taj motoshop: fz150i services and accessories
Welcome to taj motoshop! A place where fz's tuned and defined.

Register yourself for full access in this forum. Product on sale dedicated to the fazer fans especially for fz150i.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Latest topics
» nak tanyo pasal tayar..
Tue Oct 18, 2016 4:27 pm by Rozella1517

» DESIGN A: HUMP REAR AND FLAT RIDER SEATING RM80
Wed Oct 12, 2016 8:29 pm by Rozella1517

» RPM 0, lampu engine menyala
Tue Aug 09, 2016 3:55 pm by Black leafs

» Your FZ Top Speed
Thu Jun 30, 2016 12:02 pm by charles

» HAZARD LIGHT RM20
Thu Oct 15, 2015 11:04 pm by suhbah

» Motor semput, enjin mati, susah nak hidup
Thu Oct 08, 2015 8:08 pm by shonen

» Cuci Moto - Bangi - Kajang
Fri Sep 25, 2015 1:49 pm by Foxtrot150

» Minta pandangan otai-otai fz sekalian,nak beli fz second
Tue Sep 22, 2015 3:00 pm by omarba

» odometer dah lebih 99999 km
Tue Sep 22, 2015 10:52 am by omarba

Shopmotion


Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Affiliates
free forum
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


apakah tindakan anda jika clutch cable putus di tengah highway?

View previous topic View next topic Go down

apakah tindakan anda jika clutch cable putus di tengah highway?

Post by Red D'jango79 on Tue Jun 21, 2011 11:42 pm

Salam Fzians....nak tanya dari pandangan semua....perkara di atas pernah terjadi pada diri ini....motor efjek dipaksa menolak dan tak tukar gear sepanjang 23km...hahahaha....pernah clutch cable anda putus???sila comment sikit..... Razz

Red D'jango79

Posts : 108
Join date : 2011-04-12
Age : 37
Location : shah alam

View user profile

Back to top Go down

Re: apakah tindakan anda jika clutch cable putus di tengah highway?

Post by arre19 on Wed Jun 22, 2011 1:00 am

haha..pnah2..tp kat jln besela..nsb bek ade bengkel dkat..maintain je kat gear 3 ke 2 tah mase tu..bnti kat kdai tu trus mati enjin..haha

arre19

Posts : 11
Join date : 2011-06-04
Age : 24
Location : seremban..

View user profile

Back to top Go down

Re: apakah tindakan anda jika clutch cable putus di tengah highway?

Post by wahid alwie on Wed Jun 22, 2011 1:24 am

kabel tak akan putus sertamerta, urta2nya hanya putus satu persatu, ada petanda tertentu yg menunjukkan kabel itu dah perlu ditukar.yakni klac mula rasa keras bila ditarik masa itulah kita perlu bersedia menukarkan dgn kadar segera.. sekian dimaklomkan,. pekalah bila menunggang..

wahid alwie

Posts : 4
Join date : 2011-05-29
Location : nilai, n9

View user profile

Back to top Go down

Re: apakah tindakan anda jika clutch cable putus di tengah highway?

Post by taj on Wed Jun 22, 2011 11:08 am

setuju..kalau keras clutch harap dapat tukar segera..rm10 mcm tu ja...btw kalau nak tahan lama just make sure air tak masuk ke cable clutch la kalau tak karat...yg terbaik tukar bila rasa dah keras..tu tandanya dalam dah karat..dan kable boleh putus...

kalau kat jalan dah terputus selalunya boleh tekan kedepan ja..tapi bawak slow la...

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: apakah tindakan anda jika clutch cable putus di tengah highway?

Post by arre19 on Wed Jun 22, 2011 11:26 am

kalau pkai cable clutch yg bkn fz pnye ade efek pape x??

arre19

Posts : 11
Join date : 2011-06-04
Age : 24
Location : seremban..

View user profile

Back to top Go down

Re: apakah tindakan anda jika clutch cable putus di tengah highway?

Post by taj on Wed Jun 22, 2011 11:35 am

takder la..function sama..cuma kena tgk panjang dan saiz yg sesuai...selalunya panjang ja yg beza

_________________
Any inquiries on fz150i products and quotation of prices, please send Private Message (PM) or SMS @ 0182477492

taj
Admin

Posts : 6398
Join date : 2009-10-19
Age : 38
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile http://fz150i.forumotion.com

Back to top Go down

Re: apakah tindakan anda jika clutch cable putus di tengah highway?

Post by Red D'jango79 on Wed Jun 22, 2011 11:33 pm

emmm jika putus di tengah highway? dan ketika tu memang tgh ride sorang2....di lebuhraya utara selatan?......dan cable tu putus di tengah2 bukan hujung2.....cner??? dail 999 or baring meleper tepi motor??? hahahaha....pening2....

Red D'jango79

Posts : 108
Join date : 2011-04-12
Age : 37
Location : shah alam

View user profile

Back to top Go down

Re: apakah tindakan anda jika clutch cable putus di tengah highway?

Post by Juploful on Mon Jun 27, 2011 2:35 am

selalu jadi kat aku masa naik moto panther lama dulu. fungsi klac ni kalau x silap, memberi kelegaan enjin sewaktu proses menukar transmisi je.. so kalau kat highway, jarang nak tukar transmisi kan? so, jalan jek la macam biasa.. tapi jangan laju sangat. selalu kalau klac putus ni problem kalau ade banyak traffic light jek. kalau dah lampu merah, neutral la gear cepat2 dan silala menepi dengan bergaya.. bila dah hijau balik, tolak la motor tu dengan berlari2 anak sampai dah ade lajak, pastu terus jek masuk gear dua dan jalan..... ulang proses di atas sehingga sampai ke bengkel... :-)

Juploful

Posts : 75
Join date : 2010-11-23
Age : 28
Location : Seremban, N9

View user profile

Back to top Go down

Re: apakah tindakan anda jika clutch cable putus di tengah highway?

Post by danish on Mon Jun 27, 2011 2:28 pm

hye kawan2..hehe kalau putus kat high way...tepaksa la kawan pakai tali kasut....dari pada menolak motor....hehehe...lagi senang..tapi jangan pakai trus...hahaha...

have a nice day

danish

Posts : 11
Join date : 2011-06-26

View user profile

Back to top Go down

Re: apakah tindakan anda jika clutch cable putus di tengah highway?

Post by Red D'jango79 on Mon Jun 27, 2011 9:31 pm

Juploful wrote:selalu jadi kat aku masa naik moto panther lama dulu. fungsi klac ni kalau x silap, memberi kelegaan enjin sewaktu proses menukar transmisi je.. so kalau kat highway, jarang nak tukar transmisi kan? so, jalan jek la macam biasa.. tapi jangan laju sangat. selalu kalau klac putus ni problem kalau ade banyak traffic light jek. kalau dah lampu merah, neutral la gear cepat2 dan silala menepi dengan bergaya.. bila dah hijau balik, tolak la motor tu dengan berlari2 anak sampai dah ade lajak, pastu terus jek masuk gear dua dan jalan..... ulang proses di atas sehingga sampai ke bengkel... :-)


pernah buat mcm nie...tapi mat motor lain pakat gelak....bukan nak tolong.....hampeh.....

Red D'jango79

Posts : 108
Join date : 2011-04-12
Age : 37
Location : shah alam

View user profile

Back to top Go down

Re: apakah tindakan anda jika clutch cable putus di tengah highway?

Post by fuzaimie_kdh on Tue Jun 28, 2011 10:22 am

pnah jgak jd cmni msa nek panther dlu......teknik yg sama sperti dinyatakan di atas amat berguna.......

fuzaimie_kdh

Posts : 24
Join date : 2010-12-27

View user profile

Back to top Go down

Re: apakah tindakan anda jika clutch cable putus di tengah highway?

Post by pidot chop on Wed Nov 02, 2011 5:51 pm

uih info yang bagus ni haha.. tak penah jadi lagi laa.. harap2 tak berdepan dengan situasi ni huhu

pidot chop

Posts : 12
Join date : 2011-10-19
Age : 29
Location : WANGSA MAJU

View user profile http://otaikun.blogspot.com

Back to top Go down

Re: apakah tindakan anda jika clutch cable putus di tengah highway?

Post by Juploful on Wed Mar 28, 2012 12:41 am

haha... memang la diaorang gelak.. kadang2, sambil aku berlari2 anak menolak moto pon selalu aku tergelak sendiri.. jenis orang x peka condition moto la aku ni.. haha

Juploful

Posts : 75
Join date : 2010-11-23
Age : 28
Location : Seremban, N9

View user profile

Back to top Go down

Re: apakah tindakan anda jika clutch cable putus di tengah highway?

Post by Sponsored content Today at 5:55 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum