taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


weak batery? why? any experience on this?

View previous topic View next topic Go down

weak batery? why? any experience on this?

Post by taj on Wed Feb 03, 2010 9:02 am

its a disease to big bike to have this kind of problem...normally due to over use of voltage and parts deteriorate...

create your own topic to get feedback on your problem..

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: weak batery? why? any experience on this?

Post by languteh on Sun Feb 21, 2010 8:11 pm

Tips dari abang guwa

Every 5 month kene pergi caj bettry dekat kedai...

Sebab sometime motor tak dapat nak caj bettry sepenuhnya dek kerana macam mende alah tambahan macam alarm dll

sowei high jack topik bro nie hehehe

languteh

Posts : 31
Join date : 2010-02-21

View user profile

Back to top Go down

Re: weak batery? why? any experience on this?

Post by taj on Sun Feb 21, 2010 8:32 pm

betul tu bro good tip..

by the way charge tak lama pun... ada chage secara cepat dalam 30 minit saja..

dekat bateri ada tunjuk indicator untuk caj bateri..

thanks bro..


Last edited by taj on Sun Feb 06, 2011 8:48 pm; edited 1 time in total

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: weak batery? why? any experience on this?

Post by KucingGalak on Sun Mar 14, 2010 10:50 pm

aku ada 3 in 1 power station. beli RM300. aku guna untuk jump start bateri kereta yang weak dan pam angin tayar. boleh ke guna untuk jump start bateri motor?

KucingGalak

Posts : 7
Join date : 2010-03-10
Age : 38
Location : Langkawi

View user profile

Back to top Go down

Re: weak batery? why? any experience on this?

Post by burgerking on Sat Feb 05, 2011 11:40 pm

Bleh ke mcm tu?sbb kita kn ada engkol..tp klu batt weak pn tkleh start ke?atau sma je mcm moto cup,beza tang injection jer?

burgerking

Posts : 159
Join date : 2011-02-03
Age : 28
Location : Parit Buntar

View user profile

Back to top Go down

Re: weak batery? why? any experience on this?

Post by taj on Sun Feb 06, 2011 8:48 pm

boleh dan sama function bro..

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: weak batery? why? any experience on this?

Post by adib2311 on Sun Feb 20, 2011 9:59 pm

Bro Taj...Bateri FZ bawah seat kita ni tahan berapa lama/tahun?

adib2311

Posts : 566
Join date : 2010-08-12
Age : 30
Location : Alor Star---->Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: weak batery? why? any experience on this?

Post by taj on Sun Feb 20, 2011 10:09 pm

tgk penggunaan...

batery kita jenis free maintainance....kalau mcm rasa batery weak..lampu malap2..boleh la pi rej kat kedai dalam rm2 ja..

kalau pandai jaga 2 tahun pun tahan lagi...

tapi setahun sekali cek la / atau recaj bateri..

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: weak batery? why? any experience on this?

Post by PJB1498 on Mon Feb 21, 2011 12:34 am

ari rabu lepas, aku dah full charge batery moto aku. ride dari serdang kulim ke bandar darul aman. patah balik.. pi sejam lebih, balik pun lebih kurang.. maknenyer .. kalau selalu bwk jejauh leh full charge beteri kita. tq to bro taj bagi tips nak jalan ke sana. tq

PJB1498

Posts : 84
Join date : 2010-05-09
Age : 36
Location : Serdang, kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: weak batery? why? any experience on this?

Post by adib2311 on Tue Feb 22, 2011 1:20 pm

taj wrote:tgk penggunaan...

batery kita jenis free maintainance....kalau mcm rasa batery weak..lampu malap2..boleh la pi rej kat kedai dalam rm2 ja..

kalau pandai jaga 2 tahun pun tahan lagi...

tapi setahun sekali cek la / atau recaj bateri..

Owh...kalau kong...just gi recaj balik eyh. Ingatkan kalau dah kong pi beli bateri baru.. Laughing

adib2311

Posts : 566
Join date : 2010-08-12
Age : 30
Location : Alor Star---->Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: weak batery? why? any experience on this?

Post by aidarafi on Tue Feb 22, 2011 7:46 pm

A'kum...ni pengalaman aku yg pakai fz 1st model warna hijau.problem ni aku dah rasa.apa yg patut dibuat ialah
i. waktu injin tengah dihidupkan cuba cabut fuis kat batteri tu...apa akan jadi.....sekiranya injin mati menunjukkan stator coil (dekat magneto- kaki kiri) atau rectifier ada masaalah tapi sekiranya injin tak mati maka kedua2 alat tu okey tapi hendakklah menggunakan multi meter digital untuk memeriksa arus yang masuk kebatteri-pastikan bacaannya melebihi 12 volt dc (13.5volt dc).
ii. sekiranya enjin mati cuba pinjam kawan punya rectifier dan test.sekiranya mati jugak ini menunjukkan stator coil bermasaalah. Maasaalahnya benda tu bukan terbakar tetapi coil bar tersebut bergesel dengan magneto kerana clearance kecik sangat. cuba gosok bar tersebut sampai dapat clearance balik....selamat mencuba...

aidarafi

Posts : 6
Join date : 2010-11-07
Age : 49
Location : labu, batu 8, seremban,n.sembilan

View user profile

Back to top Go down

Re: weak batery? why? any experience on this?

Post by fsrtech on Wed Mar 02, 2011 2:28 am

adib2311 wrote:
taj wrote:tgk penggunaan...

batery kita jenis free maintainance....kalau mcm rasa batery weak..lampu malap2..boleh la pi rej kat kedai dalam rm2 ja..

kalau pandai jaga 2 tahun pun tahan lagi...

tapi setahun sekali cek la / atau recaj bateri..

Owh...kalau kong...just gi recaj balik eyh. Ingatkan kalau dah kong pi beli bateri baru.. Laughing

Tengok gak keadaan, sebab maintenance free battery tu mungkin dah rosak. Kalau dia mati sebab tak cukup charge boleh recharge. Kalau mati sebab dah lama (2+ tahun), lepas charge pun tak boleh. Baru je aku try hari tu battery maintenance free aku mati lepas 2.5 tahun. Cuba charge pun dah tak boleh.

fsrtech

Posts : 2
Join date : 2011-02-25

View user profile http://fsrtech.com

Back to top Go down

Re: weak batery? why? any experience on this?

Post by radhi on Wed Jul 27, 2011 12:16 pm

Re: weak batery? why? any experience on this?

Post by aidarafi on Tue Feb 22, 2011 7:46 pm
A'kum...ni pengalaman aku yg pakai fz 1st model warna hijau.problem ni aku dah rasa.apa yg patut dibuat ialah
i. waktu injin tengah dihidupkan cuba cabut fuis kat batteri tu...apa akan jadi.....sekiranya injin mati menunjukkan stator coil (dekat magneto- kaki kiri) atau rectifier ada masaalah tapi sekiranya injin tak mati maka kedua2 alat tu okey tapi hendakklah menggunakan multi meter digital untuk memeriksa arus yang masuk kebatteri-pastikan bacaannya melebihi 12 volt dc (13.5volt dc).
ii. sekiranya enjin mati cuba pinjam kawan punya rectifier dan test.sekiranya mati jugak ini menunjukkan stator coil bermasaalah. Maasaalahnya benda tu bukan terbakar tetapi coil bar tersebut bergesel dengan magneto kerana clearance kecik sangat. cuba gosok bar tersebut sampai dapat clearance balik....selamat mencuba...


aidarafi

Posts: 6
Join date: 2010-11-07
Age: 44
Location: labu, batu 8, seremban,n.sembilan

View user profile Send private message

Back to top

tp kalo rectifier 2 pnas knp?

radhi

Posts : 8
Join date : 2010-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: weak batery? why? any experience on this?

Post by taj on Wed Jul 27, 2011 3:06 pm

maybe rectifier prob...dalam manual workshop troubleshoot kalauada problem dgn batery weak...

1. cek stator coil
2. cek rectifier
3. baru cek bateri

semua ada tool untuk indicate / measure brg sempurna atau tak

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: weak batery? why? any experience on this?

Post by radhi on Wed Jul 27, 2011 5:30 pm

ok thanx bro

radhi

Posts : 8
Join date : 2010-11-07

View user profile

Back to top Go down

Re: weak batery? why? any experience on this?

Post by Sponsored content Today at 5:51 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum