak selaluya 120 rpm dah 9 setengah lepas tu hari pernah la sekali dapat 140 tu pun sebab nak kejar RR kat highway duke, rpm pulak dah 10. ada cadangan tak apa yang patut aku buat or tambah nak bg speed naik lagi? herm lagi satu mana aku boleh dapat barang untuk fz ni kat shah alam, sebab aku tanya asyik2 takde menyirap lak. hehee kalau ada kat mana eh?

imfhadi

Posts : 8
Join date : 2012-07-27
Age : 23
Location : Puncak Alam, selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Macam mana ni?

Post by Fuad93 on Mon Jul 30, 2012 12:35 am

tu laa, bg laa tips siket untuk bg laju lg fz150i ni. aq nak kejar rxz pun payah.
klu boleh bg care untuk kejar rr150. Sad

Fuad93

Posts : 24
Join date : 2012-04-23
Age : 23
Location : Jinjang, Kepong. Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Macam mana ni?

Post by taj on Mon Jul 30, 2012 12:46 pm

sebelum nak binccdang nak potong motor lain kena sedar hakikat sesuatu enjin dulu..

4 stroke vs 2 stroke standard mmg jauh beza output power.

then kalau nak modified 4 stroke sampai boleh potong 2 stroke standard byk belanja sebab perlu major modification pada enjin terutamanya blok system dan gearing.kos agak tinggi sebab kena tune keseluruhan enjin dari segi ecu, blok, gearing, ekzos sistem...4 stroke ni byk songeh tapi energy efficient itu saja

bayangkan situasi ini dahla..dulu motogp diorang mixup 500cc 2 stroke vs 1000cc 4 stroke...yg 2 stroke tu tapau senang2 ja...walaupun cc jauh beza

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Macam mana ni?

Post by imfhadi on Tue Jul 31, 2012 12:45 pm

taj wrote:sebelum nak binccdang nak potong motor lain kena sedar hakikat sesuatu enjin dulu..

4 stroke vs 2 stroke standard mmg jauh beza output power.

then kalau nak modified 4 stroke sampai boleh potong 2 stroke standard byk belanja sebab perlu major modification pada enjin terutamanya blok system dan gearing.kos agak tinggi sebab kena tune keseluruhan enjin dari segi ecu, blok, gearing, ekzos sistem...4 stroke ni byk songeh tapi energy efficient itu saja

bayangkan situasi ini dahla..dulu motogp diorang mixup 500cc 2 stroke vs 1000cc 4 stroke...yg 2 stroke tu tapau senang2 ja...walaupun cc jauh beza


Herm kalau macam tu just nak mintak cadangan untuk nak naikkan top speed motor je, sebab dari beli sampai sekarang asyik 120 je, jealous tengok siapa yang cakap boleh sampai 140-150 tegak. ada cadangan? apa yang perlu tukar?

imfhadi

Posts : 8
Join date : 2012-07-27
Age : 23
Location : Puncak Alam, selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Macam mana ni?

Post by capix on Tue Jul 31, 2012 2:23 pm

fz aq 130kmj tegak..x senang,x susah...tpy tu je yg paling laju aq penah buat hehe
120kmj rpm8.5(faktor angin ada kaitan jugak)

capix

Posts : 100
Join date : 2012-06-30

View user profile

Back to top Go down

Re: Macam mana ni?

Post by Sponsored content Today at 5:51 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum