taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» step by step to order product from taj motoshop
Tue Jan 24, 2017 12:03 pm by ihsanecan

» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2017
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Calendar Calendar


Suitable tire sizes for fz????

Page 2 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by aze on Tue Oct 26, 2010 4:44 pm

saye nak tanye psl saiz tayar. kalo nak pasang depan 90/80 and blakang 110/70 sesuai tak untuk rim standard. Brand Duro. Ade Forumer bleh tunjuk ajar ?
avatar
aze

Posts : 15
Join date : 2010-08-25
Age : 31
Location : johor bahru

View user profile

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by taj on Tue Oct 26, 2010 6:27 pm

depan pakai 90/80 belakang pakai 110/80 atau 100/80..terbaik...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by dramang on Tue Oct 26, 2010 6:56 pm

setuju dengan bro taj...saya pakai depan 90/80 belakang 110/80..brand duro...dah 2 tahun saya pakai saiz macam ni...pikup ok.minyak pun jimat sikit..highway paling best saya buat boleh dapat 150++ tapi bukannya selalu tu pun tengok keaadan angin dan beberapa faktor lain...sekarang ni maintain 140km...yang tak berapa bagus tayar ni cuma satu je,time hujan ...tak grip sangat...kalau ikutkan saiz sesuai sangat kalau dgn rim stendet...enjin pun tak menangis sebab nak tarik tayar...
avatar
dramang

Posts : 19
Join date : 2010-09-23
Age : 43
Location : semenyih,selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by aze on Tue Oct 26, 2010 10:11 pm

Ok thanks for info.. Belajar sikit2 nih besh
avatar
aze

Posts : 15
Join date : 2010-08-25
Age : 31
Location : johor bahru

View user profile

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by viper096 on Wed Oct 27, 2010 11:36 pm

terbaek la.. Very Happy

viper096

Posts : 91
Join date : 2009-12-29
Location : sungai buloh

View user profile

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by Santanmilk on Tue Nov 23, 2010 4:30 pm

As Salam...
Na tumpang tanya la otai2 sini...
Kalo tayar dpan 90/80 blkg 110/80 brand dunlop, tiubless..
brape harga pasaran eak?
Bagus ke Tayar 2?
avatar
Santanmilk

Posts : 7
Join date : 2010-03-18
Age : 29
Location : Johor Bahru

View user profile

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by taj on Tue Nov 23, 2010 6:39 pm

dunlop ok grip..dikira kalau jenis tt900 antara yg terbaik untuk lap...depan 90/80 dalam rm90-120...belakang 110/80 takda yg ada 100/80 lebih kurang RM120-150

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by Santanmilk on Tue Nov 23, 2010 8:33 pm

owh yeke.... tp xkan dunlop xde jenis lain slain tt900.. ke mmg tyre tubeless mmg jenis tu je ada? belakang 110/80 tubeless mmg xde ke utk dunlop.. duhh..
avatar
Santanmilk

Posts : 7
Join date : 2010-03-18
Age : 29
Location : Johor Bahru

View user profile

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by afiq afeiqi on Thu Nov 25, 2010 5:29 pm

amik duro la bunga pun cantik...blkg 120/70 baru RM120...kalo 110/70 Rm110

afiq afeiqi

Posts : 32
Join date : 2010-05-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by jongkongmas on Wed Dec 15, 2010 11:04 am

iskkk bru je jatuh amek lap kt EXIT hway BKE into PIE, Singapore...rabak kulit siku dgn lutut kiri kawan...moto bru je sminggu lbih...bau kdai de lagi...nangis uwaaa Sad
mase tu try nk kona baring time jln basah...tup tup tepijak arrow kaler putih tgh jln...kawan berguling dlm 6 kali...si syg ku berapi-api menahan kesakitan...klac bngkok..handle kiri punye tip abes...gear bengkok...side mirror calar...headlight diamond calar smpai ke dahi(meter). stand tepi pn calar+bngkok...MORAL: JGN NGELAP TIME JALAN BASAH DGN TAYO STENDED. TIME NGELAP JGN PIJAK TULISAN ATAU LINE ATAU ARROW YG ADE TGH JALAN TUHH

KLAC DGN HANDLE TIP RABAK

KAPLA RABAK

PEDAL GEAR BENGKOK

BARU JE KUAR KDAI MINGGU LEPAS...
avatar
jongkongmas

Posts : 30
Join date : 2010-11-29
Age : 32
Location : Batu Pahat

View user profile

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by jongkongmas on Wed Dec 15, 2010 11:13 am

kalau encik taj yg dihormati lagi disegani sudi berkongsi apalah kiranya barang se-brand dua jenama tayar yg melekat time jln basah...silalah reply mesej hamba nihh...hajat mmg nk tukar dpn 90/80 blkg 110/80 rim standard...

p/s:

tq bro taj krana mghidupkan forum utk fz nihhh...mmbuatkan moto kita ni rasa sgt brharga dn tuan tuan punya moto di sini bangga memilikinya

.....kalau ada ayat atau prkataan yg sukar difahami...al maklumla ni kesan ubat tahan sakit yg kawan telan...
avatar
jongkongmas

Posts : 30
Join date : 2010-11-29
Age : 32
Location : Batu Pahat

View user profile

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by adib2311 on Wed Dec 15, 2010 11:19 am

Sayang betui...Moto baru dah cium jalan. Line Putih kat jalan raya tu memang licin...Masa hujan lagi bertambah licin.

"Hati-Hati Di Jalan Raya...Anda mampu mengubahnya"
avatar
adib2311

Posts : 566
Join date : 2010-08-12
Age : 31
Location : Alor Star---->Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by jongkongmas on Wed Dec 15, 2010 12:01 pm

moto hang pn baru jugak ka adib2311? nmpak lampu diamond dlm avatar hang tuhh...
avatar
jongkongmas

Posts : 30
Join date : 2010-11-29
Age : 32
Location : Batu Pahat

View user profile

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by taj on Wed Dec 15, 2010 12:29 pm

sebenarnya bro...tayar terbaik apa pun kat dunia kalau waktu basah mmg licin..ni disebabkan oleh daya geseran dah takdak dan lapisan contact tayar dan gorund dah diselaputi air...

senang kita tgk motogp dan f1 la...kalau hujan mmg mencicit jugak diorang...nak lap habih2 pun tak berani...diorang pun kena tukar mmg untuk wet..nak dapat untuk dual compound mmg ada tapi tak 100% efektif...

tayar ada dua jenis selalunya..kalau slick tayar yg takdak bunga langsung tu mmg untuk race..dan mmg akan grip habih kat tayar..untuk trek waktu cuaca kering mmg melekat ..lap cecah tayar pun tak slip...

tayar jenis ada lurah mcm bilah pisau tu adalah sesuai untuk wet tapi tak semestinya sesuai untuk lap yg berlebihan...sebanarnya sekadar untuk kurangkan tahap kelicinan di jalan....jadi risiko kurang..tayar jenis ni byk di pasaran dan dipanggil street tire...dual compound..

tayar off road sedia maklumlah bunga berketak ketak...

so kalau tanya saya tayar mana yg ok...sebenarnya ikut bajet la...tayar yg mahal mcm bridgstone battlax byk yg sesuai tapi satu tayar dah cecah rm400-500..mmg bagus tapi untuk lap ok jugak sebab getah tyr mmg grip...waktu hujan kalau lap macam mana pun mmg akan skid...tambah2 lagi kat tanda dia tas jalan yg tebal...masa kering mungkin kurang risiko tapi hujan lebih hati2 la...

jenis tayar mid range yg ok adalah duro, michelin, irc, dan etc

sebenarnya teknik yg betul kalau nak lap cecah telinga adalah tgk tayar yg bersesuaian..dan kena panaskan tayar sikit sebelum nak ambik koner tajam..mcm motor gp dok warming up tayar..so baru grip tayar dgn tanha bila permukaan dah mcm panas2 sikit....dan tayar pun ada running period..kena run 200km mcm u sebelum nak lipat puas2 sebab lining tayar tu masih ada sebab tayar baru...

yg penting pakai la tayar mahal mana pun ..riding masa hujan kena lebih hati2 dari biasa..


_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by adib2311 on Wed Dec 15, 2010 2:57 pm

jongkongmas wrote:moto hang pn baru jugak ka adib2311? nmpak lampu diamond dlm avatar hang tuhh...

Yup...Baru berusia 4 bulan Very Happy
avatar
adib2311

Posts : 566
Join date : 2010-08-12
Age : 31
Location : Alor Star---->Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by jongkongmas on Wed Dec 15, 2010 10:55 pm

thnx bro taj...kawan tibai kona pn dh lepas 1000km...mmg jln basah dn keangkuhan kawan yg menyebbkn kejatuhan...iskkkk pedeyhh...
avatar
jongkongmas

Posts : 30
Join date : 2010-11-29
Age : 32
Location : Batu Pahat

View user profile

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by 3177i on Tue Dec 21, 2010 8:29 am

so in the end tayar paling suitable untuk fz standart kilang ialah 90/80 depan 120/80 belakang ... betul ker salah mintak maaf
avatar
3177i

Posts : 10
Join date : 2010-12-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by taj on Tue Dec 21, 2010 9:03 am

rim standard sebenarnya paling sesuai ikut spec keluar kilang la...

kalau nak besar sikit paling sesuai dalam depan 90/80 belakang 100/80 atau 110/80...besar2 sgt tak sesuai untuk cornering

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by 3177i on Tue Dec 21, 2010 2:49 pm

tadi g kedai tengok 110/80 payah ader. tapi 110/70 banyak la.... skang tayar depan saya 90/80 kalo belakng 110/70 ok ker bro??? thanks tunjuk ajar
avatar
3177i

Posts : 10
Join date : 2010-12-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by taj on Tue Dec 21, 2010 3:04 pm

kalau belakang 70 tayar akan nampak rendah...

110/80 ada jenama duro, fkr dan michelin...kalau tak pakai 100/80 la...tapi nampak kecik sikit...

depan 90/80 dah ok

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by 3177i on Wed Dec 22, 2010 2:45 pm

semalam tak da pilihan la tayar bekang aku dah out habis yang ader pun 110/70 ngan 100/70 so aku amik 110/70 memang nampak tayar belakang rendah huhuhuhu. bro kalo aku amik tayar 110/70 tu letak depan n beli 120/70 letak belkang ader aper2 efect tak.... tapi semalam tukar tayar sedap pulak bawak. senang tak sampai 1.5km aku leh dapat 140kmh.......
avatar
3177i

Posts : 10
Join date : 2010-12-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by 3177i on Wed Dec 22, 2010 3:03 pm

sebelum terlupa bro. skang ni saiz tayar aku depan 90/80 belakang 110/70. aper saiz sporket yang sesuai yer untuk dapat kan top ngan pick up? thankss bro
avatar
3177i

Posts : 10
Join date : 2010-12-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by taj on Wed Dec 22, 2010 3:07 pm

yg standard ja untuk dapat kedua2 top dan pickup...

selalunya tak efek apa sgt kalau setakat tukar sproket tapi enjin still standard...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by 3177i on Wed Dec 22, 2010 3:09 pm

sebab dalm forum lain bro ader cakap kalo tayar dah tukar dari stock kilang sporket kena adjust skit kan......... bukan top habis meter dapat 140 130 ok la...
avatar
3177i

Posts : 10
Join date : 2010-12-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by taj on Wed Dec 22, 2010 3:15 pm

dah bro nak top ada dan pickup ada so mmg la standard setting yg sesuai..

lain la kalau tayar tu mmg besar betul...depan samapi 110 belakang 130 ka..

kalau nak relax dan rpm rendah masa top boleh kurangkan gigi sproket belakang...

kalau nak pickup lebih naikkan sproket belakang...

sproket depan kalau nak kecikkan satu gigi dah memadai...pakai 14 untuk pickup yg lebih.....

boleh try 14-42...atau 14-40..tapi kalau kurang gigi sproket belakang mmg akan loss top sikit tapi enjin tak meraung,,,

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492
avatar
taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 39
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Suitable tire sizes for fz????

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum