taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


Masalah FZ150i yg memeningkan kepala (panjang)

View previous topic View next topic Go down

Masalah FZ150i yg memeningkan kepala (panjang)

Post by Symmetry on Thu May 08, 2014 6:45 pm

Assalamualaikum semua,

Sy nie pemilik motor fz150i dalam 2 tahun setengah. Problem motor saya start tahun lepas, akhir tahun 2013. Mula2 motor saya xleh start. Pergi kedai tukar battery sebab kedai tu cakap battery dah habis. logic la jugak sebab semenjak beli motor tu akhir tahun 2011, tak pernah tukar battery or charge battery tu. nak senangkan cerita, saya buat chronology cerita. saya nie bab2 motor x pandai. tau bawak motor je.

28/11/2013 - Motor x leh start, g kedai. Kedai bagi battery baru (RM 65)

24/12/2013 - Motor mati kat kampung, x leh start, g kedai org kat kmpg cakap x tau nak baiki motor fz150i, tapi bila dia tukar battery boleh hidup. Nak x nak kena la tukar battery baru sebab dia cakap battery yg sy tukar sebelum nie mungkin dah rosak
(RM 75)

1/3/2014 - Motor mati tgh jalan yg sesak, tolak g kedai motor, yg kedai motor x tau nak repair gak. Dia cakap battery yg pakai sebelum nie dah lama sngt tahun 2011. so x elok battery tu. Dia bagi battery original yamaha tahun lepas dalam bulan 10. (RM140).. tapi otw balik motor jadi problem. symptom dia sama je, kaler merah menyala berkelip2 kat meter. sebelah lambang enjin panas tu. Tak patah balik g kedai tu sebab dah jalan jauh dan sngt takut motor mati lagi kalau sy stop, Jadi bawak terus balik kampus dgn lambang system yg menyala berkelip2 tu.

7/3/2014 - G kedai motor yg sy percaye, dia charge (RM120) cakap tukar something and Setting ape tah. bunyi dia cakap cam FDI. sy pun x tau.


26/4/2014 - Motor mati kat KL Jalan tuanku Abdul Rahman. otw balik dari petaling jaya. symptom sama, logo bulat merah menyala sebelah kiri sebelum motor mati. G tolak cari kedai yg terdekat, dia cakap battery kong and coil problem. Dia charge (RM306), siap repair dlm kul 6.30ptg. Bila bawak balik motor nak balik kampus. Motor mati tgh highway, kat plaza tol keramat x silap. Sakit hati teramatnya, tinggal motor kat highway, kawan datang bawak balik kampus.

25/4/2014 - Tolak motor dari highway ke kedai tu dgn bantuan kawan, tapi kedai tu tutup ahad, so tinggal depan kedai tu.

26/4/2014 - tauke kedai call sy cakap coil yg dia bagi made in taiwan tu x leh pakai kat motor sy, kena pakai coil original. Dia charge sy lagi RM110 (RM306+RM110). lepas dtg sy try motor tu kat area KL, masalah tu ada lagi, selamat x balik kmpus. motor nak mati tgh jalan, logo bulat menyala tu ada lagi. sy hantar balik motor tu ke kedai, diaorg suruh tinggal sehari dua.

28/4/2014 - Tauke msg sy cakap motor dah elok. tuk kali ke3. kali nie kena tambah (RM185) sebab dia tukar rectifier original.
mmg panas hati. hanya Allah SWT saje yg tau. tapi nak buat camne, sy tak pandai motor, tau kena tipu hidup2 tapi x leh buat ape. mungkin diaorg pun x tau baiki motor sy tu, cuba trial and error nak repair, tapi keep on charging sy. sy student kot, RM600+ burn dalam masa seminggu

May 2014 - Motor sy dah x de kaler menyala2 tu , tapi RPM meter dia kejap mati kejap ada. risau jugak sebab tu symptom yg sy perasan kalau motor sy nak jadi problem balik. sebab sebelum nie sebelum logo merah kiri kat meter menyala2, RPM meter jadi x betul skit. sy risau lah nak antar motor nie kat mane, dah dalam RM900++ habis nak repair motor nie dalam masa 6 bulan. Kalau boleh tak nak dah keluar duit. tapi nak tau pendapat bro kat sini

Brother2 FZ kat sini boleh membantu tak, ada kawan sy cakap g sungai buloh. Nak tau pendapat bro2 kat sini. sy dah 3 minggu x balik jumpa parents sebab motor nie ada problem. Boleh balik ngan bas, tapi nak tak nak isu motor nie kena selesai kan jugak.
please tolong sy.  No  No  No  No  No 



Symmetry

Posts : 6
Join date : 2010-10-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah FZ150i yg memeningkan kepala (panjang)

Post by ahmadanwarr on Mon May 12, 2014 4:00 am

try buat FID (fuel Injection diagnostic) ataupun bro boleh refer kat group fz kat fb
(FZ150i crew). https://www.facebook.com/groups/FZ150iCrew/

ahmadanwarr

Posts : 3
Join date : 2013-06-13
Age : 23

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah FZ150i yg memeningkan kepala (panjang)

Post by sam325 on Fri Aug 15, 2014 2:17 am

i had this exact problem with a different bike... the fix i had is changing the fuel coil which a little bit expensive.
your problem might be the fuel coil or the alternator as your battery is not getting charged back when your bike is running so the circuit is broken somewhere or the charger is not generating any electricity back

sam325

Posts : 1
Join date : 2014-08-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah FZ150i yg memeningkan kepala (panjang)

Post by Symmetry on Tue Aug 19, 2014 5:48 pm

hi sam325, thanks for your reply. it seems you are right tho. the problem still occured to me last month when my bike died on me on the way from Kuala Lipis to Shah Alam. My motor died on halfway to Bentong to be precised.

When i sent the motor to workshop, they checked my bike and said the fuel coil is indeed the main problem as it does not generating back the electricity to the battery. I was very upset about that as my journal above indicate that i had already changed my fuel coil to original (damn expensive) and it could only be used for at least 2 months. Maybe the shop in the KL lied to me and gave me a defective coil, but who knows...

All in all, even tho my motor does not show anymore symptoms, i hope it will continue to do so.

Symmetry

Posts : 6
Join date : 2010-10-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah FZ150i yg memeningkan kepala (panjang)

Post by Sponsored content Today at 5:49 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum